Categoriearchief: IJsselmeer

Meivakantie 2019 dag 2

Volendam

Vrijdag 19 april 2019:

 • Ankerplek bij Marken – Naarden, 13 mijl, 39 mijl totaal.
 • Vertrek 1000, aankomst 1345 uur.
 • Wind: NO 2-3 later 3-4
 • Weer: zonnig, op het Markermeer 12 graden, aan land 22 graden.

Ik lag beschut achter de dijk bij Marken, vannacht, maar door een harde vlagerige wind lag de Jan-van-Gent toch aardig te schommelen terwijl het floot door het want. Ik sliep er niet minder om. Het was koud ’s ochtends, maar de kachel wilde niet starten. De accu wil niet meer zo na zeven seizoenen. Twee nachten voor anker met nauwelijks de motor aan om stroom te draaien, trekt hij dus niet meer. De inwendige weerstand is hoog geworden. Dat betekent dat gewone lampjes en apparatuur het nog wel doet, maar de kachel, die bij opstarten dik 10 A trekt, dat is teveel van het goede. Dan maar een half uurtje de motor aan, dat was voldoende. Eerlijksheidshalve moet ik erbij zeggen dat hij ook niet 100% opgeladen was. Afijn, ik ga ernaar kijken. Misschien zijn de contacten niet schoon of moet hij bijgevuld met gedestilleerd water? Ik weet eigenlijk niet eens of dat nodig is bij dit type. In ieder geval, ik kon het anker gewoon ophalen met de elektrische ankerlier en de apparatuur deed het prima gedurende de tocht, die geheel bezeilbaar was.

Zonsondergang over de Gouwzee.

Er stond een klein windje, kracht 3, uit precies de goede richting. Hij kwam aanzetten uit het NO, dus pal over het water en koud was hij! De scheepvaart route tussen het IJ en Lelystad was erg druk vandaag, dus het was laveren tussen de grote vrachtschepen. Voortdurend inschatten hoe hun snelheid is, vlak achter de ene langs en dan beslissen of je voor of achter de volgende langs gaat. Pal voor de wind ging het niet hard, dus dan moet je goed anticiperen.

Bij Muiderzand draaide de wind bijna 90 graden van NNO naar O (het ‘zeewind effect’ viel weg) en de temperatuur steeg acuut een graad of vijf. Aangekomen  in onze thuishaven kreeg de boot eerst een sopje. En opruimen natuurlijk. Later die middag kwam Gonnie aan boord. In de haven is het volop zomer, het lijkt wel hoogseizoen, zo druk is het in de speeltuin, het zwembad en het terras.

Wij aten in het avondlicht lekker buiten in de kuip, terwijl het rustiger werd op de haven. Lekker hoor! Morgen echt op weg.

Meivakantie 2019 dag 1

Donderdag 18 april 2019:

 • Naarden – Hooft – Bij Marken, 15 mijl, 26 mijl totaal
 • Vertrek: 1015, aankomst 1300 uur
 • Wind: ONO 3-4
 • Weer: zonnig, 14 graden

Gisteren was voorlopig de laatste werkdag, het was ploeteren door de vermoeidheid van de (heel gave!) musical uitvoeringen afgelopen weekend en er kwam nog een ernstig probleem van een leerling voorbij. En ik ging met de rector op onderzoek uit naar een geschikte locatie voor het lustrum volgend jaar. Saai kun je het onderwijs niet noemen.

Na het avondeten reed Gonnie me naar de boot voor 2 dagen solozeilen. Na ingeruimd te hebben voer ik op de motor over spiegelglad water naar het eiland Hooft bij Muiderzand, waar ik ten anker ging. Het was slechts 13 graden, maar omdat het windstil was, kon ik nog lang met een fleece jack in de kuip doorbrengen.

Na een goede nachtrust duurde het even voor de zon doorbrak, er moesten nog wat wolkenvelden oplossen. De wind was ONO 3-4 dus de route naar het Paard van Marken was net niet bezeild. Met een extra slagje, waarmee ik ook de beroepsvaart omzeilde, haalde ik het makkelijk. Vandaar kon ik afvallen richting Volendam en met halve wind ging het als een speer. Die oostenwind kwam wel over het koude water aan waaien, dus warmer dan 14 graden werd het niet. Op land zal het vast een stuk warmer geweest zijn.

