Categoriearchief: Algemeen

Te water

Vrijdag 8 maart 2019

Weer: halfbewolkt, ’s ochtends nog een bui, 11 graden, wind: ZW4

De Jan-van-gent ligt weer in zijn natuurlijke omgeving: het water. Vanochtend heeft hij een uur in de kraan gehangen om het midzwaard te kunnen behandelen met antifouling. De havenmeesters vonden het allemaal prima, erg druk was het nog niet. Zij gingen binnen lekker vlaai eten, terwijl er natuurlijk net toen een bui moest overkomen, maar onder de boot bleef het droog. Helaas had ik boven niet de deurtjes dichtgedaan, dus dat was dweilen later… Daarna in het water en alles controleren op waterdichtheid. Alles okee.

De motor sloeg zoals gebruikelijk -ook na 4 maanden stilstand- direct aan en met een forse wind voer ik naar onze ligplaats. Aanleggen in je eentje is dan net ietsje ingewikkelder met die wind van opzij, maar met enig beleid kwam alles goed.

Na de boterhammen (lekker binnen met de kachel aan!) was het poetsen geblazen. Man wat wordt die boot smerig tijdens de winter! Met waterspuit en borstel ging ik de algen te lijf. Het lijkt wel of het vuil zich van de boot naar jou wil verplaatsen… Maar je hebt wel eer van je werk. Hij ziet er weer een heel stuk beter uit. We moeten het nog wel een keer dunnetjes overdoen en alles in de was zetten, net als de romp. Komt nog wel.

En binnen alles nog inrichten. Maar……. vaarseizoen 2019 is begonnen!

Mooi weer: schoonmaken, poetsen, verven!

Maandag 25 februari 2019:

Weer: zonnig, 18 graden, vrijwel geen wind

Het is absurd warm voor eind februari, maar je hoort ons niet klagen! Gisteren gingen we met de schoonmaak spullen naar de boot. Ik haalde de algen van de houten stootrand terwijl Gonnie met het RVS aan de slag ging. En we maakten de romp schoon.

Vandaag kocht ik me arm bij de watersportwinkel aan antifouling en andere verfspullen. Ik haalde met een magisch (en peperduur) goedje de kalkaanslag van de voorheen witte waterlijn. Goed afspoelen, nat schuren, opnieuw afspoelen, drogen, ontvetten en afplakken. Morgen de eerste laag erop.

En ik mocht de machine van de buurman gebruiken om de schroef te polijsten! Hij glimt je tegemoet.

Morgen gaan we de romp in de was zetten nadat we enkele kleine krasjes weggepolijst hebben en ga ik de rot klus beginnen van het onderwaterschip in de antifouling zetten. Met een beetje geluk is de boot deze week vaarklaar voor het seizoen! Zouden ze al kranen deze week????

Herfstvakantie 2018 dag 1


Vrijdag 19 oktober 2018

 • Naarden – Warenar 3 mijl, 1002 mijl totaal
 • Vertrek 1545, aankomst 1630 uur
 • Wind: N3
 • Weer: zonnig, 14 graden.

Toen het werk en de boodschappen gedaan waren, reden we naar de jachthaven, waar het redelijk uitgestorven was, los van het terras van het populaire havenrestaurant. Inruimen die boot en wegwezen. Het weer was zeer rustig, dus in de zon was het heerlijk met 14 graden.

We ankerden onder het middelste eilandje bij Muiden, volgens de digitale kaart Warenar geheten. Nou ja, eiland is een groot woord. Het is meer een dijk van stortsteen waarop kleine bomen groeien, die beschutting bieden tegen elke wind waar Noord in zit. Met het zonnetje in de kuip was het heerlijk. Moederziel alleen achter het anker met honderden meeuwen, zwanen en meerkoeten rondom de boot. Geen andere scheepvaart. De stress glijdt van je af! Niet in het minst door de zachte Spey Side single malt :-).

We gaan een rustige nacht tegemoet. Vannacht draait de wind naar het zuiden, maar neemt sterk af. Dat zal motoren naar Enkhuizen worden. We willen morgen en zondag zoveel mogelijk naar het noorden komen, want de rest van de week is de wind Noord. Voorlopig is het rustig weer, aan het eind van de week zal het harder gaan waaien. We zullen zien. We hebben erg veel zin in een relaxt laatste weekje van het vaarseizoen na een drukke periode.

