Zomervakantie 2019 dag 15

Woensdag 21 augustus 2019:

 • Koldykster Rak – Doekesloot 10 mijl, 598 mijl totaal
 • Vertrek 1030, aankomst 1400 uur
 • Wind: ZZW 3
 • Weer: zonnig, steeds meer bewolking, 19 graden

Na een heel vredige avond met prachtig avondlicht (zie bovenstaande foto) werden we wakker met zonnig weer en weinig wind. Op de motor voeren we in een half uurtje naar Grou, waar we boodschappen voor twee dagen deden. De wind was ietsje toegenomen tot kracht 3 en dus konden we vervolgens heerlijk zeilen, de Peanster-, kromme- en wijde Ee af en via de Hooidamsloot naar Eernewoude.Aldaar ging het bakboord uit door de Princenhof naar wederom een mooi aanlegplekje, waarmee we bijna een rondje gevaren hadden.  Er was ruimte zat, maar rustig was het niet. Sloepen verhuur is groot in Eernewoude en Grou en de bootjes voeren af en aan, meestal met onervaren schippers, zie zich in het geheel niet bewust waren van de boeggolf en de herrie die ze produceerden. Om vijf uur was het gedaan met de sloepjes en daalde de rust neer over het eiland waar we aan liggen.

Het extra zonnepaneel verricht goede diensten: de accu’s blijven tot 1900 uur op 100%, daarna staat de zon te laag. Wat ik wel geleerd heb: het loont erg om de panelen zo loodrecht mogelijk op de zon te zetten. het scheelt zomaar een factor 2 in stroomopbrengst.

We gaan weer een lekker avondje tegemoet en nog een paar schitterende dagen qua weer! Fijn, zo’n laatste vakantieweek.

Zomervakantie 2019 dag 14

Dinsdag 20 augustus 2019

 • Burdaard – Koldykster Rak, 18 mijl, 588 mijl totaal
 • Vertrek 1015, aankomst 1515 uur.
 • Wind: ZW3-4
 • Weer: half bewolkt, enkele fikse buien (niet bij ons) , 19 graden

Na een goede nachtrust vertrokken we met zonnig weer vanuit Burdaard. Wat een lekker plaatsje om te overnachten! Een tip: koop je boodschappen niet bij de loei dure supermarkt aan het water, maar bij de “bakkerij” net over de westelijke brug. Klein maar fijn en meer en betere groenten, fruit, zuivel en vlees (en brood!). En prettige bediening.

Min of meer in konvooi zakten we de Ee af richting Leeuwarden waar een fikse bui op het nippertje aan ons voorbij trok. Zie de bovenste foto. In Leeuwarden gingen we vlot door de bruggen en het was rustig in de Prinsentuin (de singel), waar de passanten plekken zijn. Voorbij de Slauerhoff brug kwam bui nummer twee wederom net voor ons langs zeilen. gelukkig maar, we bleven droog.

Met weinig wachttijd konden we door beide spoorbruggen. Het hele traject door het van Harinxma kanaal ten zuiden van Leeuwarden is zo’n beetje het minst mooie stukje Friesland om doorheen te varen. Sloperijen, schrootbedrijven, containeroverslag en eindeloze rijen flats. Niet echt leuk. Zodra je echter naar het zuiden afbuigt richting Warga zit je gelijk weer in het Friese platteland.

We vonden even ten zuiden van bovengenoemd plaatsje een rustig Marekrite plekje met wijds uitzicht, terwijl de lucht ’s avonds  helemaal opentrok. Twee Torenvalken vangen om de beurt een muis die ze vervolgens rustig oppeuzelen om daarna opnieuw hoog in de lucht te gaan bidden om de volgende onfortuinlijke muis. We maken ons op voor de laatste vakantieweek waarin het schitterend weer lijkt te gaan worden!

Zomervakantie 2019 dag 13

Maandag 19 augustus 2019:

 • Sennerplaat – Burdaard 14 mijl, 570 mijl totaal.
 • Vertrek 1030, aankomst 1500 uur
 • Wind: ZW4-5
 • Weer: half bewolkt, 20 graden

De dag begon met een klein buitje, daarna werd het zonnig met toenemende stapelwolken. En een pittige wind, waar we recht tegenin moesten, met regelmatig 25 knopen schijnbare wind tegen. Leve de buiskap! We gleden door het Friese landschap via de oude kronkelige waddengeul met aan weerszijden hoge banken van zand en klei, waarop mais en zonnebloemen verbouwd werden en stamboek vee vredig graasde.