In de beschutting van de dijk bij Marken ging ik opnieuw ten anker. Voor een doordeweekse dag was het behoorlijk druk op de Gouwzee en de toeristen pontjes van Volendam naar Marken v.v. voeren natuurlijk af en aan. De middag kwam ik door met lezen, een dutje en een enkele klusje: de bouten van de ankerlier hadden wat speling gekregen, dus die draaide ik van onder uit de ankerbak stevig aan.

Douchen in de kuip (ik had me overvloedig ingesmeerd, want het was de eerste zon dag op het water) en lekker koken op het spiritus stel. Top! Er ligt nog 1 platbodem 200 meter verderop, die hier waarschijnlijk ook overnacht. Verder is het rustig, met alleen de wind die de hele nacht met kracht 4 door de stagen zal ruisen. Morgen terug naar Naarden om Gonnie op te pikken. Het blijft voorlopig schitterend weer!

Herfstvakantie 2018 dag 10

Zondag 28 okt 2018:

 • Lelystad – Naarden, 19 mijl, 1141 mijl totaal
 • Vertrek: 0945, aankomst 1340
 • Wind: NO 3 toenemend 5 Bft.
 • Weer: Zonnig, koud, 6 graden

Toen we opstonden was het welgeteld 2 graden buiten en 8 graden binnen. Gauw de hete lucht verwarming aan! Goed ingepakt vertrokken we met lichte wind, die gedurende de ochtend gestaag toenam tot een goede vijf.

Uiteindelijk gingen we met 5,5-6 knopen vaart langs de Oostvaardersdijk, pal voor de wind met de kluiver op de uithouder te loevert. Gaandeweg namen de golven natuurlijk ook toe, dus het was zaak goed te sturen om een ongewilde gijp te voorkomen. Na Pampushaven konden we iets oploeven en ging de uithouder eraf.

Traditioneel op de laatste zondag van de herfstvakantie was op het zuidelijke Markermeer de race van de platbodems aan de gang en we  moesten met de harde wind nog goed opletten dat we geen van die grote jongens in de weg voeren. De polaire lucht was behalve koud ook kraakhelder en het zicht was dan ook fenomenaal.

Aangekomen in de thuishaven was het opruimen, inpakken en de voorzeilen strijken (we hebben immers even geen hoezen meer). Er staan al heel wat boten op de kant en overal zag je mensen met zeilzakken en matrassen sjouwen. Wat fijn dat we dit weekje nog hebben kunnen toevoegen aan ons zeilseizoen 2018, dat bij deze afgesloten is.

Herfstvakantie 2018 dag 9

Bij het verlaten van Stavoren kwam ons een buitje achterop met een mooie regenboog. Gelukkig ging de regen achter ons langs.

Zaterdag 27 oktober 2018:

 • Stavoren – Lelystad haven 26 mijl, 1122 mijl totaal
 • Vertrek: 1030, aankomst 1615 uur
 • Wind: NO 2-3
 • Weer: buienluchten en felle opklaringen, 9 graden.

Na een nacht vol buien en windvlagen (waar je overigens prima op slaapt!) vertrokken we met zeer lichte NO wind. In eerste instantie stond er nog een venijnige IJsselmeer deining, maar die vlakte snel af. De zon scheen fel en links en rechts schoven omineus zwarte buienluchten voorbij. De heftigste buien concentreerden zich over N-Holland langs de kust en in het achterland. Prachtig om te zien hoe zo’n bui achterop komt en zich ontwikkelt compleet met zwarte regengordijnen onderin en aambeeld vorming bovenin:

Ondertussen bleef het op het IJsselmeer droog en zijn we door de zon nog aardig bijgekleurd. De wind liet het afweten, dus helaas was het motorzeilen. Zodra de zon achter de wolken verdween was het met 9 graden behoorlijk koud ondanks alle lagen kleding. We warmden in de middag dus maar wat erwtensoep uit blik op. Lekker hoor, even wat warmte van binnen!

We gingen vlot door de grote sluis bij Lelystad en meerden af in de stille jachthaven. Lekker dagje!

