Categoriearchief: Friesland

Meivakantie 2018 dag 16

Donderdag 3 mei 2018:

 • Holle Grèft – Stavoren 17 mijl, 257 mijl totaal
 • Vertrek 1045, aankomst 1530 uur.
 • Wind: W, later NW 4-5, later 3-4
 • Weer: Zonnig, 11 graden.

Lekker ochtendje, wel koud! Op he Prinses Margrietkanaal konden we een stukje zeilen, de Jeltesloot was pal tegen de wind in, dus dat was motoren.

Op het Heegermeer gingen we een uurtje voor anker voor de lunch. Daar stond nog een beste wind! Om 1300 was de wind verder naar het noorden gedraaid, dus waren de Fluessen prima bezeilbaar. Met een rif in het grootzeil vlogen we met 5,5-6 knopen over het langgerekte water.

In Stavoren was het goed toeven in de zon!  ’s Avonds ontmoetten we zeilvrienden Albert & Ineke. We kennen ze van de London tocht van 2006, waar we met 2 North Beaches 24 aan meededen. 1-2 keer per jaar komen we elkaar op het wad of in Friesland tegen, erg leuk! Lekker uit eten bij Max en daarna naborrelen. Ook leuk om weer even op een North Beach te zijn, dat voelt gelijk weer heel vertrouwd!

We hebben nog 3 dagen met schitterend weer maar helaas weinig wind. Afijn, we genieten toch wel!

Meivakantie 2018 dag 15

Woensdag 2 mei 2018:

 • Alde Feanen – Holle Grèft 17 mijl, 240 mijl totaal.
 • Vertrek 1145, aankomst 1715 uur
 • Wind: ZZW 4-5
 • Weer: Licht bewolkt, 15 graden

We werden wakker onder een stralende zon. Er stond een forse wind en warm was het niet, maar doordat we erg beschut lagen, smaakte de koffie uitstekend in de zonovergoten kuip. We zeilden door de Folkertssleat naar Eernewoude om boodschappen te doen. Het aanleggen in een van de passanten boxen met 5Bft. zijwind was geen sinecure. Het afvaren trouwens ook niet. Met rust en beleid kwamen we er zonder kleerscheuren vanaf.

Terug door de Princenhof en de Peanster Ee naar Akkrum. We hadden sterkte tegenwind, dus het was motoren. Dat doet je soms terugverlangen naar de North Beach met z’n keerfok, waardoor je toch iets sneller aan het kruisen slaat. De spoorbrug in Akkrum draaide redelijk vlot. We waren er op het juiste moment: 4 treinen kort na elkaar en dan een tijd niks, zodat de brug open kon. Wel wordt het hoog tijd dat men de wrakkige wachtsteiger en de vrijwel onbereikbare meldknop eens vervangt!

Bij jachthaven Tusken de Marren keken we uit naar de Schoone Waardin van Albert & Ineke, maar die waren blijkbaar al vertrokken. Later appten ze dat ze bij Langweer liggen; we gaan ze morgen in Stavoren bij Café Max ontmoeten, leuk! Bij Terherne voeren we langs de Noor, een Noordkaper, die oorspronkelijk als motorboot gebouwd is en waar later een tuig op gezet is. De opvarenden waren helaas niet in zicht.

Opnieuw liggen we lekker beschut op een aanlegplekje in de Holle Grèft, bij Uitwellingerga. Weg van alle drukte en lawaai, midden in de Friese veenpolders. Vanavond trekt er een frontje met wat regen over, maar de komende dagen wordt het opnieuw stralend weer met goede -zij het weinig- wind voor de terugtocht.

Meivakantie 2018 dag 14

Dinsdag 1 mei 2018:

 • Woudsend – Alde Feanen 16 mijl, 223 mijl totaal.
 • Vertrek 1400, aankomst 1800 uur.
 • Wind: WZW 5-6 langzaam afnemend 4-5.
 • Weer: zonnig, 10 graden.

Vanochtend om 0500 uur begon het te waaien en niet een beetje ook! We lagen beschut in de haven van Woudsend, maar toch nog te schommelen  in ons bed.  De ochtend verliep stormachtig en regenachtig. Terwijl de barometer ondertussen steeg als een gek. Aan het eind van de ochtend deden we boodschappen terwijl de regen langzaamaan minder werd.