Nazomeren

 • 12-13-14 oktober 2018: Ankeren en zeilen!
 • Wind Z3-4
 • Weer: zonnig en warm, 24 graden

Vanaf september zijn de waterplanten, die alle leuke ankerplekken in het zuidelijke Markermeer verstikken, op hun retour en kunnen we elk mooi weekend weer genieten van de rust en de wijdsheid op het water. En niet te vergeten de grote groepen watervogels die zich lijken klaar te maken voor de trek naar warmere streken.

Hoewel ze deze winter net zo goed in Nederland kunnen blijven want het blijft maar warm! We maken ons op voor het warmste oktoberweekend ooit met temperaturen boven de 25 graden. Vrijdagmiddag, toen het werk gedaan was, trokken we naar de boot. Uurtje varen in lichte wind en ankeren bij Muiden. Vandaag relaxt zeilen en vannacht een plekje vinden, morgen weer terug. Hoe goed kun je het hebben?

Het is vroeg donker, dat wel!

Zomer 2018 dag 7

Halverwege het tij is de Deben al bijna drooggevallen.

Dinsdag 7 augustus 2018:

 • Rustdag Woodbridge
 • Weer: zonnig, 30 graden , ’s avonds buien met onweer.

Na zes dagen varen waren we aan een rustdagje toe. Het was bloedheet. Niet zo heet als in Nederland, maar toch… De dag bestond dus uit boodschappen doen en onder het zonnedek lezen, dutje doen, etcetera. Heerlijk dus

De oude tidemill draaide vroeger op het water, dat met hoog water in het huidige havenbasin werd opgeslagen; met de eb liep het water via een schoepenrad de rivier in en maalde de molen graan. Het gebouw rechts is de oude granary, het pakhuis voor graan. Tegenwoordig is er alleen nog een kleiner basin (zie voorgrond foto) en draait de molen rond hoog water nog voor de toeristen.

De haven heeft een drempel, zodat de boten blijven drijvend met LW. Op Hw staat er rond de 2 meter water boven de drempel. Sommigen hebben geen weet van de drempel, zoals de boot hieronder, die pardoes tegen het beton aanvoer en vervolgens een paar uur moest wachten -dwars op de stroom- tot de boot schrapend met de kiel eroverheen dreef. Op de foto hieronder staat er nog maar 70 cm water boven de drempel.

Vannacht verwachten we onweer. Morgen is het weer een stuk koeler en gaan we weer varen. Lekker dagje!

Zomer 2018 dag 1

Woensdag 1 augustus 2018:

 • Naarden – Durgerdam, 7,5 mijl, 441,5 mijl totaal
 • Vertrek 1600, aankomst 1800
 • Wind: N 2-3
 • Weer: zonnig, 24 graden
 • Gisteren kwamen we thuis uit Schotland en was het wasdag. Vandaag vertrokken we na de boodschappen met een toch weer volle auto naar de boot. Die was na drie weken zonder aandacht onuitsprekelijk smerig: vogel- en spinnenpoep en lagen stof door het droge weer. Spinnen hadden bezit genomen van de Jan-van-Gent. Tientallen, misschien wel honderd hebben we verwijderd, in verschillende mate van vetheid en grootte. De slang op het schip en boenen maar in een temperatuur, die snel opliep.
 • Afijn, om twee uur was hij weer lekker schoon en trakteerden we ons op een smakelijke lunch in het havenrestaurant, alwaar een zestal gepensioneerde Gooise mannen flink zat in te nemen, met toenemende geluidsproductie. Doodmoe waggelden ze na afloop naar hun auto’s (!).
 • Vervolgens was het nog zeilen aanslaan (waar opnieuw een lading spinnen uitkwam) en nog een aantal technische checks van de motor: koelvloeistof, brandstof filters, oliepeil, hydraulische olie etcetera. Zodat we pas om 1600 losmaakten. Eerste even motoren om stroom en warm water te maken en vervolgens lekker rustig zeilend verder naar ons favoriete ankerplekje bij Durgerdam.
 • Morgen motoren we door het Noordzee kanaal naar IJmuiden en vrijdag steken we met rustig weer over naar Engeland, zo is het plan. Vakantie nummer 2 is begonnen, hoe luxe kun je het hebben?
 • Kamperen in Schotland

