Categoriearchief: Wadden

Meivakantie 2019 dag 9

Vrijdag 26 april 2019:

 • Terschelling – Harlingen 20 mijl, 140 mijl totaal
 • Vertrek: 0830 (LW),aan komst 1200 (HW-2’45)
 • Wind: ZW3-4
 • Weer: bewolkt, later opklaringen, 13 graden.

Vanochtend was het bewolkt met een klein windje. We voeren door het Schuitengat met de wind recht van voren. In eerste instantie met weinig stroom tegen, maar aan het eind, toen de geul smaller werd, nam die tegenstroom aanzienlijk toe. Een uur na LW hadden we op de drempel 3 meter water. Daarna vielen we af in de Vliestroom en konden we zeilen. Inmiddels was de wind toegenomen tot een goede 4 Bft, dus dat ging als een speer.

Bij de splitsing met de West Meep moesten we een slagje richting Richel maken want de stroom trok ons de Meep in. Verder prima bezeilbaar en perfect zeilweer met 12-15 knopen ware wind. Het blijft op het wad toch altijd een stuk prettiger zeilen dan op het IJsselmeer qua golfslag.

En zo voeren we om 1200 uur door de Sasbrug in Harlingen en vonden een mooi plekje in de historische Noorderhaven, waar het in de loop van de middag steeds zonniger werd.

Het werd een genoegelijke middag in de kuip, met wat boodschappen, maar vooral relaxen. Morgen op Koningsdag worden we om 0800 uur gewekt door de plaatselijk muziekvereniging, die op het dak van het nabij gelegen stadhuis een aubade brengt, gevolgd door koorzang op het bordes en de toespraak van de burgemeester. Heerlijk, die plaatselijke folklore. we hopen dat het dan droog is….

Morgen gaan we Friesland in via het van Harinxma kanaal. Het weer wordt niet super, maar knapt na het weekend weer op. Nog ruim een week te gaan!

Meivakantie 2019 dag 8

Donderdag 25 april 2019:

 • Rustdag Terschelling
 • Wind: ZZO 4-5
 • Weer: half bewolkt, 15 graden, eind van de middag een bui.

Vannacht regende het dat het goot, gecombineerd met een stevige wind. We sliepen er niet minder om! Vandaag was het heel aardig weer. Wel een stuk kouder dan de afgelopen week, maar ’s middags was het warm genoeg om in de kuip uit de wind te lezen, temeer daar de zon goed doorbrak.

We fietsen een kilometer of 10 door de natuur, die overal uitbundig aan het ontluiken was.

Na de lunch gingen we naar het natuurmuseum en zee aquarium. Vooral dat laatste was leuk, met roggen in een bak zout water die je mocht aanraken en vele soorten zeevis in grote aquaria. De uitdrukking ‘als haringen in een ton’ dient echter vervangen te worden door ‘als alen in een ton’. Blijkbaar zoeken de beestjes op deze wijze dekking tegen gevaar:

Na het boodschappen doen beklom ik het uitzichtpunt aan de west-zijde van het eiland voor een aantal overzichtsfoto’s:

Om 1800 uur trok er een forse bui over, maar die was voorbij toen we naar het dorp gingen om te eten. Gelukkig bleef het verder droog. Ten oosten van ons trekt er nog een lange buienlijn van Z naar N, maar met een beetje geluk komt die niet over ons heen. In ieder geval zijn de fietsjes weer droog opgeborgen onderin de bakskist. Morgen vertrekken we rond 0830, even na LW naar Harlingen. Als het goed is kunnen we met het zwaard een beetje op gewoon door het Schuitengat rond 0900 uur met ca 2 meter water..

Meivakantie 2019 dag 7

Woensdag 24 april 2019:

 • Vlieland – Terschelling, 7 mijl, 120 mijl totaal.
 • Vertrek 1145 (HW-1), aankomst 1310 (HW-0’15)
 • Wind: ZZO 3-5-3
 • Weer: zonnig, 16 graden

Prachtig weer opnieuw, en voorlopig voor het laastst, deze zonovergoten dagen met hoge temperaturen. We vertrokken een uur voor HW met een klein maar bezeilbaar windje, dat boven de Richel toenam tot 17 knopen. Vanuit de Vliesloot, waar we nog een knoop tegenstroom hadden, voeren we vervolgens met flinke stroom mee recht op de Brandaris af en zo in rechte lijn het Schuitengat in.

