Categoriearchief: Wadden

Meivakantie 2018 dag 12

Een windstille en vlakke Waddenzee.

Zondag 29 april 2018:

 • Vlieland – Makkum, 24 mijl, 192,5 mijl totaal
 • Vertrek: 0700 uur, aankomst 1200 uur.
 • Wind: geen, later NO 2
 • Weer: bewolkt, droog, 9 graden, in de middag veel regen en toenemende NO wind.

Om 0600 ging de wekker. Dat is vroeg! En bovendien, als we weten dat we vroeg op moeten, dan slapen we beiden minder goed. Afijn, toen de wekker ging sliep ik natuurlijk net weer! Om 0700 uur vertrokken we en met ons nog een stuk of 6 boten, die het vroege tij pakten. Achteraf een goede keuze, want het middagtij bracht veel regen en windkracht 5. Prima te zeilen maar niet echt leuk!

Echt helemaal licht was het nog niet om 0700 uur met al die bewolking. Er was totaal geen wind, dus de hele tocht ging op de motor: boven de Richel langs, door de Vliestroom het Inschot in, langs het gasproductie platform Zuidwal en de afslag naar Texel en dan het Zuidoostrak in.

Het was helder. Op de foto hierboven zie je uiterst links het onbewoonde eiland Griend, rechts van het midden de grote loodsen van Harlingen en vlak bij de groene ton de veerboot uit Vlieland, die gelijk met ons vertrok.

We arriveerden precies op HW op het ondiepe wantij van het Zuidoostrak en hadden daar minimaal 1,5 meter water. Door de sluis, met bijbehorende  Zondagse drukte, even tanken bij de marina en dan afmeren in de gemeentehaven helemaal achterin. Precies op dat moment begon het te regenen en dat is vanmiddag niet meer opgehouden, terwijl de wind inmiddels (2000 uur) om de boot loeit.

De middag werd dus binnen bij de kachel doorgebracht met een boek, terwijl we ook nog wat slaap inhaalden. We hebben nog een week om lekker door Friesland te toeren en het weer? Dat kan alleen maar beter worden.

 

Meivakantie 2018 dag 11

Fouragerende lepelaars

Meivakantie 2018 dag 11:

 • Dagje Vlieland
 • Wind: ZW 3
 • Weer: bewolkt, af en toe een bui 11 graden

Altijd lekker, een dagje Vlieland! Niet te vroeg op, ontbijtje, lezen tijdens de buien en ’s middags de fietsjes uit de bakskist opgediept en een lekker fietstochtje langs de waddendijk rond LW gemaakt, met vele foeragerende vogels en ontluikend groen. Met af en toe een zeer spaarzaam zonnetje.

Dat het weekend is, was goed merkbaar: er kwamen heel wat boten binnen. Uit de wind was het onder de buiskap met een dikke trui goed uit te houden, dus we konden het allemaal goed bekijken.

Verder was het de Nationale reddingbootdag: overal in Nederland laat de KNRM zien wat ze in huis hebben. Je kunt jezelf in een overlevingspak en zwemvest hijsen en een tochtje op hun stoere snelle boten maken. De rij was zo lang, dat ik er vanaf zag. Maar een mooi gezicht!

Vanavond gingen we lekker uit eten in het havenrestaurant. En we kruipen er op tijd in, want morgen gaat om 0600 uur de wekker: tussen 0700 en 0730 moeten we vertrekken met het tij mee naar Kornwerderzand. We hebben het nog maar even gecheckt: de bruggen en sluis zijn morgen niet gestremd! ’s Ochtends is het nog rustig, maar in de loop van de middag gaat het steeds harder waaien, het stormfront passeert morgennacht. Maar dan liggen we veilig in de gemeentehaven van Makkum!

Meivakantie 2018 dag 10

Vrijdag 27 april 2018:

 • Harlingen – Vieland 17 mijl, 168,5 mijl totaal.
 • Vertrek 1030, aankomst 1330 uur
 • Wind: ZZW 3-4 afnemend 1Bft.
 • Weer: half bewolkt, later geheel bewolkt en heiig, 10 graden.

De ochtend van Koningsdag begon zonnig met een optreden van de plaatselijke blaaskapel op het dak van het nabijgelegen stadhuis. Om 930 gevolgd door de aubade voor het stadhuis met drumband, dezelfde blaaskapel, speech van de burgemeester en samenzang met het toegestroomde volk. Je komt wel gelijk in de stemming!

Om 1030 vertrokken we en er stond buitengaats een mooi bezeilbaar windje. Waar de blauwe Slenk overging in de Vliestroom was het helaas over met de wind. Inmiddels was de lucht ook helemaal dichtgetrokken en was het zicht flink verminderd. Het vuurtorenduin van Vlieland was een vage schim aan de einder. Afijn, motor aan dus. We schoten langs het Fransche Gaatje en de Richel (zonder zeehonden dit keer) en tuften over een vlak zeegat naar Vlieland.

