Categoriearchief: Algemeen

Herfstvakantie 2018 dag 1


Vrijdag 19 oktober 2018

 • Naarden – Warenar 3 mijl, 1002 mijl totaal
 • Vertrek 1545, aankomst 1630 uur
 • Wind: N3
 • Weer: zonnig, 14 graden.

Toen het werk en de boodschappen gedaan waren, reden we naar de jachthaven, waar het redelijk uitgestorven was, los van het terras van het populaire havenrestaurant. Inruimen die boot en wegwezen. Het weer was zeer rustig, dus in de zon was het heerlijk met 14 graden.

We ankerden onder het middelste eilandje bij Muiden, volgens de digitale kaart Warenar geheten. Nou ja, eiland is een groot woord. Het is meer een dijk van stortsteen waarop kleine bomen groeien, die beschutting bieden tegen elke wind waar Noord in zit. Met het zonnetje in de kuip was het heerlijk. Moederziel alleen achter het anker met honderden meeuwen, zwanen en meerkoeten rondom de boot. Geen andere scheepvaart. De stress glijdt van je af! Niet in het minst door de zachte Spey Side single malt :-).

We gaan een rustige nacht tegemoet. Vannacht draait de wind naar het zuiden, maar neemt sterk af. Dat zal motoren naar Enkhuizen worden. We willen morgen en zondag zoveel mogelijk naar het noorden komen, want de rest van de week is de wind Noord. Voorlopig is het rustig weer, aan het eind van de week zal het harder gaan waaien. We zullen zien. We hebben erg veel zin in een relaxt laatste weekje van het vaarseizoen na een drukke periode.

Nazomeren

 • 12-13-14 oktober 2018: Ankeren en zeilen!
 • Wind Z3-4
 • Weer: zonnig en warm, 24 graden

Vanaf september zijn de waterplanten, die alle leuke ankerplekken in het zuidelijke Markermeer verstikken, op hun retour en kunnen we elk mooi weekend weer genieten van de rust en de wijdsheid op het water. En niet te vergeten de grote groepen watervogels die zich lijken klaar te maken voor de trek naar warmere streken.

Hoewel ze deze winter net zo goed in Nederland kunnen blijven want het blijft maar warm! We maken ons op voor het warmste oktoberweekend ooit met temperaturen boven de 25 graden. Vrijdagmiddag, toen het werk gedaan was, trokken we naar de boot. Uurtje varen in lichte wind en ankeren bij Muiden. Vandaag relaxt zeilen en vannacht een plekje vinden, morgen weer terug. Hoe goed kun je het hebben?

Het is vroeg donker, dat wel!

Zomer 2018 dag 7

Halverwege het tij is de Deben al bijna drooggevallen.

Dinsdag 7 augustus 2018:

 • Rustdag Woodbridge
 • Weer: zonnig, 30 graden , ’s avonds buien met onweer.

Na zes dagen varen waren we aan een rustdagje toe. Het was bloedheet. Niet zo heet als in Nederland, maar toch… De dag bestond dus uit boodschappen doen en onder het zonnedek lezen, dutje doen, etcetera. Heerlijk dus

De oude tidemill draaide vroeger op het water, dat met hoog water in het huidige havenbasin werd opgeslagen; met de eb liep het water via een schoepenrad de rivier in en maalde de molen graan. Het gebouw rechts is de oude granary, het pakhuis voor graan. Tegenwoordig is er alleen nog een kleiner basin (zie voorgrond foto) en draait de molen rond hoog water nog voor de toeristen.

De haven heeft een drempel, zodat de boten blijven drijvend met LW. Op Hw staat er rond de 2 meter water boven de drempel. Sommigen hebben geen weet van de drempel, zoals de boot hieronder, die pardoes tegen het beton aanvoer en vervolgens een paar uur moest wachten -dwars op de stroom- tot de boot schrapend met de kiel eroverheen dreef. Op de foto hieronder staat er nog maar 70 cm water boven de drempel.

Vannacht verwachten we onweer. Morgen is het weer een stuk koeler en gaan we weer varen. Lekker dagje!

