Categoriearchief: Friesland

Herfstvakantie 2018 dag 8

Felle luchten boven het IJsselmeer na de passage van het koufront.

Vrijdag 26 oktober 2018:

 • Regendag Stavoren
 • Wind: ZW4 na koufront passage NW5
 • Weer: ’s ochtends druilerig, regen bij frontpassage, ’s middags opklaringen en buien 10 graden.

We zijn vandaag maar blijven liggen. Vanochtend was het regenachtig en stond de wind nog verkeerd om richting Enkhuizen te gaan. Een koufront passeerde rond 1400 uur en verving de sub-tropische lucht -waarin we al weken verkeren – door polaire lucht en de temperatuur daalde direct enkele graden. Vanmiddag stond de (harde) wind goed, maar kwamen met de regelmaat van de klok pittige buien over. Tja, het moet natuurlijk toch een keer herfst worden!

Dus wat hield ons tegen om laat op te staan, tussen de buien in boodschappen te doen en bij de lunch pannenkoeken te bakken. Dat hoort bij dit weer! Toen het ’s middags even droger werd deden we wat reparatie- en schoonmaak klussen aan de boot en zo vliegt de dag om.

De havenmeester liet zich vandaag ook niet zien. Het is ook geen weer om met je fiets die hele gemeentehaven af te rijden door wind en weer voor die 5 boten die er liggen 🙂 Nou maar hopen dat ‘ie niet morgen om 0800 uur op het kajuitsdak klopt…

Morgen is het rustiger weer en gaan we naar Lelystad en zondag met harde NO wind plat for het lapje terug naar Naarden.

Herfstvakantie 2018 dag 7

Donderdag 25 oktober 2018:

 • Lemmer – Stavoren, 21 mijl, 1096 mijl totaal
 • Vertrek: 1030, aankomst 1530
 • Wind: WNW 3-4 in buien 5 Bft.
 • Weer: bewolkt, buiige motregen, 12 graden

Vrijwel geen zon vandaag. Af en toe een streepje, wat later op de middag. We hadden de wind grotendeels tegen, alleen de Fluessen waren -met 1 extra slag- bezeilbaar tot aan Galamadammen. Dat was toch lekker. In Lemmer tankten we vol met GTL, een schone, synthetische dieselsoort. Naar verluid met alleen maar goede eigenschappen voor de motor, voor het milieu qua uitstoot, geluidsproductie en zuinigheid. Het is in Friesland goed verkrijgbaar, bij ons in de omgeving van Naarden hebben we het nog niet gezien. Dik 20 cent per liter duurder dan gewonen diesel, nou we zullen het zien. Toch apart dat kerosine voor de luchtvaart belastingvrij is, terwijl milieuvriendelijker brandstof voor boten extra duur moet zijn.

Met enige regelmaat kwam er buiige motregen over. Erg nat werden we er niet van, in de beschutting onder de buiskap, maar vrolijk weer is anders. Met een mok hete chocolademelk is het leven gelijk weer goed! Er waren weinig mensen op het water, behalve dan de zeilscholen, want ook hier in Friesland is het herfstvakantie. Op de Fluessen kwamen we de Noordsvaarder tegen, een andere Noordkaper 31C, die ongetwijfeld op weg was naar de winterstalling in Terherne.

Ondanks het druilerige weer blijft Friesland mooi vanaf het water, met de eindeloze weilanden en het voorbijschuivende -inmiddels bruine- riet. Stavoren betekent altijd uit eten bij Café Max. Eenvoudig doch goed klaargemaakt eten, fijne bediening en altijd goede muziek. Ook als het weer niet zo fraai is, is het bootleven zeer prettig!

Herfstvakantie 2018 dag 6

Buien over het Slotermeer.

Woensdag 24 oktober 2018:

 • Woudsend – Lemmer 9,5 mijl, 1075 mijl totaal
 • Vertrek 1100, aankomst 1330 uur
 • Wind: NW 5, in buien 6 Bft.
 • Weer: eerst een enkele bui, later droog met felle opklaringen, 13 graden.