  We hebben twee weken met de auto door Schotland getoerd. Na onze Schotland tocht met de Jan-van-gent in 2014 hadden we ons voorgenomen meer van Schotland te gaan zien. Met de ferry van IJmuiden naar Newcastle en rijden maar. Wat een geweldig land en schitterende natuur! En natuurlijk bezochten we havenplaatsen waar we nog niet of juist al wel geweest zijn. Daarom een kort overzicht van deze plaatsjes:

  Dunbar:

  Een klein haventje aan het eind van de zuidoever van de Firth of Forth. Er is een aardige vissersvloot van kleine bootjes die met lobsterpots vissen. De haven valt vrijwel droog. Er liggen wat plaatselijke jachten aan een mooring. Bezoekende jachten vinden een plekje aan de droogvallende oostkade of naast een vissersboot.

  De zeesluis van Clachnaharry

  Hier voeren we in 2014 het Caledonian Canal uit bij Inverness. Je ziet de vloedstroom met kracht het Loch instromen.

  Helmsdale

  Een klein haventje halverwege Inverness en Wick. Aan de drijvende steiger worden 2-3 plaatsen vrijgehouden voor bezoekende jachten.

  Scrabster

  Vissers- en veerhaven bij Thurso. Sfeerloos. Geen voorzieningen voor jachten, die leggen gewoon aan de kade aan. Maar wel geschikt om te schuilen voor slecht weer of het juiste tij voor de Pentland Firth af te wachten.

  Pentland Firth

  We maakten een tochtje met de rondvaartboot door de beruchte Pentland Firth. We wilden dat wel eens van dichtbij meemaken. Op de bovenste foto  zie je een boeitje van een lobsterpot volledig onder water getrokken worden door de stroom van 7-8 knopen. Op de onderste foto zie je Duncansby Head, het NO puntje van Schotland, waar het hele tij van de Noordzee een hoekje om moet. We varen hier door de Duncansby race. Bij windkracht twee. Vanaf windkracht 4-5 moet je hier niet willen wezen!

  Lochinver

  In veel haventjes, waar de visserij aan het verdwijnen is, legt men enkele drijvende steigers voor jachten neer. Zo ook in Kinlochverbie en Lochinver aan de noordwestkust van Schotland. Voorheen voor jachten een barre kust zonder voorzieningen. Nu kun je in dagtochten havens hoppen.

  Ullapool

  In Ullapool liggen (nog) geen drijvende steigers, maar wel blauwe visitor moorings in een schitterende omgeving, vlak bij het centrum. Met je bijboot aan land en eten in de Ceilidh Place!

  Skye: Portree

  Ook in Portree liggen moorings voor bezoekende jachten. Heel beschut in de baai bij het stadje. De supermarkt ligt direct boven d haven. Zo mooi weer als op de foto is het niet vaak op Skye…

  Skye: Kyle of Lochalsh

  Bij het Lochalsh Hotel is een kleine drijvende steiger met fantastisch uitzicht op de brug naar Skye. In het dorpje aan de overkant, Kyleakin (waar men sterk tegen de brug was vanwege de veerdienst) is ook zo’n aanleg plek. Dan lig je wel op Skye!

  Oban

  In 2008 en 2014 lagen we aan de overkant van Oban in de marina van het eiland Kerrera. Nu zijn er pal aan de stadskade drijvende steigers en gloednieuwe faciliteiten gebouwd. Echt bedoeld voor bezoekende jachten, want je mag er maximaal drie dagen liggen. Je ligt er beschut tegen de heersende westenwinden, maar je mist het romantische (en bij harde wind natte en koude) tochtje met het pontje van en naar het eiland.