Na de schoonheid van het wad is het Friese groen en de blauwe luchten met witte schapenwollen erboven altijd weer prachtig.

We kwamen vlot door de sluis van Dokkumer Nieuwe Zijlen. Halverwege de route naar Dokkum staat een oude fabriek, die elke keer als we er langskomen meer en meer vervallen is. We vragen ons af of de schoorsteen er nog zal staan, die in zeer slechte staat is. Aan de wal liggen roestige landingsvaartuigen en binnenvaartschepen te wachten tot ze zinken. Het  dak van de grote hal is elke keer een stukje verder ingestort. Verlopen industrieel erfgoed.

Voor de eerste brug van Dokkum moesten we wachten en was het lunchtijd. Aan de kades van Dokkum ligt het normaal mudje vol met schepen, maar nu was het daar rustig. Plek zat, maar wij wilden nog een stukje verder. De beide molens stonden er mooi bij.

Burdaard heeft ook zo’n molen, die gebruikt werd en wordt om te malen, te pellen en hout te zagen. In 1972 afgebrand, maar prachtig gerestaureerd:

We gingen uit eten in het Posthuis bij de oude brug en het eten was daar verrassend goed en niet duur. Aanrader! Burdaard is de plaats waar zwemmer Maarten van der Weijden zijn eerste elfsteden zwemtocht in 2018 na 163 km moest opgeven. Op die plek ligt nu een kunstwerk:

Ondertussen kwam er een lelijk buienlijntje met donkere wolken opzetten…. Op dit moment regent het al. Lekker dagje niettemin!

Zomervakantie 2019 dag 12

Zondag 18 augustus 2019:

 • Schiermonnikoog – Sennerplaat (Lauwersmeer) , 10 mijl, 556 mijl totaal.
 • Vertrek: 1110 (HW-2), aankomst 1330 uur
 • Wind: ZZW 4-5
 • Weer: ’s ochtends regenachtig, later in de middag opklaringen, 19 graden

Vanochtend was het druilerig en winderig en we kwamen langzaam op gang. We namen afscheid van Albert en Ineke die met een prachtig bezeilbare wind richting Borkum gingen. Onze buurman aan de buitenzijde wilde om 1200 uur vertrekken en hoewel wij liever om 1100 uur weggingen, vonden we dat ook goed.  Vanochtend echter meldde hij dat het 1300 uur zou worden want de beide puberdochters (die gisterenavond nog het hoogste woord hadden) sliepen nog als een roos. Dan toch maar om 1100 uur er tussen uit. Buurman ging lekker makkelijk aan een vrijgekomen plekje aan de overkant liggen. Zonder problemen kwamen we de haven uit en de geul van Brakzand over en de sluis draaide op het moment dat we aan kwamen varen. De sluiswachter had zo’n beetje op de centimeter nauwkeurig uitgeknobbeld hoe hij elk schip in de sluis wilde hebben en liet dat via de luidsprekers op de sluis keer op keer luidkeels weten: “die tweemaster een halve meter naar voren! De grote motorboot twee meter naar voren! Het laatste zeiljacht door het midden!” enzovoort. Het is hier qua vakantiegangers  behoorlijk rustig omdat regio noord morgen weer naar school gaat. Bevalt ons prima!

Toen we aanlegden op het idyllische aanlegplekje van Sennerplaat, dat we 4 jaar geleden ontdekten, hield het op met regenen en tegen een uur of vijf brak de zon door. Het is hier zeer stil, met de verkeerswegen ver weg, zeker in de avond nu de wind vrijwel is gaan liggen, met alleen wat geluiden van watervogels. Heerlijk!

Zomervakantie 2019 dag 11

Zaterdag 17 augustus 2019:

 • Schiermonnikoog
 • Wind: ZZW 5, na frontpassage ruimend W4-5 afnemend 3 in de avond.
 • Ochtend druilerig een buiig, middag half bewolkt met enkele kleine buitjes, 20 graden.

Het was een lekker relaxt dagje op Schier: lang uitslapen, laat ontbijten en nog later (toen het wat droger werd) koffie en gebak met Albert en Ineke.  Het woei minder hard dan verwacht en rond HW kwamen er nog enkele boten aan. Het aanleggen ging niet altijd van een leien dakje, zeker niet als een jacht met hefkiel vergeet z’n kiel te laten zakken..