De dag begon grauw en kil met motregen en fluitende wind. Dan heb je weinig zin je warme bed uit te komen!  Na een tijdje kwamen er wat opklaringen over en om 11 uur vertrokken we met een pittige achterlijke wind. Voor de brug van Woudsend moesten we even wachten want hij werd “ontsmeerd”: er dropen dikke klodders vet uit de brug over de onschuldige voorbijgangers en dat kan natuurlijk niet. Met drie man stonden ze vuile handen te maken… Eenmaal erdoor voeren we langs de oude houtmolen en kwam de eerste bui ons achterop.

Er zat meer wind dan regen in en alleen op de kluiver vlogen we met 6 knopen over het Slotermeer. We konden vlot door de brug bij Sloten (daar moeten we toch echt ook eens aanleggen, het ligt altijd halverwege de route) en via het Brandermar naar de Grote Brekken. We konden het helemaal zeilen tot op de Zijlroede van Lemmer. We hebben een lekker plekje in de stadshaven, waar het nog heerlijk lezen was in de kuip uit de wind met de zon erop!

We brachten de hoezen van de voorzeilen naar zeilmakerij de Vries. Het UV licht van zeven seizoenen heeft ze tot op de draad versleten. De Vries maakt nieuwe hoezen van een soepel en UV-bestendig materiaal en met een beter sluitsysteem. Ze hebben eerder goed werk voor ons verricht, dus we kijken er naar uit! Als we thuis zijn, halen we de zeilen eraf, dus die hoezen kunnen we even missen. Kort tochtje maar een prima dagje zo!

 

Herfstvakantie 2018 dag 5

Dinsdag 23 oktober 2018:

 • Rustdag Woudsend
 • Wind: WNW 5-6
 • Weer: bewolkt miezerig, 13 graden

Gisteren vroeg Gonnie nog: moeten de schokbrekers op het voorlandvast? Nee zei ik, ze zijn lang genoeg. Niet dus. Vannacht om ca. 0400 uur begon de wind geheel volgens voorspelling te loeien en de Jan-van-gent rukte vervaarlijk aan z’n landvasten. Met als gevolg een gekraak bij elke ruk dat mij per definitie uit de slaap houdt. Die bolders zitten namelijk pal boven je hoofd in de slaaphut. Er zit dan niets anders op dan je aan te kleden en bij nacht en ontij die schokbrekers uit de bakskist te vissen en te monteren. Daarbij moet je de boot eerst met een ander landvast goed borgen anders waait ‘ie zo weg.

Afijn, daarna was het leed geleden, flink afgekoeld kroop ik weer in bed.  Het toenemende geloei van de wind door de stagen was dermate slaapverwekkend, dat we pas laat wakker werden. Het woei landinwaarts 5-6 Bft en er zat een miezer in de lucht. Kortom, weinig aantrekkelijk zeilweer. Er was dan ook geen boot op het water, behalve enkele van de eerder genoemde huurbakken met Duitse bemanning. Wij namen de bus naar Sneek. Daar zijn we wel eens doorheen gevaren, maar nooit echt geweest. Het oude centrum is leuk en goed beloopbaar qua grootte. Jammer dat de puien van de bekende winkelketens ook hier de mooie historische panden ontsieren. Maar dat is in Utrecht niet anders. Je moet omhoog kijken om de diversiteit aan bouwstijlen en -periodes te zien.

We gingen naar het Fries scheepvaartmuseum, dat een brede blik biedt op alles wat met Friesland en scheepvaart te maken heeft. Het museum bezit een grote collectie scheepsmodellen. Onvoorstelbaar hoeveel typen en subtypen er zijn. Allemaal een verbetering van het voorgaande type en allemaal gebouwd voor een heel specifiek doel. Lekker lunchen en om 1400 met de bus weer terug. Op de boot wat slaap inhalen en relaxt lezen. Lekker dagje, terwijl ’s avonds de wind heel langzaam wat afneemt over de zo goed als verlaten haven. Morgen weer varen, we weten nog niet waar naar toe.