Zomer 2018 dag 1

Woensdag 1 augustus 2018:

 • Naarden – Durgerdam, 7,5 mijl, 441,5 mijl totaal
 • Vertrek 1600, aankomst 1800
 • Wind: N 2-3
 • Weer: zonnig, 24 graden
 • Gisteren kwamen we thuis uit Schotland en was het wasdag. Vandaag vertrokken we na de boodschappen met een toch weer volle auto naar de boot. Die was na drie weken zonder aandacht onuitsprekelijk smerig: vogel- en spinnenpoep en lagen stof door het droge weer. Spinnen hadden bezit genomen van de Jan-van-Gent. Tientallen, misschien wel honderd hebben we verwijderd, in verschillende mate van vetheid en grootte. De slang op het schip en boenen maar in een temperatuur, die snel opliep.
 • Afijn, om twee uur was hij weer lekker schoon en trakteerden we ons op een smakelijke lunch in het havenrestaurant, alwaar een zestal gepensioneerde Gooise mannen flink zat in te nemen, met toenemende geluidsproductie. Doodmoe waggelden ze na afloop naar hun auto’s (!).
 • Vervolgens was het nog zeilen aanslaan (waar opnieuw een lading spinnen uitkwam) en nog een aantal technische checks van de motor: koelvloeistof, brandstof filters, oliepeil, hydraulische olie etcetera. Zodat we pas om 1600 losmaakten. Eerste even motoren om stroom en warm water te maken en vervolgens lekker rustig zeilend verder naar ons favoriete ankerplekje bij Durgerdam.
 • Morgen motoren we door het Noordzee kanaal naar IJmuiden en vrijdag steken we met rustig weer over naar Engeland, zo is het plan. Vakantie nummer 2 is begonnen, hoe luxe kun je het hebben?
 • Kamperen in Schotland

  We hebben twee weken met de auto door Schotland getoerd. Na onze Schotland tocht met de Jan-van-gent in 2014 hadden we ons voorgenomen meer van Schotland te gaan zien. Met de ferry van IJmuiden naar Newcastle en rijden maar. Wat een geweldig land en schitterende natuur! En natuurlijk bezochten we havenplaatsen waar we nog niet of juist al wel geweest zijn. Daarom een kort overzicht van deze plaatsjes:

  Dunbar:

  Een klein haventje aan het eind van de zuidoever van de Firth of Forth. Er is een aardige vissersvloot van kleine bootjes die met lobsterpots vissen. De haven valt vrijwel droog. Er liggen wat plaatselijke jachten aan een mooring. Bezoekende jachten vinden een plekje aan de droogvallende oostkade of naast een vissersboot.

  De zeesluis van Clachnaharry

  Hier voeren we in 2014 het Caledonian Canal uit bij Inverness. Je ziet de vloedstroom met kracht het Loch instromen.

  Helmsdale

  Een klein haventje halverwege Inverness en Wick. Aan de drijvende steiger worden 2-3 plaatsen vrijgehouden voor bezoekende jachten.

  Scrabster

  Vissers- en veerhaven bij Thurso. Sfeerloos. Geen voorzieningen voor jachten, die leggen gewoon aan de kade aan. Maar wel geschikt om te schuilen voor slecht weer of het juiste tij voor de Pentland Firth af te wachten.

  Pentland Firth

  We maakten een tochtje met de rondvaartboot door de beruchte Pentland Firth. We wilden dat wel eens van dichtbij meemaken. Op de bovenste foto  zie je een boeitje van een lobsterpot volledig onder water getrokken worden door de stroom van 7-8 knopen. Op de onderste foto zie je Duncansby Head, het NO puntje van Schotland, waar het hele tij van de Noordzee een hoekje om moet. We varen hier door de Duncansby race. Bij windkracht twee. Vanaf windkracht 4-5 moet je hier niet willen wezen!

  Lochinver

  In veel haventjes, waar de visserij aan het verdwijnen is, legt men enkele drijvende steigers voor jachten neer. Zo ook in Kinlochverbie en Lochinver aan de noordwestkust van Schotland. Voorheen voor jachten een barre kust zonder voorzieningen. Nu kun je in dagtochten havens hoppen.

  Ullapool

  In Ullapool liggen (nog) geen drijvende steigers, maar wel blauwe visitor moorings in een schitterende omgeving, vlak bij het centrum. Met je bijboot aan land en eten in de Ceilidh Place!

