Categoriearchief: Algemeen

Hemelvaart 2019 dag 4

Zondag 2 juni 2019:

 • Smient – Naarden 17,5 mijl, 366 mijl totaal
 • Vertrek 1100 uur, aankomst 1515 uur
 • Wind: Z3-5
 • Weer: zonnig, 29 graden

Vanochtend werd het al heel snel warm. Na die miljoen mugjes van gisteren (geen steekmuggen hoor!) naar buiten gelaten te hebben, vertrokken we naar de sluis van Nijkerk. Daar was het natuurlijk heel druk, maar iedereen gedroeg zich beschaafd, dus alles ging gemoedelijk.

Na de sluis hesen we de zeilen en konden we het hele stuk tot aan Naarden zeilen. Heet en druk was het! Onze oude thuishaven de Eemhof kenden we bijna niet terug, want hij was omgeven door blokhutten en nep-Italiaanse appartementen. Ook het voorheen wat rommelige havenfront van Spakenburg werd ontsiert door quasi pittoreske koopflats. Nou ja, het zeilen was perfect!

Na de Stichtse brug trok de wind flink aan tot een goede vijf en moesten we ook oploeven tot aan de wind. Snel een rif erin dus, maar dan nog stond er in de vlagen soms 25 knopen wind. Het opruimen deden we al zeilend, zodat in de bloedhete haven alleen nog de hoezen over de zeilen hoefden. Het waren vier heerlijke dagen!

Hemelvaart 2019 dag 3

Zaterdag 1 juni 2019:

 • Smient – WIJ-land aanlegplekje 22 mijl, 348,5 mijl totaal
 • Vertrek: 1000, aankomst 1530 uur
 • Wind: W2
 • Weer: zonnig, 23 graden

Het was een stralende dag met zeer weinig wind, dus helaas motoren. Het werd al snel druk op de randmeren met zo’n mooi weekend. We voeren eerst naar Elburg voor de boodschappen en zowaar konden we in de de havenkom vlak bij het centrum aanleggen. Het dorp was veranderd in één groot terras, waar drommen dagjesmensen -waaronder wij- zich doorheen wurmden.

We kochten spullen voor een maaltijd salade, want koken in een bloedhete kajuit is niet echt fijn. En verder ging het over de randmeren, waar je goed moest opletten voor kano’s, speedboten, rondracende rubberbootjes en ander ongeregeld goed. Op het Wolderwijd viel de weinige wind totaal weg, waardoor we getrakteerd werden op een mugjesplaag van IJsselmeer-achtige proporties. Zodra we aanlegden waren ze weer verdwenen, behalve dan die miljoen die naar binnen gevlogen waren. Daar bewees de kruimeldief goede diensten.

Warme zon, helder water, ik kon de verleiding niet weerstaan om aan het eind van de middag even te zwemmen en tegelijk de touwtje van de roerneerhouder weer in ere te herstellen. Dit touwtje houdt het opklapbare deel van het roer goed naar beneden, zodat het lichter stuurt. Bij achteruit slaan wilde dit touwtje nog wel eens in de schroef komen met alle gevolgen van dien. Ik heb nu een manier bedacht om dat te voorkomen. Kortom, heerlijke dag! Morgen wordt het bloedheet maar staat er een verkoelende wind en kunnen we hopelijk een flink stuk zeilen.

Hemelvaart 2019 dag 2

Vrijdag 31 mei 2019:

 • Lelystad – Smient (bij Roggebotsluis), 22 mijl, 326,5 mijl totaal
 • Vertrek 1100, aankomst 1615 uur.
 • Wind: WZW4, later af en toe 5.
 • Weer: wisselend bewolkt, 20 graden

En wederom een heel prima zeildag. Op de kluiver naar de Stevin sluis, waar we direct binnen konden varen. Vervolgens pal voor de wind richting Ketelbrug. De kluiver zetten we te loevert op de uithouder.

We konden helemaal tot aan Roggebotsluis zeilen, zij het dat we een vastgelopen zeiljacht wilden helpen met loskomen, zodat we de zeilen streken. Net op dat moment kwamen ze los en dus motorden we de laatste halve mijl naar de sluis.