Daar nam de wind weer af tot 3 Bft en zeilden we rustig met nog stroom mee langs de duinen van Terschelling. In de haven was nog ruim voldoende plek. En het was er gelijk ook vrijwel windstil en flink warmer. Een relaxte middag volgde.

Tegen een uur of vier pakten we de fietsjes en reden naar het dorp. Het uitzicht vanaf het monument voor de op zee omgekomen zeelieden op het groene strand en Vlieland in de verte was schitterend.

In het dorp vonden we een lekker terrasje. Het witbier en de bitterballen gingen er goed in; dit is vakantie! Intussen werden op buienradar grote rode plekken zichtbaar, die zich noordwaarts bewogen. De eerste bui trok westelijk van ons over, maar de wind draaide 90 graden naar het westen en nam even sterk toe. Het werd gelijk 5 graden kouder. Er komt nog een hoop regen en wind onze kant op, maar we liggen goed en veilig hier in de haven. Morgen knapt het weer op en blijven we een dagje.

Meivakantie 2019 dag 6

De rode waas rond de zon wordt veroorzaakt door Sahara zand hoog in de lucht.

Dinsdag 23 april 2019:

 • Rustdag Vlieland
 • Wind: O5-6
 • Weer: zonnig, 16 graden

Heerlijk rustig dagje vandaag! Op ons gemak opstaan en ontbijten, koffie drinken en toch weer een paar werkklusjes 🙁

Na de lunch haalde ik de fietsjes uit de bakskist, maakte ze schoon, smeerde de ketting en pompte de banden op.  Een mooie fietstocht volgde door de duinen naar het strand, waar we langs de waterlijn slenterden met Terschelling op de achtergrond.

In het dorp deden we nog wat boodschappen en de rest van de middag was het luieren en lezen terwijl de wind gierde. ’s Avonds werd het rustiger en liepen we nog even naar de havenhoofden, waar het tij alweer naar binnen gorgelde.

Morgen maken we rond HW een korte tocht naar Terschelling. Daar blijven we waarschijnlijk ook een dagje en dan is het weer richting Friesland. Wat boffen we toch enorm met dit prachtige weer!

Meivakantie 2019 dag 5

Zandbank de Richel met de rood/groene ton van het Franse gaatje en het Vuurboetsduin van Vlieland op de achtergrond.

Maandag 22 april 2019:

 • Makkum – Vlieland, 24 mijl, 113 mijl totaal
 • Vertrek: 1030, aankomst 1630 uur.
 • Wind: OZO 3, later 4.
 • Weer: zonnig, 18 graden.

Nadat we boodschappen hadden gedaan in de supermarkt op de haven/camping (die vooral gericht was op barbecuen qua assortiment), vertrokken we rond 1030 met een rustige wind naar de sluis. We konden vlot de kleine sluis in, maar uiteindelijk was het 1130 voor we door de bruggen van de afsluitdijk gingen. Dat was een uur voor HW.

Met een klein beetje stroom tegen en daarna weer mee gingen we richting het wantij van het Zuidoostrak, waar we HW+ 0’20 nog 1,6 meter water troffen. Een dag na springtij en met verlaging door de oostenwinden. Daarna loefden we op en kon het grootzeil erbij.

Met toenemende ebstroom mee voeren we het Inschot af, langs de splitsing naar Texel en het productieplatform. Vroeger stond daar een grote “M” op geschilderd en toen ik een jaar of 18 geleden met 5 vwo op zeilkamp was maakte ik de leerlingen wijs dat het een “sail in” McDonalds was. Ze trapten er met open ogen in en smeekten de schipper om er aan te leggen. Dolle pret bij de schipper en mij!

Gaandeweg namen stroom en wind toe (tot een goede 4 Bft.) en met bijna 9 knopen stoven we langs de richel, waar met de oostenwind natuurlijk geen zeehond te bekennen was. Die lagen allemaal aan lijzijde.

Bovenlangs de Richel ging het richting Vlieland, waar we op het laatst nog een flinke ebstroom tegen hadden. In de haven meer dan genoeg plek. Dat was heerlijk zeilen vandaag! Na drie tamelijk lange vaardagen trakteerden we ons op een etentje in het havenrestaurant, waar een flink aantal gerechten op was door het megadrukke paasweekend. We hoorden dat de veerboot vanochtend zelfs zo vol zat, dat er mensen niet mee konden en dat die dus de watertaxi moesten nemen. Tel uit je verlies!

We blijven morgen lekker een dagje hier op Vlie! Nog steeds mooi weer!