Wat doe je met dit weer? Spekpannenkoeken bakken als lunch natuurlijk! Ondertussen werd het steeds lichter en nam de wind langzaam af tot aanvaardbare proporties.  Om 1400 uur vertrokken we met de eerste zonnestralen en nog steeds een pittige wind op alleen de fok, waarmee we toch nog 5 knopen vaart maakten. We zeilden over de Jeltesloot, het Prinses Margriet kanaal en het uitgestorven Sneekermeer.

We liggen met een paar boten op een prachtig natuurplekje middenin de Oude Venen. Het is inmiddels strakblauw, dus het wordt koud vannacht! Je hoort hier alleen de vogels en de wind (die nog verder is afgenomen) en er vallen vast veel sterren te zien, want er is hier geen omgevingslicht. Lekker dagje hoor! We hebben nog vijf dagen te gaan en die beloven qua weer prachtig te worden!

 

Meivakantie 2018 dag 13

Maandag 30 april 2018:

 • Makkum – Woudsend via Bolsward 14,5 mijl, 207 mijl totaal
 • Vertrek: 1110, aankomst 1630 uur
 • Wind: vrijwel niet, later ZZW3-4
 • Weer: bewolkt, regen, 8 graden

Vanochtend zat er een miezer in de lucht, die eigenlijk niet meer ophield. Na de boodschappen gingen we door de kleine sluis van Makkum om binnendoor Friesland in te trekken. Dat ging echter niet vanzelf. Toen de laatste brug in het stadje voor ons klaar gemaakt werd kwam er een slagboom op een vrachtwagen terecht:

Er was geen zichtbare schade aan boom of truck, dus de oplossing leek simpel: boom stukje omhoog, vrachtwagen achteruit, klaar.  Maar zo eenvoudig ging dat niet. Eerst kwam er een dame van de havendienst aanstuiven in een autootje, die vervolgens heel lang moest telefoneren met de havenmeester. En eindeloos overleggen met de onfortuinlijke chauffeur. En foto’s maken. Er werd besloten dat de politie erbij moest komen. Weer eindeloos overleggen en foto’s maken. Toen moest de havenmeester zelf ook nog komen. Weer eindeloos overleg. Afijn, na drie kwartier ging de boom eindelijk omhoog en kon de vrachtwagen achteruit. En toen was het 12.10 uur en ging de brug dicht tot 13.00 uur. Want zo zijn de regels.

Dus om 1300 uur vertrokken we eindelijk echt door de kanalen van noordwest Friesland. Vlak voor Bolsward ging het regenen en flink ook. En dat bleef het doen tot vlak voor Woudsend.

Na het aanleggen kwamen er nog diverse buien over, dus het was kachel aan, borrel en opwarmen! Inmiddels is alles zo’n beetje droog en neemt de wind gestaag toe. Daar krijgen we komende nacht en ochtend nog meer dan genoeg van. Morgenmiddag lijkt het weer op te knappen en dat is dan het voorspel voor een mooie tweede helft van deze week!

Meivakantie 2018 dag 12

Een windstille en vlakke Waddenzee.

Zondag 29 april 2018:

 • Vlieland – Makkum, 24 mijl, 192,5 mijl totaal
 • Vertrek: 0700 uur, aankomst 1200 uur.
 • Wind: geen, later NO 2
 • Weer: bewolkt, droog, 9 graden, in de middag veel regen en toenemende NO wind.

Om 0600 ging de wekker. Dat is vroeg! En bovendien, als we weten dat we vroeg op moeten, dan slapen we beiden minder goed. Afijn, toen de wekker ging sliep ik natuurlijk net weer! Om 0700 uur vertrokken we en met ons nog een stuk of 6 boten, die het vroege tij pakten. Achteraf een goede keuze, want het middagtij bracht veel regen en windkracht 5. Prima te zeilen maar niet echt leuk!

Echt helemaal licht was het nog niet om 0700 uur met al die bewolking. Er was totaal geen wind, dus de hele tocht ging op de motor: boven de Richel langs, door de Vliestroom het Inschot in, langs het gasproductie platform Zuidwal en de afslag naar Texel en dan het Zuidoostrak in.

Het was helder. Op de foto hierboven zie je uiterst links het onbewoonde eiland Griend, rechts van het midden de grote loodsen van Harlingen en vlak bij de groene ton de veerboot uit Vlieland, die gelijk met ons vertrok.