Even voorbij Roggebotsluis is de nieuwe bypass voor de IJssel gemaakt, die met name ’s winters extra water uit de IJssel kan afvoeren, zodat Kampen droge voeten houdt. Een enorm project, waarbij niet alleen een nieuwe geul gegraven is, maar ook een nieuwe keersluis en schutsluis gemaakt is. De oude Roggebotsluis wordt afgebroken en de brug wordt verhoogd. Helaas kunnen zeilboten niet via de nieuwe route naar Kampen varen, want er liggen meerder vast bruggen over de bypass. Jammer, anders hadden we een mooi rondje Kampen kunnen doen. We liggen aan een mooi aanlegplekje vlak bij de bypass en het aquaduct van de Hanze spoorlijn met veel zwanen, meerkoeten en futen. En we hebben voor het eerst van het seizoen buiten in de kuip gedoucht!

Hemelvaart 2010 dag 1

Donderdag 30 mei 2019:

 • Naarden – Lelystad, 18,5 mijl, 304,5 mijl totaal
 • Vertrek 1300, aankomst 1715 uur.
 • Wind: ZZW 5 afnemend 4
 • Weer: zwaar bewolkt, later zonnig, 18 graden

Na een druilerige ochtend vertrokken we naar de boot nadat het min of meer droog geworden was. Na het zeilklaar maken trakteerden we ons op een lunch in het havenrestaurant, waarna we met nog een pittige maar goed bezeilbare wind vertrokken.

Eenmaal uit de Pampus geul ging het noordwaarts en later NO-waarts met alleen de kluiver op. In het IJmeer begint het fontijnkruid al weer flink te groeien, we zijn bang dat over enkele weken de hele boel weer dichtgegroeid is, inclusief onze favoriete ankerplekken.

Langs de Oostvaardersdijk ging het plat voor het lapje en naar mate de wind afnam ging het relaxter. Lekker zeiltochtje! Jachthaven Lelystad, ten zuiden van de Stevin sluizen, is een serieuze kandidaat voor een vaste ligplaats, als het IJmeer inderdaad dichtgroeit. Zo ook Ketelhaven, maar daar is een flinke wachtlijst.

Een blok steen

Zaterdag 11 mei 2019:

 • Naarden- Durgerdam ankerplek 8 mijl, 255 mijl totaal.
 • Vertrek 1430, aankomst 1645 uur
 • Wind N5
 • Weer: zonnig 12 graden

Na een volle drukke eerste week met de nodige emoties rond sterfgevallen in de omgeving maar ook mooie ontmoetingen met vrienden, waren we weer aan zeilen toe.

Mooi weer maar een frisse pittige noordenwind zodat we het stuk langs Muiderzand kruisten met een rif en de stagfok op. Daarna konden we afvallen en ging het zelfs met zo weinig zeil op als een speer richting het IJ.

Het ankeren ging niet zonder slag of stoot. Ons 15 kilo Bruce anker met 40 meter ketting pakt altijd, maar nu bleef het krabben. Dan maar weer anker op. Wat bleek? Het anker had zich geklemd om een stuk beton van ca. twee schoenen dozen groot en kon zich dus niet ingraven.

Het koste flink wat moeite om die steen er met de pikhaak vanaf te krijgen. Daarna ging het verder moeiteloos en zitten we nu lekker in de beschutting van de buiskap in de zon! Even lekker bijkomen en volgende week de studio in voor Intro!

Meivakantie 2019 dag 18

Zondag 5 mei 2019:

 • Edam-Naarden 14,5 mijl, 247 mijl totaal
 • Vertrek 1100, aankomst 1430 uur
 • Wind nnw5-6
 • Weer: bewolkt, 9 graden

Het was bewolkt en koud, maar we hadden een mooie zeildag als laatste tocht van een mooie en fijne meivakantie waarin het goed zeilen was!

Te water

Vrijdag 8 maart 2019

Weer: halfbewolkt, ’s ochtends nog een bui, 11 graden, wind: ZW4

De Jan-van-gent ligt weer in zijn natuurlijke omgeving: het water. Vanochtend heeft hij een uur in de kraan gehangen om het midzwaard te kunnen behandelen met antifouling. De havenmeesters vonden het allemaal prima, erg druk was het nog niet. Zij gingen binnen lekker vlaai eten, terwijl er natuurlijk net toen een bui moest overkomen, maar onder de boot bleef het droog. Helaas had ik boven niet de deurtjes dichtgedaan, dus dat was dweilen later… Daarna in het water en alles controleren op waterdichtheid. Alles okee.

De motor sloeg zoals gebruikelijk -ook na 4 maanden stilstand- direct aan en met een forse wind voer ik naar onze ligplaats. Aanleggen in je eentje is dan net ietsje ingewikkelder met die wind van opzij, maar met enig beleid kwam alles goed.