Herfstvakantie 2018 dag 4

Maandag 22 oktober 2018:

 • Makkum – Woudsend 14,5 mijl 1061,5 mijl totaal
 • Vertrek: 0950, aankomst 1515 uur
 • Wind: N4
 • Weer: licht bewolkt, 14 graden.

Vannacht kwam er een zwak frontje over met een paar druppels regen en even wat meer wind. Vanochtend was het prachtig weer met een matige noordenwind. We gingen vlot door de historische sluis (gebouwd in 1606) en het centrum van het oude havenstadje. Bedenk dat dit vroeger (voor 1932, toen de afsluitdijk dicht ging) de zeesluis  was, die bij stormvloeden het achterland moest vrijwaren van rampen!

De wind was gunstig dus we konden de hele tocht door de smalle Friese kanalen zeilen op de kluiver.  Je hoorde niets, behalve het ruisen van het riet, het kabbelen van het water en het geluid van de watervogels.

Alleen bij de bruggen moest de motor even aan om een veilige passage te maken, verder was het heerlijk rustig voortglijden over het water.

Het is opvallend hoe groen het gras nog is -eind oktober!- en hoeveel koeien er nog gewoon in de wei staan. Aan het riet en de bruiner wordende bladeren aan de bomen kun je wel zien dat we inmiddels diep in de herfst zitten, maar de koeien, de zwanen én wij genieten nog volop van het milde weer.

Nabij Woudsend zat een Sperwer op een paal aan iets te pikken. Blijkbaar voeren we naar zijn zin iets te dichtbij langs en hij vloog op met een onfortuinlijke muis tussen zijn poten. Het zal de eerste en ook laatste vliegervaring van de muis geweest zijn…

In Woudsend is het rustig. Een paar huurboten met Duitsers, dat is het wel. Vanavond lekker uit eten in het Ponkje! Het was een heerlijke dag, zo zonnig als vandaag krijgen we het niet meer. Morgen gaat het keihard waaien, we zullen zien of we gaan varen! Daarna wordt het snel kouder en helemaal droog houden we het ook niet, maar wat wil je? Bijna november! Wat is dat licht mooi in het najaar!

Herfstvakantie 2018 dag 3

Zondag 21 oktober 2018:

 • Enkhuizen – Makkum 24 mijl, 1051 mijl totaal
 • Vertrek: 1015, aankomst 1530 uur
 • Wind: ZW3, toenemend ZZW 4
 • Weer: aanvankelijk zonnig, later wolkenvelden, eind v.d. middag weer zonnig, 14 graden.

Na een rustige nacht vertrokken we met een bleek zonnetje en wat heiigheid uit Enkhuizen. We voeren vrijwel voor de wind dus de kluiver ging te loevert op de uithouder. Al spoedig nam de bewolking en de wind toe. Met een goede 4 Bft. liep de snelheid op tot ruim 5 knopen.

Heerlijk zeilen langs de Lacon, langs Stavoren, Hindeloopen en Workum. Het was best wel druk op het water, gegeven dat de laatste week van oktober ingaat. We twijfelden of we zouden doorgaan naar Harlingen, want wind en tij waren goed. Uiteindelijk toch bij Makkum naar binnen, zodat we nog op ons gemak boodschappen konden doen. De supermarkten gaan hier op zondag om 1800 dicht. Zodoende.