Tijd voor een strandwandeling! Het was rond LW dus het strand was goed te bewandelen (Met HW staat het vrijwel geheel onder water).

Aan het eind van de middag kwam er een buitje overzetten, waarna de wind naar het nW draaide en de lucht helder werd. Er kwam zowaar nog een zonnetje aan te pas! Wat dan weer mooie plaatjes opleverde bij de avondwandeling langs de dijk!

We blijven hier morgen een dagje en houden het weer goed in de gaten. Er komt een gemeen lagedruk gebied aanzetten met erg veel wind erin. Zoals het er nu uitziet kunnen we zondagochtend vroeg terug naar het vasteland. Daarna lijkt het erg hard te gaan waaien. Dan willen we graag ergens in Friesland zijn!

Meivakantie 2018 dag 8

Woensdag 25 april 2018:

 • Harlingen – Kornwerderzand – Harlingen 15 mijl, 151,5 mijl totaal
 • Vertrek 0900 uur (HW+2’30), 1030 Kornwerderzand, vertrek aldaar 1240 (LW+0’30), aankomst 1430 uur.
 • Wind ’s ochtends WNW 6, ’s middags WZW 5 Bft.
 • Weer: bewolkt, ’s middags zon en buien, 10 graden.

Tja, vandaag liep anders dan gepland. We wilden naar de eilanden, Vlieland of Terschelling. Vannacht kwam er veel regen over en na de regen stormachtige wind, die pal op de haven stond, waardoor er ook nog deining naar binnen liep. Wat een kabaal! De wind zou ’s ochtends afnemen tot 4 Bft. en naar ZW draaien. Niet dus. Buiten de haven kregen we direct 25 knopen wind pal op de kop. Daar is niet tegenin te zeilen/motoren vinden we.

Plan B was naar Makkum. Dan zouden de eilanden morgen met nog steeds fikse ZW wind beter bezeilbaar zijn. Na een voorspoedige tocht over de Boontjes met spectaculaire luchten (zie bovenste foto) stond bij Kornwerderzand de brug over de afsluitdijk op dubbel rood.

Werkzaamheden voor de zoveelste keer en een stremming tot 2000 uur ’s avonds. En morgen ook nog. De brug/sluiswachter wees ons via de marifoon fijntjes op de berichten voor zeevarenden…..

We hadden niet zo’n zin om tot 2000 uur vanavond daar aan de steiger te liggen wachten. En dan morgen voor dag en dauw door de sluis. Dus na de lunch en na LW vertrokken we voor de terugweg naar Harlingen. De wind was een beetje gedraaid en een beetje afgenomen. Dus het werd alsnog een fijn zeiltochtje en om 1430 waren we terug in de Noorderhaven, waar we bij het aanleggen nog een fikse bui over ons heen kregen. Gelukkig scheen daarna de zon weer en kon alles lekker drogen.

Een zeehond op de droogvallende plaat naast de Boontjes,

Morgen een dagje Franeker. Een mooi historisch stadje met het beroemde planetarium, dat we graag nog eens een keer wat beter gaan bekijken. En dan op Koningsdag alsnog naar de eilanden? We zullen het zien.

Meivakantie 2018 dag 7

Dinsdag 24 april 2018:

 • Rustdag Harlingen
 • Wind: W 4-5
 • Weer: half bewolkt, later zonnig, later in de midge regen, 13 graden

Het zou een kille regendag worden, maar dat viel enorm mee. Halverwege de ochtend brak de lucht open en we zitten hier ’s middags heerlijk in een zonnige kuip met afnemende wind. Typisch zo’n rustdagje: wat later opstaan, uitgebreid ontbijten, lezen, klusjes aan de boot, dutje, lunch, boodschappen, lezen etc.

En nog wat mails van Intro (de muziekmethode) beantwoorden, want die kan niet wachten. De regen die zou komen, komt volgens buienradar steeds later. Nou, prima, hij kan niet laat genoeg komen!

Straks lekker vis eten bij de Tjotter en morgen met rustig weer naar Vlieland of Terschelling. Heerlijk!

Meivakantie 2018 dag 6

Maandag 23 april 2018:

 • Oudeschild – Harlingen 27 mijl, 146,5 mijl totaal
 • Vertrek: 1015, aankomst 1500 uur
 • Wind: WZW 4 later 5 Bft.
 • Weer: zonnig, 13 graden.

Na een prima nachtrust hadden we vandaag een mooie zeildag. Goede wind, zonnetje erbij, heerlijk. Dat het beduidend kouder was dan de afgelopen dagen, mocht niet deren: gewoon een laagje extra erbij.