We arriveerden precies op HW op het ondiepe wantij van het Zuidoostrak en hadden daar minimaal 1,5 meter water. Door de sluis, met bijbehorende  Zondagse drukte, even tanken bij de marina en dan afmeren in de gemeentehaven helemaal achterin. Precies op dat moment begon het te regenen en dat is vanmiddag niet meer opgehouden, terwijl de wind inmiddels (2000 uur) om de boot loeit.

De middag werd dus binnen bij de kachel doorgebracht met een boek, terwijl we ook nog wat slaap inhaalden. We hebben nog een week om lekker door Friesland te toeren en het weer? Dat kan alleen maar beter worden.

 

Meivakantie 2018 dag 9

Donderdag 26 april 2018:

 • Reisje naar Franeker
 • Wind: W6
 • Weer: zwaarbewolkt ’s middags wat meer zon, 10 graden

Vandaag woei het opnieuw West 6. Nou is windkracht 6 best te doen als je een bezeilbare  koers hebt. Maar recht er tegenin voelt als windkracht 7 en dan heb je ook nog wind tegen stroom. In het zeegat van Vlieland (maar ook al eerder in de Blauwe Slenk en de Vliestroom) ontstaan dan lelijke hoge en steile golven. Met de motor bij kom je heus wel veilig waar je wilt wezen, maar we zoeken het niet op. We hoeven niet zo nodig af te zien. Morgen wordt het rustiger, dan kunnen we lekker zeilend zonder bakken zout water over naar Vlieland.

We gingen dus met de trein naar het nabij gelegen Franeker om het beroemde werkende Planetarium en bijbehorend museum eens goed te bekijken. Het plafond van de voormalige woonkamer van self made wiskundige Eise Eisinga vormt een natuurgetrouwe weergave van het planetenstelsel, waarbij alle hemellichamen exact op de juiste manier ten opzichte van elkaar bewegen. Een prestatie van formaat! En het werkt nog steeds!

Op de zolder erboven heb je een mooie blik op alle techniek erachter: Een normale slingerklok met onrust/echappement drijft een gigantisch stelsel van tandwielen en assen aan, die allemaal de juiste omwentelingen van de planeten verzorgen. Aanvullende gewichten (die wekelijks opgehesen moeten worden) leveren de kracht om de immense hoepels met duizenden handgesmede spijkers (bij wijze van tandwiel) soepel maar tergend langzaam te laten draaien. Zeer boeiend!

Na een lekkere lunch in het museumrestaurant maakten we een wandeling door het kleine maar bruisende centrum binnen de grachtengordel. Het is een leuk plaatsje en de sfeer heeft nog iets van de academische wereldstad die het vroeger was. Morgen weer zeilen!

Meivakantie 2018 dag 4

Zonsopgang over de Fluessen, 0630 uur.

Zaterdag 21 april 2018:

 • Fluessen – Stavoren via Workum / IJsselmeer, 14,5 mijl, 93,5 mijl totaal
 • Vertrek: 0940, aankomst 1515 uur.
 • Wind: NO2 , later  N3
 • Weer: Zonnig, 17 graden

Ik had een wat onrustige nacht. Niet omdat ik in m’n eentje voor anker lag op de verder verlaten Fluessen (het weer was zeer rustig), maar het werk spookte nog door m’n hoofd. Vroeg opgestaan dus, met als voordeel dat ik de schitterende zonsopgang meemaakte. Gisterenavond werd het snel zeer heiig en vochtig, zodat lang buiten zitten er niet bij was en ik de boot ’s ochtends van de dauw moest ontdoen, wat gelijk een schoonmaakbeurt(je) is.

Na een rustig ontbijt en koffie ging ik ankerop. Er stond hooguit windkracht 2, dus met een klein vaartje ging het met vol tuig over de sloten en plassen. Het licht was prachtig met de groene weiden, het gele riet en de blauwe lucht in het water!

Met deze hoge temperaturen ontluikt het groen ook in Friesland (dat normaal enkele weken “achterloopt”) nu heel snel, met bloesem en al.

Door Workunmet z’n vele bruggen. Op zich geen punt, ware het niet dat voor mij een Etap voor, waarvan de schipper niet zo goed kon manoeuvreren. Lees: de boot rustig stil houden voor een brug. Oppassen dus want soms ging hij zomaar een heel stuk achteruit.