  Pasen 2018 dag 2

  Zondag 1 april 2018:

  • Durgerdam-Eiland de Schelp 13,5 mijl, 21 mijl totaal
  • Vertrek 1215, aankomst 1600 uur.
  • Wind: NNO-NNW 3
  • Weer: ’s middags enige zon, verder bewolkt, 5 graden

  Na een regenachtige nacht en ochtend, waarop we alles heel rustig aan deden, inclusief paasontbijt: afbakbroodjes, roerei en paas-stolletje met roomboter, vertrokken we zodra het droog was. Goed ingepakt, want het was nog geen 5 graden. Gelukkig was het rustig, bezeilbaar weer.

  Gaandeweg trok de lucht een beetje open, zodat een waterig zonnetje tevoorschijn kwam. Dat maakt toch een heel wat vrolijker indruk. We zeilden een stuk de randmeren op en maakten bij Huizen rechtsomkeert. Op de motor voeren we naar eilandje de Schelp. Warm water en stroom zijn bij dit koude weer toch wel erg lekker! Door een half uurtje op de motor te varen, wordt de accu weer een stukje gevuld en de boiler voorzien van heet water. Genoeg om ons morgen enigszins comfortabel te kunnen wassen 🙂

  In het seizoen is het altijd druk op het eiland, zeker in het weekend. Nu liggen we er als enige midden in de rust, de kwinkelerende vogels en balsende futen. We gaan een koude nacht tegemoet, de fleece ligt al op de slaapzakken. Morgen, tweede paasdag, wordt het uitgesproken regenachtig. Daarom liggen we 500 meter van de haven, met alles goed opgeruimd. We hadden ook direct naar onze ligplaats kunnen gaan, maar hier liggen we heerlijk en morgen zijn we er zo, weer of geen weer. Heerlijk, zo’n rustig weekendje om lekker buiten te zijn en bij te slapen. Er liggen twee heel drukke weken in het verschiet met de musical bij mij op school.

  Pasen 2018

  Zaterdag 31 maart 2018

  • Naarden – Durgerdam, 8 mijl, 8 mijl totaal
  • Vertrek 1345, aankomst 1600
  • Wind: N-NO 2-3
  • Weer: Zwaar bewolkt, 8 graden

  Gisteren, vrijdag, gingen we na nog een werkzame ochtend naar de boot om hem vaarklaar te maken. Het wintervuil moest eraf gepoetst en de kajuit ingericht. Met een volle auto vol kleren, slaapzakken, zeilpakken etc reden we er in zonnig weer naar toe. Dat was een middag hard werken! Als beloning aten we in het havenrestaurant. Dat naar onze mening te harde muziek draait en te “prefab” eten serveert. We worden blijkbaar steeds kritischer als het om eten buiten de deur gaat. “Nog even en we kunnen alleen nog eten bij Kaatje aan de sluis” grapten we.

  Vanochtend werden we met stralende zon, maar koud weer wakker. Nadat de zwaar bedauwde boot droog was, sloegen we de zeilen aan. Ook dat is een behoorlijke klus. Even naar Naarden rijden voor de boodschappen. En toen was het tijd voor het eerste zeiltochtje van het seizoen. Veel wind stond er niet, maar op het Markermeer stond een bezeilbare wind kracht 2-3, dus dat was met een knoop of 3-4 vaart mooi te doen.

  Je kunt goed merken dat het grote water nog koud is. Brrrrr, ondanks petjes en thermisch ondergoed. We liggen voor anker in de kom bij Durgerdam, er is net een bui over gekomen en het is windstil. Lekker met de kachel aan en een Schipperbitter.

  Het zeilseizoen is begonnen!

  Leve het ankeren!

  Zondag 27 augustus 2017

  We hadden een lekkere avond achter het anker. Het koelde weinig af door de bewolking en tot de muggen ons naar binnen joegen en het te donker werd om te lezen, zaten we lekker buiten.

  De nachtrust was goed en de ochtend nevel prachtig! Relaxt ontbijten, koffie, boekje erbij en na de lunch terug naar de thuishaven. Helaas nul wind, dus op de motor. In de haven was het warm. Na een tijdje had ik moed verzameld voor nog een klusje: een ventilatieroostertje maken in de deur van het toilet. Dat lukt goed, dus daar werkt de zonnepaneel-ventilator nu een stuk efficiënter. Lekker weekendje hoor!