Meivakantie 2018 dag 12

Een windstille en vlakke Waddenzee.

Zondag 29 april 2018:

 • Vlieland – Makkum, 24 mijl, 192,5 mijl totaal
 • Vertrek: 0700 uur, aankomst 1200 uur.
 • Wind: geen, later NO 2
 • Weer: bewolkt, droog, 9 graden, in de middag veel regen en toenemende NO wind.

Om 0600 ging de wekker. Dat is vroeg! En bovendien, als we weten dat we vroeg op moeten, dan slapen we beiden minder goed. Afijn, toen de wekker ging sliep ik natuurlijk net weer! Om 0700 uur vertrokken we en met ons nog een stuk of 6 boten, die het vroege tij pakten. Achteraf een goede keuze, want het middagtij bracht veel regen en windkracht 5. Prima te zeilen maar niet echt leuk!

Echt helemaal licht was het nog niet om 0700 uur met al die bewolking. Er was totaal geen wind, dus de hele tocht ging op de motor: boven de Richel langs, door de Vliestroom het Inschot in, langs het gasproductie platform Zuidwal en de afslag naar Texel en dan het Zuidoostrak in.

Het was helder. Op de foto hierboven zie je uiterst links het onbewoonde eiland Griend, rechts van het midden de grote loodsen van Harlingen en vlak bij de groene ton de veerboot uit Vlieland, die gelijk met ons vertrok.

We arriveerden precies op HW op het ondiepe wantij van het Zuidoostrak en hadden daar minimaal 1,5 meter water. Door de sluis, met bijbehorende  Zondagse drukte, even tanken bij de marina en dan afmeren in de gemeentehaven helemaal achterin. Precies op dat moment begon het te regenen en dat is vanmiddag niet meer opgehouden, terwijl de wind inmiddels (2000 uur) om de boot loeit.

De middag werd dus binnen bij de kachel doorgebracht met een boek, terwijl we ook nog wat slaap inhaalden. We hebben nog een week om lekker door Friesland te toeren en het weer? Dat kan alleen maar beter worden.

 

Meivakantie 2018 dag 11

Fouragerende lepelaars

Meivakantie 2018 dag 11:

 • Dagje Vlieland
 • Wind: ZW 3
 • Weer: bewolkt, af en toe een bui 11 graden

Altijd lekker, een dagje Vlieland! Niet te vroeg op, ontbijtje, lezen tijdens de buien en ’s middags de fietsjes uit de bakskist opgediept en een lekker fietstochtje langs de waddendijk rond LW gemaakt, met vele foeragerende vogels en ontluikend groen. Met af en toe een zeer spaarzaam zonnetje.

Dat het weekend is, was goed merkbaar: er kwamen heel wat boten binnen. Uit de wind was het onder de buiskap met een dikke trui goed uit te houden, dus we konden het allemaal goed bekijken.

Verder was het de Nationale reddingbootdag: overal in Nederland laat de KNRM zien wat ze in huis hebben. Je kunt jezelf in een overlevingspak en zwemvest hijsen en een tochtje op hun stoere snelle boten maken. De rij was zo lang, dat ik er vanaf zag. Maar een mooi gezicht!

Vanavond gingen we lekker uit eten in het havenrestaurant. En we kruipen er op tijd in, want morgen gaat om 0600 uur de wekker: tussen 0700 en 0730 moeten we vertrekken met het tij mee naar Kornwerderzand. We hebben het nog maar even gecheckt: de bruggen en sluis zijn morgen niet gestremd! ’s Ochtends is het nog rustig, maar in de loop van de middag gaat het steeds harder waaien, het stormfront passeert morgennacht. Maar dan liggen we veilig in de gemeentehaven van Makkum!

Meivakantie 2018 dag 10

Vrijdag 27 april 2018:

 • Harlingen – Vieland 17 mijl, 168,5 mijl totaal.
 • Vertrek 1030, aankomst 1330 uur
 • Wind: ZZW 3-4 afnemend 1Bft.
 • Weer: half bewolkt, later geheel bewolkt en heiig, 10 graden.

De ochtend van Koningsdag begon zonnig met een optreden van de plaatselijke blaaskapel op het dak van het nabijgelegen stadhuis. Om 930 gevolgd door de aubade voor het stadhuis met drumband, dezelfde blaaskapel, speech van de burgemeester en samenzang met het toegestroomde volk. Je komt wel gelijk in de stemming!