Rond het middaguur trok de laatste serieuze buienlijn over, waarna de zon doorbrak, zie de foto hierboven. Zo werd het een lekkere middag met een fietstochtje door de duinen en langs de Wester plas, waar een kolonie lepelaars huisde.

Zodra het water gezakt was werd er overal wad gelopen en naar kokkels gezocht. Wij pakten een boek in de kuip. Een Cornish Crabber kwam te laat binnen (en raakte teveel van de rode tonnen af) en moest net als de platbodem gisteren wachten op de volgende vloed. Helaas vallen Crabbers niet rechtop droog, dus dat was scheef wachten geblazen.

Morgen gaan we richting Lauwersmeer en vandaar binnendoor naar Grouw. En dan zien we wel verder.

Zomervakantie 2019 dag 10

Vrijdag 16 augustus 2019:

 • Ameland – Schiermonnikoog, 19 mijl, 546 mijl totaal
 • Vertrek 0800 (HW-3’30), aankomst 1200 uur (=HW)
 • Wind: WZW 2-3, later 3-4
 • Weer: zonnig, toenemende bewolking, 18 graden

Na een goede nachtrust vertrokken we met zeer rustig weer. Met de stroom mee voeren we de wind vrijwel dood, dus was het motorzeilen.  Op de (net ondergelopen) bank ten zuiden van de Zuider Spruit lagen als altijd flink wat zeehonden.

We kwamen ruim over alle wantijen heen en met het laatste beetje stroom mee liepen we de haven van Schiermonnikoog aan met minimaal 2 meter water in het kronkelende geultje (er was flink wat verhoging en zaterdag is het springtij). Daar moet je vlak langs de rode tonnen varen, wat onderstaande platbodem 3,5 uur na HW dus niet deed. Die moest tot 2200 uur wachten voor hij de haven in kon.

We hadden een relaxte middag in een rustige haven, met toenemende wind, die duidde op de regen die ’s nachts kwam.

Schiermonnikoog lag er mooi bij in het zonnetje en we ontmoetten zeilvrienden Albert en Ineke, die we elk jaar wel ergens op het water tegenkomen, varend of in een haven. We gingen gezellig uit eten om bij te praten, altijd weer erg leuk. Waar zullen we ze volgend jaar treffen?

Zaterdag waait het nog stevig en regent het ’s ochtends nog en blijven we een dagje. Zondag waarschijnlijk weer verder!

Zomervakantie 2019 dag 9

Donderdag 15 augustus 2019:

 • Ameland
 • Wind: ZW4, na passage koufront WNW 5-6
 • Weer: vele heftige buien met wind, 18 graden.

Veel regen en wind vandaag, zoals voorspeld. Lekker blijven liggen dus. Vanochtend kwam er al zo’n 10 mm water naar beneden, met tussendoor zon. Maar we zaten nog niet lekker in de kuip te lezen of de volgende bui diende zich aan. De wind viel erg mee vanochtend. Tot omstreeks 11 uur (ook ca HW) een koufront met een felle buienlijn en bijzonder veel wind overkwam en de wind vervolgens ruimde en toenam tot 6 Bft. De rest van de middag bleef het 5-6 Bft waaien en loeien met nog steeds stevige buien.

Tegelijk met die felle buienlijn en wind van 30+ knopen kwam er een Southerly de haven aanlopen met een schipper alleen met 2 kleine jochies aan boord. Hij had een bijboot achter het schip hangen, wat met zo’n wind nooit een goed plan is. Wij hadden op de River Blackwater ooit (2010) met 25 knopen wind de bijboot achter het schip. Die ging vanzelf vliegen om daarna ondersteboven in het water te komen en vervolgens onder water te duiken en het schip vrijwel af te stoppen. Het was hel om hem weer om te draaien en hem strak achter de spiegel te binden. Zie hier voor het verhaal.

Goed, terug naar vanochtend: in z’n pogingen om de bijboot in toom te krijgen verdaagde de Southerly bijna op de oostelijke havendam van stortsteen. Dat ging nog net goed. Vervolgens was het de bedoeling dat hij aan de kant van de “locals” aan zou leggen, tussen de aanleg steiger en de nieuwe veerdam in.  Hij wilde kop in de wind keren met z’n boegschroef, maar die trok het helemaal niet tegen die wind. De veerdam gaf nauwelijks beschutting omdat het HW was. Afijn, hij denderde tegen de boeg van een platbodem. We moesten met 4 man/vrouw douwen om het schip zonder schade op z’n plek te krijgen. Had hij z’n kont in de wind gegooid, dan was hij keurig netjes opgevangen door het volk aan de wal. Maar ja, je weet het: de beste stuurlui….