Om 1015 (LW Texel + 2) vertrokken we uit de zonovergoten haven van Oudeschild en maakten op de Texelstroom met wind en stroom mee gelijk goede voortgang over relatief vlak water. We waren het enige zeiljacht dat deze tocht maakte. Geen zeiltje te zien. Dichterbij Harlingen zagen we wel diverse jachten uit Terschelling/Vlieland komen, maar die gingen bijna allemaal door naar Kornwerderzand of doken het Van Harinxma kanaal in.

We lagen dan ook prinsheerlijk aan de langssteiger van de verder zo goed als verlaten Noorderhaven. We waren maar net op tijd: een kwartiertje later, en de vloeddeuren van de binnenhaven waren gesloten geweest. Dat zou twee uur wachten in de buitenhaven betekenen (met windkracht 5) of door de sluis de verenigingshaven in.

De middag verliep verder met boodschappen doen, douchen, eten koken, avondwandeling naar de Waddenzee.

De laatste veerboot naar Terschelling vertrekt.

Morgen wordt het regenachtig en blijven we hier. Sowieso ben ik na 6 dagen zeilen wel aan een rustdagje toe!

De brandweer was ’s avonds in de haven aan het oefenen. Ze hadden de grootste lol!

Meivakantie 2018 dag 5

Zondag 22 april 2018:

 • Stavoren – Den Oever – Oudeschild (Texel) 26 mijl, 119,5 mijl totaal
 • Vertrek 0900, aankomst 1715.
 • Wind: ZO 3, later 2, eind v.d. middag ZW4-5.
 • Weer: zonnig, 20 graden

De dag begon opnieuw stralend en het warmde snel op, zodat trui en lange broek snel weer uitgingen. Voordat de zondagsdrukte in de sluis zou losbarsten, pakte ik de eerste schutting mee. De eerste twee uur viel er te zeilen, daarna viel de wind vrijwel weg en was het motoren. Met al het gedobberd deed ik 4 uur over de 14 mijl naar Den Oever. Ik kon direct de sluis invaren en na het passeren van de afsluitdijk bruggen, meerde ik af in de waddenhaven buitengaats. Die gaat langzaam met z’n tijd mee, er is nu ook stroom op de steigers.

Vandaag kwam Gonnie weer aan boord na een lange reis met het OV. Ze sms-te dat ze twee uur eerder aan zou komen en zo ontstond het plan om direct door te varen naar Texel. Weer en tij waren goed. Een uur na HW Den Oever vertrokken we met een lichte ebstroom en nog lichtere wind. We namen de route over de Bollen. Als je vroeg in het tij vertrekt heb je via de ‘normale’ route het laatste stuk in de Texelstroom een puist stroom tegen. De route over de Bollen is een stuk ondieper, maar je vaart het stuk over de ondiepte met dwarsstroom. En dan heb je het laatste stukje Texelstroom juist het tij mee.

Op het ondiepste stuk, een smal en gemeen steil bankje, dat je aan de stroomrafels goed ziet liggen, stond op half tij 1,2 meter water. Weliswaar was er 8 cm verlaging, maar ik had toch meer verwacht. Fijn dat we op het wad zijn! De golven zijn fijner, de lucht is zuiverder, het varen is uitdagender. De Waddenhaven van Texel is nog erg leeg, dat is in de zomer wel anders! Morgen kijken we naar het weer en beslissen of we een dagje blijven. Daar hebben we namelijk wel zin in. Inmiddels is de wind toegenomen tot ZW4-5 en loeit hij om de boot. Daar zullen we goed bij slapen!

De vrijwel lege haven van Oudeschild.

Vakantie 2017 dag 32

Gekkenhuis bij sluis Kornwerderzand.

Dinsdag 8 augustus 2017:

 • Harlingen – Makkum 11 mijl, 903 mijl totaal.
 • Vertrek: 1100, aankomst 1515 uur
 • Wind: NO 2
 • Weer: eerst zonnig, later benauwd en grijs, ’s middags veel regen.

Vanochtend was het best prima weer. Lekker zonnetje en aangename temperaturen. We ontbeten rustig met “verse” afbakbroodjes. Om 1100 uur was het zo’n beetje HW en vertrok de halve haven. Buitengaats bleek dat ook half Terschelling en/of Vlieland besloten had vandaag richting IJsselmeer te gaan, dus in file zeilden we met een zwakke wind over de Boontjes met de beginnende eb. Het plan om naar Texel te gaan lieten we varen vanwege de drukte aldaar en het feit dat we geen zin hadden de halve tocht in de regen te varen.