Aan het eind van de middag kwam de zon weer te voorschijn en nam de wind af, zodat we heerlijk in de kuip de pre-dinner borrel konden nuttigen. Bijzonder hoor voor eind oktober! Normaal  ging je direct naar binnen, kachel aan, lagen kleding afpellen en hete chocolademelk maken. Nou ja, dat laatste hebben we ook wel gedaan 🙂

Morgen draait de wind naar het noorden nadat er vannacht een zwak frontje is overgekomen. We gaan binnendoor of buitenom richting Woudsend of Heeg. Dinsdag lijkt de stront van de dijken te gaan waaien, dus dan willen we ergens beschut liggen. Daarna keert de rust terug.

Ook bij ons is de rust inmiddels ingedaald. We hebben altijd een paar dagen nodig om te ontstressen. Lekker hoor!

Meivakantie 2018 dag 16

Donderdag 3 mei 2018:

 • Holle Grèft – Stavoren 17 mijl, 257 mijl totaal
 • Vertrek 1045, aankomst 1530 uur.
 • Wind: W, later NW 4-5, later 3-4
 • Weer: Zonnig, 11 graden.

Lekker ochtendje, wel koud! Op he Prinses Margrietkanaal konden we een stukje zeilen, de Jeltesloot was pal tegen de wind in, dus dat was motoren.

Op het Heegermeer gingen we een uurtje voor anker voor de lunch. Daar stond nog een beste wind! Om 1300 was de wind verder naar het noorden gedraaid, dus waren de Fluessen prima bezeilbaar. Met een rif in het grootzeil vlogen we met 5,5-6 knopen over het langgerekte water.

In Stavoren was het goed toeven in de zon!  ’s Avonds ontmoetten we zeilvrienden Albert & Ineke. We kennen ze van de London tocht van 2006, waar we met 2 North Beaches 24 aan meededen. 1-2 keer per jaar komen we elkaar op het wad of in Friesland tegen, erg leuk! Lekker uit eten bij Max en daarna naborrelen. Ook leuk om weer even op een North Beach te zijn, dat voelt gelijk weer heel vertrouwd!

We hebben nog 3 dagen met schitterend weer maar helaas weinig wind. Afijn, we genieten toch wel!

Meivakantie 2018 dag 15

Woensdag 2 mei 2018:

 • Alde Feanen – Holle Grèft 17 mijl, 240 mijl totaal.
 • Vertrek 1145, aankomst 1715 uur
 • Wind: ZZW 4-5
 • Weer: Licht bewolkt, 15 graden

We werden wakker onder een stralende zon. Er stond een forse wind en warm was het niet, maar doordat we erg beschut lagen, smaakte de koffie uitstekend in de zonovergoten kuip. We zeilden door de Folkertssleat naar Eernewoude om boodschappen te doen. Het aanleggen in een van de passanten boxen met 5Bft. zijwind was geen sinecure. Het afvaren trouwens ook niet. Met rust en beleid kwamen we er zonder kleerscheuren vanaf.

Terug door de Princenhof en de Peanster Ee naar Akkrum. We hadden sterkte tegenwind, dus het was motoren. Dat doet je soms terugverlangen naar de North Beach met z’n keerfok, waardoor je toch iets sneller aan het kruisen slaat. De spoorbrug in Akkrum draaide redelijk vlot. We waren er op het juiste moment: 4 treinen kort na elkaar en dan een tijd niks, zodat de brug open kon. Wel wordt het hoog tijd dat men de wrakkige wachtsteiger en de vrijwel onbereikbare meldknop eens vervangt!

Bij jachthaven Tusken de Marren keken we uit naar de Schoone Waardin van Albert & Ineke, maar die waren blijkbaar al vertrokken. Later appten ze dat ze bij Langweer liggen; we gaan ze morgen in Stavoren bij Café Max ontmoeten, leuk! Bij Terherne voeren we langs de Noor, een Noordkaper, die oorspronkelijk als motorboot gebouwd is en waar later een tuig op gezet is. De opvarenden waren helaas niet in zicht.