 

Herfstvakantie 2018 dag 3

Zondag 21 oktober 2018:

 • Enkhuizen – Makkum 24 mijl, 1051 mijl totaal
 • Vertrek: 1015, aankomst 1530 uur
 • Wind: ZW3, toenemend ZZW 4
 • Weer: aanvankelijk zonnig, later wolkenvelden, eind v.d. middag weer zonnig, 14 graden.

Na een rustige nacht vertrokken we met een bleek zonnetje en wat heiigheid uit Enkhuizen. We voeren vrijwel voor de wind dus de kluiver ging te loevert op de uithouder. Al spoedig nam de bewolking en de wind toe. Met een goede 4 Bft. liep de snelheid op tot ruim 5 knopen.

Heerlijk zeilen langs de Lacon, langs Stavoren, Hindeloopen en Workum. Het was best wel druk op het water, gegeven dat de laatste week van oktober ingaat. We twijfelden of we zouden doorgaan naar Harlingen, want wind en tij waren goed. Uiteindelijk toch bij Makkum naar binnen, zodat we nog op ons gemak boodschappen konden doen. De supermarkten gaan hier op zondag om 1800 dicht. Zodoende.

Aan het eind van de middag kwam de zon weer te voorschijn en nam de wind af, zodat we heerlijk in de kuip de pre-dinner borrel konden nuttigen. Bijzonder hoor voor eind oktober! Normaal  ging je direct naar binnen, kachel aan, lagen kleding afpellen en hete chocolademelk maken. Nou ja, dat laatste hebben we ook wel gedaan 🙂

Morgen draait de wind naar het noorden nadat er vannacht een zwak frontje is overgekomen. We gaan binnendoor of buitenom richting Woudsend of Heeg. Dinsdag lijkt de stront van de dijken te gaan waaien, dus dan willen we ergens beschut liggen. Daarna keert de rust terug.

Ook bij ons is de rust inmiddels ingedaald. We hebben altijd een paar dagen nodig om te ontstressen. Lekker hoor!

Zomer 2018 dag 19/20

Om 0115 in de Nieuwe Meer sluis.

Zondag 19 en maandag 20 augustus 2018:

 • Gouda – Marina Amsterdam 29 mijl
 • Marina Amsterdam  – Naarden 13 mijl, 923 mijl totaal.
 • Wind: Zondag ZW 5, Maandag NW2-3
 • Weer: Bewolkt, af en toe een spatje, af en toe een zonnetje.

Zondag vertrokken we om 1000 uur om op tijd door de spoorbruggen van Gouda te gaan. Die gaan maar enkele malen per dag.  Vervolgens door de Gouwe, een tamelijke rechte bak met water, die hoog boven de naastgelegen polders uit toornt.  Met de befaamde hefbruggen, die het niet doen als het te heet is. Gelukkig was de temperatuur heel redelijk.

In konvooi ging het door de vele bruggen van Alphen aan den Rijn richting ringvaart van de Haarlemmermeer.  Bulderend kwamen er elke minuut opstijgende vliegtuigen over. Je zal er wonen!

Voor de Schiphol brug over de A9 moesten we wachten tot 1830, dus dat was pauze en eten koken, terwijl er steeds meer jachten bij kwamen aan de krappe wachtsteiger. Vlak voor zo’n brugopening wordt iedereen dan zenuwachtig en moeten de boten los, waarna men tamelijk stuurloos ronddrijft in de stevige wind en vooral bezig is aanvaringen te voorkomen. Wij maakten pas op het moment van de opening los en voeren zonder problemen door het gekrioel.

De Nieuwe Meer is veranderd in een soort drijvende disco. Sloepen met overmaatse boxen en joelende mensen schallen eentonige dreunmuziek over het water, begeleid door getatoeëerde  hunks hangend over waterscooters, die vooral bezig zijn zo hard mogelijk zoveel mogelijk golven en decibellen te produceren. Dat, terwijl de mensen op de wachtende boten juist willen slapen: De Schinkelbruggen (Spoor, Metro en A10) naar de route door Amsterdam openen pas rond 0100 ’s nachts. Dan is er weinig wegverkeer en varen alle boten in konvooi dwars door Amsterdam, terwijl alle bruggen voor je open staan. Dan wil je dus tevoren even wat slaap pakken, maar dat was ons niet gegund.