Na de boterhammen (lekker binnen met de kachel aan!) was het poetsen geblazen. Man wat wordt die boot smerig tijdens de winter! Met waterspuit en borstel ging ik de algen te lijf. Het lijkt wel of het vuil zich van de boot naar jou wil verplaatsen… Maar je hebt wel eer van je werk. Hij ziet er weer een heel stuk beter uit. We moeten het nog wel een keer dunnetjes overdoen en alles in de was zetten, net als de romp. Komt nog wel.

En binnen alles nog inrichten. Maar……. vaarseizoen 2019 is begonnen!

Mooi weer: schoonmaken, poetsen, verven!

Maandag 25 februari 2019:

Weer: zonnig, 18 graden, vrijwel geen wind

Het is absurd warm voor eind februari, maar je hoort ons niet klagen! Gisteren gingen we met de schoonmaak spullen naar de boot. Ik haalde de algen van de houten stootrand terwijl Gonnie met het RVS aan de slag ging. En we maakten de romp schoon.

Vandaag kocht ik me arm bij de watersportwinkel aan antifouling en andere verfspullen. Ik haalde met een magisch (en peperduur) goedje de kalkaanslag van de voorheen witte waterlijn. Goed afspoelen, nat schuren, opnieuw afspoelen, drogen, ontvetten en afplakken. Morgen de eerste laag erop.

En ik mocht de machine van de buurman gebruiken om de schroef te polijsten! Hij glimt je tegemoet.

Morgen gaan we de romp in de was zetten nadat we enkele kleine krasjes weggepolijst hebben en ga ik de rot klus beginnen van het onderwaterschip in de antifouling zetten. Met een beetje geluk is de boot deze week vaarklaar voor het seizoen! Zouden ze al kranen deze week????

Herfstvakantie 2018 dag 1


Vrijdag 19 oktober 2018

 • Naarden – Warenar 3 mijl, 1002 mijl totaal
 • Vertrek 1545, aankomst 1630 uur
 • Wind: N3
 • Weer: zonnig, 14 graden.

Toen het werk en de boodschappen gedaan waren, reden we naar de jachthaven, waar het redelijk uitgestorven was, los van het terras van het populaire havenrestaurant. Inruimen die boot en wegwezen. Het weer was zeer rustig, dus in de zon was het heerlijk met 14 graden.

We ankerden onder het middelste eilandje bij Muiden, volgens de digitale kaart Warenar geheten. Nou ja, eiland is een groot woord. Het is meer een dijk van stortsteen waarop kleine bomen groeien, die beschutting bieden tegen elke wind waar Noord in zit. Met het zonnetje in de kuip was het heerlijk. Moederziel alleen achter het anker met honderden meeuwen, zwanen en meerkoeten rondom de boot. Geen andere scheepvaart. De stress glijdt van je af! Niet in het minst door de zachte Spey Side single malt :-).

We gaan een rustige nacht tegemoet. Vannacht draait de wind naar het zuiden, maar neemt sterk af. Dat zal motoren naar Enkhuizen worden. We willen morgen en zondag zoveel mogelijk naar het noorden komen, want de rest van de week is de wind Noord. Voorlopig is het rustig weer, aan het eind van de week zal het harder gaan waaien. We zullen zien. We hebben erg veel zin in een relaxt laatste weekje van het vaarseizoen na een drukke periode.

Nazomeren

 • 12-13-14 oktober 2018: Ankeren en zeilen!
 • Wind Z3-4
 • Weer: zonnig en warm, 24 graden

Vanaf september zijn de waterplanten, die alle leuke ankerplekken in het zuidelijke Markermeer verstikken, op hun retour en kunnen we elk mooi weekend weer genieten van de rust en de wijdsheid op het water. En niet te vergeten de grote groepen watervogels die zich lijken klaar te maken voor de trek naar warmere streken.

Hoewel ze deze winter net zo goed in Nederland kunnen blijven want het blijft maar warm! We maken ons op voor het warmste oktoberweekend ooit met temperaturen boven de 25 graden. Vrijdagmiddag, toen het werk gedaan was, trokken we naar de boot. Uurtje varen in lichte wind en ankeren bij Muiden. Vandaag relaxt zeilen en vannacht een plekje vinden, morgen weer terug. Hoe goed kun je het hebben?

Het is vroeg donker, dat wel!