Opnieuw liggen we lekker beschut op een aanlegplekje in de Holle Grèft, bij Uitwellingerga. Weg van alle drukte en lawaai, midden in de Friese veenpolders. Vanavond trekt er een frontje met wat regen over, maar de komende dagen wordt het opnieuw stralend weer met goede -zij het weinig- wind voor de terugtocht.

Meivakantie 2018 dag 14

Dinsdag 1 mei 2018:

 • Woudsend – Alde Feanen 16 mijl, 223 mijl totaal.
 • Vertrek 1400, aankomst 1800 uur.
 • Wind: WZW 5-6 langzaam afnemend 4-5.
 • Weer: zonnig, 10 graden.

Vanochtend om 0500 uur begon het te waaien en niet een beetje ook! We lagen beschut in de haven van Woudsend, maar toch nog te schommelen  in ons bed.  De ochtend verliep stormachtig en regenachtig. Terwijl de barometer ondertussen steeg als een gek. Aan het eind van de ochtend deden we boodschappen terwijl de regen langzaamaan minder werd.

Wat doe je met dit weer? Spekpannenkoeken bakken als lunch natuurlijk! Ondertussen werd het steeds lichter en nam de wind langzaam af tot aanvaardbare proporties.  Om 1400 uur vertrokken we met de eerste zonnestralen en nog steeds een pittige wind op alleen de fok, waarmee we toch nog 5 knopen vaart maakten. We zeilden over de Jeltesloot, het Prinses Margriet kanaal en het uitgestorven Sneekermeer.

We liggen met een paar boten op een prachtig natuurplekje middenin de Oude Venen. Het is inmiddels strakblauw, dus het wordt koud vannacht! Je hoort hier alleen de vogels en de wind (die nog verder is afgenomen) en er vallen vast veel sterren te zien, want er is hier geen omgevingslicht. Lekker dagje hoor! We hebben nog vijf dagen te gaan en die beloven qua weer prachtig te worden!

 

Meivakantie 2018 dag 13

Maandag 30 april 2018:

 • Makkum – Woudsend via Bolsward 14,5 mijl, 207 mijl totaal
 • Vertrek: 1110, aankomst 1630 uur
 • Wind: vrijwel niet, later ZZW3-4
 • Weer: bewolkt, regen, 8 graden

Vanochtend zat er een miezer in de lucht, die eigenlijk niet meer ophield. Na de boodschappen gingen we door de kleine sluis van Makkum om binnendoor Friesland in te trekken. Dat ging echter niet vanzelf. Toen de laatste brug in het stadje voor ons klaar gemaakt werd kwam er een slagboom op een vrachtwagen terecht:

Er was geen zichtbare schade aan boom of truck, dus de oplossing leek simpel: boom stukje omhoog, vrachtwagen achteruit, klaar.  Maar zo eenvoudig ging dat niet. Eerst kwam er een dame van de havendienst aanstuiven in een autootje, die vervolgens heel lang moest telefoneren met de havenmeester. En eindeloos overleggen met de onfortuinlijke chauffeur. En foto’s maken. Er werd besloten dat de politie erbij moest komen. Weer eindeloos overleggen en foto’s maken. Toen moest de havenmeester zelf ook nog komen. Weer eindeloos overleg. Afijn, na drie kwartier ging de boom eindelijk omhoog en kon de vrachtwagen achteruit. En toen was het 12.10 uur en ging de brug dicht tot 13.00 uur. Want zo zijn de regels.

Dus om 1300 uur vertrokken we eindelijk echt door de kanalen van noordwest Friesland. Vlak voor Bolsward ging het regenen en flink ook. En dat bleef het doen tot vlak voor Woudsend.

Na het aanleggen kwamen er nog diverse buien over, dus het was kachel aan, borrel en opwarmen! Inmiddels is alles zo’n beetje droog en neemt de wind gestaag toe. Daar krijgen we komende nacht en ochtend nog meer dan genoeg van. Morgenmiddag lijkt het weer op te knappen en dat is dan het voorspel voor een mooie tweede helft van deze week!