Intussen trok de lucht goed dicht.  Bij de sluis was het zoals verwacht stervensdruk. De brug over de afsluitdijk draaide vlot, maar vervolgens moesten tientallen boten in de voorhaven wachten. Behalve enkele grote dukdalven voor de beroepsvaart is daar eigenlijk geen aanlegmogelijkheid.  Gedoe en gedrijf dus, waarbij we blij waren met het feit dat de wind vrijwel nihil was. En natuurlijk waren er mensen die niet op hun beurt willen wachten…

Ruim twee uur duurde de hele exercitie, waarbij onze radarpaal bijna van de boot gevaren werd door de boegspriet van een grote platbodem. En de hele tijd goed opletten en sturen en rekening houden met het zoete water dat tot ver in de voorhaven tegenstroom veroorzaakt.

Afijn, toen we eenmaal heelhuids uit het sluisgewoel waren, was het al bijna 1500 uur en gaf buienradar aan dat het zo zou gaan regenen.  We hadden niet zo’n zin om nog anderhalf uur zonder wind in de regen te gaan varen, dus het is wederom Makkum geworden. En inderdaad: er is vanmiddag en vanavond erg veel regen gevallen. De Indiase curry smaakte er niet minder om!

Morgen harde wind uit het ZW dus we bekijken wat we zullen doen.

Vakantie 2017 dag 31

Een heerlijk plekje in de Noorder haven van Harlingen.

Maandag 7 augustus 2017

 • Makkum – Harlingen 10 mijl, 892 mijl totaal
 • Vertrek: 0815 (HW-2, aankomst 1100 (HW+0’35)
 • Wind: ZZW 4
 • Weer: zonnig, 19 graden

Vroeg uit de veren vanochtend om het tij mee te hebben voor een korte tocht naar Harlingen. Veel mensen wilden naar Vlieland of Terschelling en de sluis vulde zich gestaag met boten, wat niet altijd van een leien dakje ging, vanwege de stroom mee en de achterlijke wind. Goed en netjes aansluiten op de boot voor je durven veel mensen dan niet, zodat uiteindelijk bij de invaart van de sluis het verstopt raakt (met veel gedouw en getrek en bijna-aanvaringen) en er voorin de sluis nog ruim plek over is die dan onbereikbaar is geworden.

Onder de sluistoren hebben zwaluwen talloze nesten van klei gebouwd en ze vliegen af en aan. Het lijkt wel een bijenkorf!

Met z’n allen door de brug van de afsluitdijk, wat ook niet al te makkelijk was. Sommige schippers hebben de neiging om direct nadat ze een sluis of brug gepasseerd zijn, langzaam te gaan varen (in dit geval om zeilen te hijsen), zich schijnbaar totaal onbewust van de opstopping die ze achter zich veroorzaken.

De hele colonne op de Boontjes.

Eenmaal op de Boontjes was het prima zeilen met nog een beetje stroom mee en een mooie windkracht 4 van achteren. Vrijwel alle boten sloegen bij Harlingen linksaf richting de eilanden en ook uit de haven kwam een ware uittocht (hoewel het handiger is om 2-3 uur na HW vanuit Harlingen naar de eilanden te vertrekken).

We hadden door die uittocht echter wel een mooi plekje in één van de schaarse boxen in de Noorderhaven. Wat volgde was een relaxte middag met heerlijk weer! Het weer wordt de komende dagen een stuk onbestendiger, dus we kijken per dag wat we willen doen. Zoals het plan nu is gaan we morgen voor de regen uit naar Texel.

De Pollendam en op de achtergrond Vlieland in het avondlicht.

Vakantie 2017 dag 25

Dinsdag 1 augustus 2017:

 • Borkum – Lauwersoog, 26 mijl, 800 mijl totaal
 • Vertrek: 1430 (HW Lauwersoog- 3’30), aankomst 2000 (HW Lauwersoog +2)
 • Wind: W3
 • Weer: licht bewolkt, 20 graden

We kwamen pas laat aan, dus vandaag een laat en kort stukje. Het was lekker weer vandaag, zij het met meer (tegen)wind dan voorspeld. Vanochtend hebben we de boot schoongemaakt (modder kwam er af!) en de bijboot gesopt, gedroogd en opgeborgen. Hard werken al met al en de ochtend vloog voorbij.

Halverwege de dag waren er wat wolkenvelden, maar het trok mooi open tijdens de tocht. Overal waren  werkboten met vissers bezig op mosselpercelen. Blijkbaar is het het seizoen. De vangst wordt overgeladen in een groter schip, dat ook wat dieper steekt en niet over de ondiepe platen kan:

We hadden onze Noordkaper graag Noorderzon genoemd, net als onze vorige boot. Maar ja, er was al een Noordkaper die zo heette. Vandaag kwamen we hem op de Zuid-oost Lauwers tegen, de Noordkaper 28 Noorderzon.

Om 2000 uur kwamen we met de eb aan in Lauwersoog. Toch nog een maaltijdje koken, afwassen, douchen. En dan is het al tien uur…. Het was een lange dag, dus laat maken we het niet!