  Skye: Portree

  Ook in Portree liggen moorings voor bezoekende jachten. Heel beschut in de baai bij het stadje. De supermarkt ligt direct boven d haven. Zo mooi weer als op de foto is het niet vaak op Skye…

  Skye: Kyle of Lochalsh

  Bij het Lochalsh Hotel is een kleine drijvende steiger met fantastisch uitzicht op de brug naar Skye. In het dorpje aan de overkant, Kyleakin (waar men sterk tegen de brug was vanwege de veerdienst) is ook zo’n aanleg plek. Dan lig je wel op Skye!

  Oban

  In 2008 en 2014 lagen we aan de overkant van Oban in de marina van het eiland Kerrera. Nu zijn er pal aan de stadskade drijvende steigers en gloednieuwe faciliteiten gebouwd. Echt bedoeld voor bezoekende jachten, want je mag er maximaal drie dagen liggen. Je ligt er beschut tegen de heersende westenwinden, maar je mist het romantische (en bij harde wind natte en koude) tochtje met het pontje van en naar het eiland.

  Pasen 2018 dag 2

  Zondag 1 april 2018:

  • Durgerdam-Eiland de Schelp 13,5 mijl, 21 mijl totaal
  • Vertrek 1215, aankomst 1600 uur.
  • Wind: NNO-NNW 3
  • Weer: ’s middags enige zon, verder bewolkt, 5 graden

  Na een regenachtige nacht en ochtend, waarop we alles heel rustig aan deden, inclusief paasontbijt: afbakbroodjes, roerei en paas-stolletje met roomboter, vertrokken we zodra het droog was. Goed ingepakt, want het was nog geen 5 graden. Gelukkig was het rustig, bezeilbaar weer.

  Gaandeweg trok de lucht een beetje open, zodat een waterig zonnetje tevoorschijn kwam. Dat maakt toch een heel wat vrolijker indruk. We zeilden een stuk de randmeren op en maakten bij Huizen rechtsomkeert. Op de motor voeren we naar eilandje de Schelp. Warm water en stroom zijn bij dit koude weer toch wel erg lekker! Door een half uurtje op de motor te varen, wordt de accu weer een stukje gevuld en de boiler voorzien van heet water. Genoeg om ons morgen enigszins comfortabel te kunnen wassen 🙂

  In het seizoen is het altijd druk op het eiland, zeker in het weekend. Nu liggen we er als enige midden in de rust, de kwinkelerende vogels en balsende futen. We gaan een koude nacht tegemoet, de fleece ligt al op de slaapzakken. Morgen, tweede paasdag, wordt het uitgesproken regenachtig. Daarom liggen we 500 meter van de haven, met alles goed opgeruimd. We hadden ook direct naar onze ligplaats kunnen gaan, maar hier liggen we heerlijk en morgen zijn we er zo, weer of geen weer. Heerlijk, zo’n rustig weekendje om lekker buiten te zijn en bij te slapen. Er liggen twee heel drukke weken in het verschiet met de musical bij mij op school.

  Pasen 2018

  Zaterdag 31 maart 2018

  • Naarden – Durgerdam, 8 mijl, 8 mijl totaal
  • Vertrek 1345, aankomst 1600
  • Wind: N-NO 2-3
  • Weer: Zwaar bewolkt, 8 graden

  Gisteren, vrijdag, gingen we na nog een werkzame ochtend naar de boot om hem vaarklaar te maken. Het wintervuil moest eraf gepoetst en de kajuit ingericht. Met een volle auto vol kleren, slaapzakken, zeilpakken etc reden we er in zonnig weer naar toe. Dat was een middag hard werken! Als beloning aten we in het havenrestaurant. Dat naar onze mening te harde muziek draait en te “prefab” eten serveert. We worden blijkbaar steeds kritischer als het om eten buiten de deur gaat. “Nog even en we kunnen alleen nog eten bij Kaatje aan de sluis” grapten we.

  Vanochtend werden we met stralende zon, maar koud weer wakker. Nadat de zwaar bedauwde boot droog was, sloegen we de zeilen aan. Ook dat is een behoorlijke klus. Even naar Naarden rijden voor de boodschappen. En toen was het tijd voor het eerste zeiltochtje van het seizoen. Veel wind stond er niet, maar op het Markermeer stond een bezeilbare wind kracht 2-3, dus dat was met een knoop of 3-4 vaart mooi te doen.

  Je kunt goed merken dat het grote water nog koud is. Brrrrr, ondanks petjes en thermisch ondergoed. We liggen voor anker in de kom bij Durgerdam, er is net een bui over gekomen en het is windstil. Lekker met de kachel aan en een Schipperbitter.