Om 1030 vertrokken we en er stond buitengaats een mooi bezeilbaar windje. Waar de blauwe Slenk overging in de Vliestroom was het helaas over met de wind. Inmiddels was de lucht ook helemaal dichtgetrokken en was het zicht flink verminderd. Het vuurtorenduin van Vlieland was een vage schim aan de einder. Afijn, motor aan dus. We schoten langs het Fransche Gaatje en de Richel (zonder zeehonden dit keer) en tuften over een vlak zeegat naar Vlieland.

Tijd voor een strandwandeling! Het was rond LW dus het strand was goed te bewandelen (Met HW staat het vrijwel geheel onder water).

Aan het eind van de middag kwam er een buitje overzetten, waarna de wind naar het nW draaide en de lucht helder werd. Er kwam zowaar nog een zonnetje aan te pas! Wat dan weer mooie plaatjes opleverde bij de avondwandeling langs de dijk!

We blijven hier morgen een dagje en houden het weer goed in de gaten. Er komt een gemeen lagedruk gebied aanzetten met erg veel wind erin. Zoals het er nu uitziet kunnen we zondagochtend vroeg terug naar het vasteland. Daarna lijkt het erg hard te gaan waaien. Dan willen we graag ergens in Friesland zijn!

Meivakantie 2018 dag 8

Woensdag 25 april 2018:

 • Harlingen – Kornwerderzand – Harlingen 15 mijl, 151,5 mijl totaal
 • Vertrek 0900 uur (HW+2’30), 1030 Kornwerderzand, vertrek aldaar 1240 (LW+0’30), aankomst 1430 uur.
 • Wind ’s ochtends WNW 6, ’s middags WZW 5 Bft.
 • Weer: bewolkt, ’s middags zon en buien, 10 graden.

Tja, vandaag liep anders dan gepland. We wilden naar de eilanden, Vlieland of Terschelling. Vannacht kwam er veel regen over en na de regen stormachtige wind, die pal op de haven stond, waardoor er ook nog deining naar binnen liep. Wat een kabaal! De wind zou ’s ochtends afnemen tot 4 Bft. en naar ZW draaien. Niet dus. Buiten de haven kregen we direct 25 knopen wind pal op de kop. Daar is niet tegenin te zeilen/motoren vinden we.

Plan B was naar Makkum. Dan zouden de eilanden morgen met nog steeds fikse ZW wind beter bezeilbaar zijn. Na een voorspoedige tocht over de Boontjes met spectaculaire luchten (zie bovenste foto) stond bij Kornwerderzand de brug over de afsluitdijk op dubbel rood.

Werkzaamheden voor de zoveelste keer en een stremming tot 2000 uur ’s avonds. En morgen ook nog. De brug/sluiswachter wees ons via de marifoon fijntjes op de berichten voor zeevarenden…..

We hadden niet zo’n zin om tot 2000 uur vanavond daar aan de steiger te liggen wachten. En dan morgen voor dag en dauw door de sluis. Dus na de lunch en na LW vertrokken we voor de terugweg naar Harlingen. De wind was een beetje gedraaid en een beetje afgenomen. Dus het werd alsnog een fijn zeiltochtje en om 1430 waren we terug in de Noorderhaven, waar we bij het aanleggen nog een fikse bui over ons heen kregen. Gelukkig scheen daarna de zon weer en kon alles lekker drogen.

Een zeehond op de droogvallende plaat naast de Boontjes,

Morgen een dagje Franeker. Een mooi historisch stadje met het beroemde planetarium, dat we graag nog eens een keer wat beter gaan bekijken. En dan op Koningsdag alsnog naar de eilanden? We zullen het zien.

Meivakantie 2018 dag 7

Dinsdag 24 april 2018:

 • Rustdag Harlingen
 • Wind: W 4-5
 • Weer: half bewolkt, later zonnig, later in de midge regen, 13 graden

Het zou een kille regendag worden, maar dat viel enorm mee. Halverwege de ochtend brak de lucht open en we zitten hier ’s middags heerlijk in een zonnige kuip met afnemende wind. Typisch zo’n rustdagje: wat later opstaan, uitgebreid ontbijten, lezen, klusjes aan de boot, dutje, lunch, boodschappen, lezen etc.

En nog wat mails van Intro (de muziekmethode) beantwoorden, want die kan niet wachten. De regen die zou komen, komt volgens buienradar steeds later. Nou, prima, hij kan niet laat genoeg komen!

Straks lekker vis eten bij de Tjotter en morgen met rustig weer naar Vlieland of Terschelling. Heerlijk!