Solozeilen is vooruit kijken: op een iets breder stuk in het centrum van Workum maakte ik de landvasten en stootwillen al klaar voor de sluis. Dat was maar goed ook, want daar was het een drukte van belang. Een Lemsteraak (zo’n witte bling-bling boot van een paar miljoen) kwam mij hard achterop en dook precies voor mij in het net vrijgekomen wachtplekje. Protest! Dat kwam aan: hij liet me keurig bij de volgende schutting voorgaan. En wenste me nog een plezierige dag ook! Het voordeel van rustig weer is, dat al dat heen en weer gemanoeuvreer relatief makkelijk gaat. Ik weet wat de boot doet en hoe hij op het stuurwiel reageert, dat helpt ook.

Op het IJsselmeer gekomen, kwam de zeer zwakke wind van alle kanten, wat niet zo leuk was voor de zwermen Optimisten en Lasers die trachtten te racen. Tergend langzaam schoof Hindeloopen voorbij. Gelukkig stak er na een half uur een soort “zeewind” op, NNW 3, en kon er echt gezeild worden. Vlot door de sluis in Stavoren en afgemeerd achter de “Brandende Liefde”.  ’s Avonds het gebruikelijke loopje over de dijk, ik kon het niet laten nog zo’n “zon, water, boot” foto te maken.

Meivakantie 2018 dag 3

Vrijdag 20 april 2018:

 • Stavoren – Fluessen 8 mijl, 79 mijl totaal
 • Vertrek 0930, aankomst 1330 uur
 • Wind: ZZW 2 soms begin 3
 • Weer: zonnig, 20 graden

Na een rustige nacht was het boodschappen doen, diesel en water bijvullen. Er stond een zwak windje en de temperatuur steeg snel tot 20 graden onder een strakblauwe hemel. Ik had geen specifieke bestemming noch haast, dus op de kluiver ging het met een vaartje van een knoop of 2 het Johan Friso kanaal af. Ook in Friesland barst de lente nu los door het warme weer. Alleen het riet is nog geel: de nieuwe, groene scheuten zijn nog niet zichtbaar.

Vier uur varen en slechts acht mijl verder vond ik het mooi geweest. Ik zocht een ankerplekje ten noorden van de Nije Kruzpolle (waar we tijdens de vorige herfstvakantie zo liepen to klooien met die meerboei) en had een uitermate relaxte middag in de zonnige kuip.

Zeg naar rustig luie middag. Ik merk dat het terugschakelen naar een lagere versnelling toch langer duurt dan een dag of twee. Maar dat mag! We hebben nog zeker twee van deze mooie rustige dagen voor de boeg. Nu de zon onder is koelt het snel af en wordt het behoorlijk heiig.  Dat zal vast een hoop dauw opleveren morgenvroeg!

Herfstvakantie 2017 dag 4

Dinsdag 17 oktober 2017:

 • Eilandje bij Elahuizen – Stavoren, 7 mijl, 1060 mijl totaal.
 • Vertrek 1100, aankomst 1300 uur
 • Wind: WZW4-5
 • Weer: oranje zon en lucht door Saharastof en as van de bosbranden Portugal, 15 graden

Gisteren stak ik nog de loftrompet over de meerboeien, die overal in Friesland worden neergelegd. Na vannacht verdient het verhaal -zacht gezegd- enige nuancering… In de loop van de avond nam de wind toe tot 4-5 Bft en draaide naar ZW. Daardoor liep de deining van de Fluessen om het eilandje heen, maar wij lagen daardoor precies in in de luwte van een hoge bomengroep.

We hadden beide landvasten door de ring van de meerboei gehaald, zodat de boot minder zou gieren.  Door de luwte schuurden de landvasten echter voortdurend tegen het waterstag (dat is het stag van het eind van de boegspriet naar de waterlijn). Daar kwamen we pas achter toen we te kooi lagen. Een half uur proberen te slapen, wat natuurlijk niet lukte. De op zich zachte geluiden worden binnenin de romp flink versterkt. Ik me weer aankleden en met de zaklamp naar buiten. Ik maakte beide landvasten aan één zijde van de boot vast, zodat ze niet langs het waterstand zouden schuren. Rust! Ongeveer een uurtje. Toen was de boot door de deining van opzij gaan draaien en lag de meerboei zelf tegen de romp te bonken. Erg hard ging het niet en de boeien zijn van plastic, maar slapen? Ho maar!