 

 

 

 

 

 

 

Toen het even droog leek te blijven wandelden we naar het dorp om te lunchen met uitzicht op de flanerende toeristen. De middag verliep verder uneventful. Lezen, tukje doen, boodschappen doen, buiten zitten, weer naar binnen bij de volgende bui enzovoort.

’s Avonds piepte de ondergaande zon nog even onder het wolkendek door en zette alles in een mooi avondlicht:

Ondertussen blijft de wind maar loeien. In de loop van de nacht neemt hij af en krimpt weer naar ZW. Morgen laat de invloed van een rugje van hoge druk zich gelden en hebben we prima weer voor de tocht naar Schiermonnikoog. In het weekend hebben we te maken met de storingen van een nieuw diep laag ten noorden van Schotland, maar daarna komt er een uitloper van het Azoren hoog deze kant op en lijkt het mooi weer te worden. Dat zien we graag!

 

Zomervakantie 2019 dag 8

Woensdag 14 augustus 2019:

 • Harlingen – Ameland, 24 mijl, 527 mijl totaal
 • Vertrek 0830 (HW- 1’30), aankomst 1345 (HW + 3)
 • Weer: half bewolkt, later zwaar bewolkt, enkele spatjes regen, later vette buien, 18 graden
 • Wind: ZW 5 , later 3-4

Om te beginnen heb ik gisteren avond enkele avondfoto’s van Harlingen gemaakt, altijd fijn om te doen met die spectaculaire wolkenluchten:

Vanochtend vertrokken we met stevige ZW wind kracht 5 met alleen de kluiver door het zanderige water van het Kimstergat. Zie de bovenste foto. Een flinke bui trok over Terschelling terwijl wij zon en regenboog hadden. HW -0’30 hadden we op het modderige wantij 1,3 meter water en een half uur later op HW op de abt minimaal 1,7 meter. Het is drie dagen voor springtij. In de scherpe bocht naar het Vaarwater van de Zwarte Haan is een geultje ontstaan, zodat je de haarspeld kunt afsnijden. Een uur na HW hadden we daar nog 2,2 meter water.

In het Borndiep en Kikkertgat kregen we de stroom fors tegen terwijl de wind afnam. Met een beetje motor bij deden we nog krap 3 knopen. Halverwege de eb liepen we jachthaven het Leijegat binnen, waar nog precies een mooi plekje aan de steiger vrij was.

Als je deze oranje luchten midden op de dag ziet dan weet je dat er (veel) regen komt. Inderdaad kregen we ’s middags en rond etenstijd dikke buien over. Zonder onweer, dat wel. En vannacht en morgenochtend komt er nog veel meer regen over. Geen punt, we liggen prima met de kop op de wind.

Morgen blijven we een dagje, daarna gaan we door naar Schiermonnikoog. Het was een mooie tocht vandaag!

Zomervakantie 2019 dag 7

Dinsdag 13 augustus 2019:

 • Rustdag Harlingen
 • Wind: WZW 4-5, in buien windstoten
 • Weer: Zon en felle buien met onweer, 18 graden, in buien 12 graden.

Bovenstaande foto geeft de dag goed weer: zon in de haven terwijl een inktzwarte onweerswolk nadert en even later stortregent het. Het mocht de pret niet drukken. We stonden laat op, haalden krantje en croissantje, dronken koffie in de zonnige kuip, de ochtend kon niet stuk.

We bezochten het Harlinger museum het Hannema Huis dat drie extra exposities had, waarvan die van de  cents prenten het leukst was. Cents prenten zijn korte stripverhalen, een serieuze uitleg over bijvoorbeeld beroepen of komische / satirische verhaaltjes, gedrukt op goedkoop papier voor de minder bedeelde burger en schoolkinderen in de 18e en 19e eeuw. Inderdaad: voor 1 cent. Vanwege het goedkope papier en de beoogde doelgroep is er helaas weinig van bewaard gebleven, dus dit was best een bijzondere collectie.

Met kunstenaars had men in die tijd blijkbaar weinig op, hoewel de muzikant er beduidend beter af komt dan andere kunstenaars. Gelukkig maar 🙂

Dit verhaal zou in de huidige tijd absoluut niet meer kunnen! (even op klikken om in te zoomen). Het als stichtelijk bedoelde verhaal zou nu ronduit racistisch gevonden worden.