  Het zeilseizoen is begonnen!

  Leve het ankeren!

  Zondag 27 augustus 2017

  We hadden een lekkere avond achter het anker. Het koelde weinig af door de bewolking en tot de muggen ons naar binnen joegen en het te donker werd om te lezen, zaten we lekker buiten.

  De nachtrust was goed en de ochtend nevel prachtig! Relaxt ontbijten, koffie, boekje erbij en na de lunch terug naar de thuishaven. Helaas nul wind, dus op de motor. In de haven was het warm. Na een tijdje had ik moed verzameld voor nog een klusje: een ventilatieroostertje maken in de deur van het toilet. Dat lukt goed, dus daar werkt de zonnepaneel-ventilator nu een stuk efficiënter. Lekker weekendje hoor!

  Weekendje Durgerdam

  26/27 augustus 2017:

  • Naarden – Durgerdam v.v. 2 x 9 mijl, 991 mijl totaal
  • Vertrek: 1400, aankomst 1630 uur
  • Wind NO2
  • Weer: zonnig, sluierbewolking, 22 graden

  Na een drukke eerste schoolweek, pakken we een mooi weekendje op de boot graag mee! Na een relaxte ochtend met ontbijt & krant reden we in een snel oplopende temperatuur naar de boot, die helaas hevig ondergescheten was door vogels, spinnen en ander ongedierte. Schoonmaken dus. Er stond een heel klein windje, het eerste deel van de tocht ging op de motor. Dat kwam mooi uit, dan hadden we gelijk warm water en voldoende stroom.

  Voorbij Muiderzand konden de zeilen erop en met een snelheid tussen 2-3,5 knopen gleden we over het IJmeer naar Durgerdam. Helaas constateren we al een tijdje een nieuw verschijnsel: de discoboot. Er lijkt een categorie mensen te bestaan die alleen feest kan vieren als er uit 200 Watt boxen snoeiharde drum- en basgeluiden loeien. Doe je dat in een daarvoor geschikt etablissement, dan is is er niks aan de hand. Je hoeft mij niet uit te nodigen. 

  Helaas vinden slimme uitbaters het nodig die 200 Watt boxen ook op partyboten en zelfs in 8 meter sloepjes te monteren.  Het hele IJmeer, van IJtoren via Pampus tot aan Muiderzand kan “meegenieten” van het gebonk. Over water dragen lage tonen heel ver, dus als de partyboot al lang op de horizon vaart vergaat horen en zien je nog steeds. Hoezo natuurbeleving (nou was dat met IJBurg toch al tanende…).

  De discoboot… compleet met lichtshow.

  Desondanks liggen we hier lekker voor anker op het Buiten IJ bij Durgerdam. Het windje is van NO via NW naar N gedraaid, we liggen hier fijn met enkele klassieke schepen, platbodems en scherpe jachten.

  Vakantie 2017 dag 25

  Dinsdag 1 augustus 2017:

  • Borkum – Lauwersoog, 26 mijl, 800 mijl totaal
  • Vertrek: 1430 (HW Lauwersoog- 3’30), aankomst 2000 (HW Lauwersoog +2)
  • Wind: W3
  • Weer: licht bewolkt, 20 graden

  We kwamen pas laat aan, dus vandaag een laat en kort stukje. Het was lekker weer vandaag, zij het met meer (tegen)wind dan voorspeld. Vanochtend hebben we de boot schoongemaakt (modder kwam er af!) en de bijboot gesopt, gedroogd en opgeborgen. Hard werken al met al en de ochtend vloog voorbij.

  Halverwege de dag waren er wat wolkenvelden, maar het trok mooi open tijdens de tocht. Overal waren  werkboten met vissers bezig op mosselpercelen. Blijkbaar is het het seizoen. De vangst wordt overgeladen in een groter schip, dat ook wat dieper steekt en niet over de ondiepe platen kan:

  We hadden onze Noordkaper graag Noorderzon genoemd, net als onze vorige boot. Maar ja, er was al een Noordkaper die zo heette. Vandaag kwamen we hem op de Zuid-oost Lauwers tegen, de Noordkaper 28 Noorderzon.

  Om 2000 uur kwamen we met de eb aan in Lauwersoog. Toch nog een maaltijdje koken, afwassen, douchen. En dan is het al tien uur…. Het was een lange dag, dus laat maken we het niet!