Om 01:15 uur gingen we beiden maar weer in de kleren. Chagrijnig doet de situatie geen eer aan… Motor gestart en 50 meter verderop gingen we voor anker. Goeie oefening: nachtelijk ankeren, want het was werkelijk pikkedonker: de dichtstbijzijnde lichtbron was zeker 2 kilometer verderop. Om kwart voor twee lagen we er weer in en nu was de nachtrust gegarandeerd! Conclusie: er gaat niets boven het eigen anker!

Vanochtend werden we wakker met een raar oranje ochtendlicht. De zon was oranje alsof hij onderging, maar hij stond daarvoor al teveel boven de einder. We lazen later dat dat kwam door het Saharastof en as van de Portugese bosbranden, dat met de zuidelijke stroming meegevoerd is. Ik heb er helaas geen foto van. De 7 mijl naar Stavoren legden we op de motor af, pal tegen de WZW wind in. Na de lunch deden we wat klusjes aan de boot en verder was het een rustige middag, waarin de zon zich niet meer liet zien, maar het niet koud was.En dan ben ik jarig vandaag! Wat we vierden met een etentje in het café op de oude haven. En met de talloze felicitaties via de social media, What’s app etc. Toch leuk dat er zoveel mensen aan je denken!

Morgen en overmorgen is het rustig weer. Het blijft de rest van de week een zuidelijke wind, dus we maken van het rustige weer gebruik om zuidwaarts te komen. Vanaf vrijdag staat er veel meer wind, maar gelukkig geen windkracht 8, zoals eerder deze week voorspeld was. Het ziet ernaar uit dat we zondag al thuis zijn, want die dag ziet er niet best uit. Maar niet zeuren, we boffen enorm! Al vier dagen onderweg in oktober en het regenpak is nog niet uit de kast geweest!

De oude haven van Stavoren ligt er rustig bij.

Herfstvakantie 2017 dag 3

Maandag 16 oktober 2017:

 • Lemmer – mooring in de Fluessen bij Elahuizen, 14 mijl, 1053 mijl totaal
 • Vertrek 1115, aankomst 1530 uur.
 • Wind: Z3-4
 • Weer: zonnig, 20 graden

Zoals voorspeld was het vandaag schitterend weer. Na boodschappen gedaan te hebben, vertrokken we onder een stralende hemel met de wind pal achter. Op de kluiver voeren we rustig over de Grote Brekken en het Brandermar naar Sloten, altijd een foto waard. Erg hard ging het niet, maar wat maakt het uit?In hetzelfde tempo gingen we over het Slotermeer richting Woudsend. Eigenlijk was het plan om naar het Gaastmeer te gaan, maar de wind nam iets toe en de Fluessen waren precies bezeilbaar, dus we lieten ons dat lekkere zeiltochtje niet ontzeggen!

Overal in Friesland is men bezig moorings, of, in goed Nederlands: meerboeien, neer te leggen. Naar Engels voorbeeld. Dat is nou eens een goed plan! Je ligt midden in de natuur, vaak in de beschutting van een eiland of hoge wal en de moorings hebben een lekkere hoge ring, waar je het landvast makkelijk doorheen haalt. En je ligt als een huis. Achter je anker lig je net zo goed, maar dit is veel minder werk.

Het is bizar weer! In je korte broek in de zon half oktober! Om half zes namen we een douche in de kuip, normaal alleen voorbehouden aan warme zomerdagen. En ’s avonds dronken we buiten koffie, terwijl normaal je binnenzit met de kachel aan.

Zoals je op deze foto ziet, is de lucht niet heel helder meer. Uiteraard is er ander weer op komst. De eerste dagen blijft het nog mooi, zij het wat kouder (geen probleem!) maar vanaf vrijdag wordt het een stuk slechter. Vooral zaterdag en zondag lijkt het te gaan stormen met windkracht 8 op het IJsselmeer. Uit de verkeerde richting. We houden de weersverwachting dus nauwlettend in de gaten en trekken ons plan daarop. Vooralsnog boffen enorm met deze prachtige dagen!