Nu het museum was het tijd voor kroketten met brood en daarna voor een klusje, dat een klus bleek te zijn. Bij de nieuwe regelaar voor het zonnepaneel (zie hier) hoort nog een monitor/metertje, waarop je de activiteit, het geleverd vermogen etc. kunt aflezen. Dat wilde ik op een onopvallende plek bij de kaartentafel monteren. Ik kocht 5 meter cat.5 kabel en die moest van de stuurboord bakskist (waar de regelaar zit) via de motorruimte naar de bakboord bakskist en vandaar sluip door/kruip door naar de ruimte achter het schakelpaneel in de kajuit. Man wat een werk! Bakskist 1 leeg halen, gefrut met het kabeltje, bakskist 1 weer inruimen, kabel door motorruimte leiden, netjes met tie-raps langs de kabelboom, bakskist 2 leeg halen, zelfde verhaal en dan met veel gefrut achter dat schakelpaneel zien te komen. Alles weer opruimen, gat boren onder het schakelpaneel, kabel erdoor, behuizing monteren, pfffff! Hij doet ‘t. Wat een gedoe en generd, ja waarvoor eigenlijk? Oerhollandse mentaliteit: je hebt ervoor betaald en dan zal je d’r lol van hebben ook :-). Ik weet nu al wat zeilvriend Albert denkt als hij dit leest: hij denkt aan een andere North Beach schipper 🙂

Ik had geluk met de timing: alles was net klaar en toen begon het twee uur lang te hozen en te onweren. En oh wat fijn: ik kon precies zien dat het zonnepaneel tijdens zo’n bui wel 1,8 watt levert…..

Morgen weer zeilen!

Zomervakantie 2019 dag 6

Maandag 12 augustus 2019:

 • Gaastmeer – Harlingen, 20,5 mijl, 503 mijl totaal
 • Vertrek 1015, aankomst 1600 uur
 • Wind: WZW 4-5
 • Weer: half bewolkt, 19 graden

We hadden vandaag enorm veel geluk met het weer. Om zeven uur vanochtend kwam er een fikse bui over en dat was het. De zware buienlijn die over het land trok ging helemaal ten zuiden van ons langs. We vertrokken met zonnig weer en schapen wolken en een vriendelijk windje. Toen we uit de sluis bij Workum kwamen, voeren we een zwarte lucht tegemoet, maar ook die bleef ten zuiden van ons. Twee of drie spatten, dat is wat we er van kregen. Onderstaande foto is genomen in zuidelijke richting, de bui hangt boven Hindeloopen.

Precies op hetzelfde punt, maar nu in noordelijke richting geeft een heel ander beeld:

Op het IJsselmeer troffen we een goed lopende wind en met zo’n 6 knopen ging het richting Kornwerderzand. We konden vlot door de sluis aldaar, zij het dat de boot achter ons even geen rekening hield met het feit dat je mee-stroom hebt als je schut van zoet naar zout. Hij kwam vrijwel dwars in de sluis te liggen met zijn kont tegen die van ons aan, ware het niet dat ik met kracht afhield. Een bedankje kon er niet af, ook niet toen ik hem erop wees dat zijn schroef nog in het werk stond en hij zijn boeg in de platbodem ervoor dreigde te boren. En als klapstuk wilde hij met veel motorgeweld voor ons de sluis uit, hoewel hij schuin achter ons lag. Uit voorzorg had hij zijn stootwillen aan onze kant reeds verwijderd….. Tja je hebt schippers en “schippers”.

Na de sluis was het ook weer fijn zeilen. Het was LW en de banken lagen droog (zie eerste foto). Een onfortuinlijk Duits jachtje had een ton afgesneden net op de plek dat de steile bank vlak langs de geul loopt en lag vast. De bemanning liep op de bank. Beetje riskant, want zodra het water weer stijgt is het zwemmen geblazen om bij je boot te komen. En dat met de sterke stroom langs die steile bank.

In Harlingen kregen we een mooie plek achter de antieke -handbediende- draaibrug. Dat was mooi, want tegen het eind van de middag lag de Noorderhaven tjokvol terwijl wij lekker rustig in ons boxje liggen. We gingen lekker uit eten in de Tjotter, die in de loop van de jaren geëvolueerd is van veredelde viskraam tot serieus restaurant waar je echt goed kunt eten. Uiteraard evolueerden de prijzen mee..

Morgen gaat het regenen en onweren en bovendien zouden we erg vroeg op moeten voor het tij. Dus blijven we een dagje hier. Woensdag verder het wad op richting Ameland en Schiermonnikoog.