Ook hier is men zenuwachtig, want de timing komt nauw: de bruggen zijn maar 5 minuten open en in die tijd moeten 24 jachten erdoorheen en een plek vinden in de direct daarachter gelegen sluis. Dat gaat maar net: het laatste jacht is er koud doorheen of de brug gaat dicht en een minuut late razen de treinen er al weer over. Heel strak getimed allemaal!

De tocht door Amsterdam was verder probleemloos. Om ca 0300 uur meerden we af in de marina aan het IJ. Een borrel en naar bed.

De volgende morgen vertrokken we om 1200 uur onder een omineuze lucht, waar gelukkig slecht een paar spatjes uit vielen. Later kwam het zonnetje ook af en toe tevoorschijn, zodat de tocht naar de thuishaven aangenaam verliep. Durgerdam lag er mooi bij:

We kijken terug op een mooie en zeer afwisselende zeilvakantie van 20 dagen, waarin we 479 mijl aflegden. Soms ruig, soms bladstil, maar in het algemeen prima weer. En wat leuk om die Engelse oostkust weer met eigen boot te bevaren!

Meivakantie 2018 dag 18

Zaterdag 5 mei 2018:

 • Enkhuizen – Lelystad, 15 mijl, 15 mijl, 283,5 mijl totaal.
 • Vertrek 1130, aankomst 1600 uur.
 • Wind: NNO 2-3, later NO 3-4.
 • Weer: zonnig, 19 graden.

Na een rustige nacht achter het anker stonden we even rustig op. Na het vertrek om 1130 werden we vlot geschut bij het naviduct. Eigenlijk wilden we ons lichtweer zeil hijsen, maar we misten een cruciaal lijntje, dat we zo gauw niet konden vinden. De ‘gewone’ zeilen dus maar gehesen. Er stond een klein windje van zo’n 5 knopen, dus met zo’n 2 knopen vaart ging het richting Lelystad.

Ter hoogte van de Marker Wadden (nog niet klaar maar in de toekomst een mooi natuurgebied met aanlegplaats) nam de wind toe tot begin 4 Bft. en konden we ook nog een uurtje echt lekker zeilen.

Eenmaal aangelegd in Lelystad Haven was het aan wal beduidend warmer dan op het water (zoals te verwachten was). En we hadden wel genoeg felle zon gezien voor vandaag. We zochten dus de schaduw op. De zon ging prachtig onder in een kraakheldere hemel (want gortdroge lucht), dus ik kon bovenstaande foto maken.

Mogen al weer de laatste dag van een schitterende meivakantie.

Meivakantie 2018 dag 17

Afscheid van Stavoren.

Vrijdag 4 mei 2018:

 • Stavoren – Enkhuizen 11,5 mijl, 268,5 mijl totaal
 • Vertrek: 1130, aankomst 1430 uur.
 • Wind: geen, later N2
 • Weer: zonnig, 14 graden.

Heerlijk weer vandaag, stralende lucht, maar geen wind van betekenis. Maar niet zeuren, deze laatste dagen van de meivakantie zijn een cadeautje natuurlijk! Na een rustig ontbijt en boodschappen doen voor twee dagen, voeren we naar de sluis en nog even langs de Schone Waardin van Albert & Ineke om ze gedag te zeggen. We werden vlot geschut en tuften het spiegelgladde IJsselmeer op richting Enkhuizen.

Meestal is het heiig bij dit soort weer, maar vandaag was het zeer helder. Van de windmolen bij de sluis van Den Oever, de schoorsteen van het Ing. Wouda gemaal in Lemmer, de kerkjes van Medemblik tot de hoogspanningsmasten bij de Ketelbrug en de radiomast in Lelystad, het was allemaal zichtbaar. Een ander fenomeen bij windstil weer op het IJsselmeer vormen de beruchte mugjes. Ze steken niet, maar nemen met duizenden bezit van de boot. We hebben het erger meegemaakt, maar ook nu moesten we bij aankomst en lang daarna de boot vrij maken van de beestjes. De kruimeldief doet daarbij goede diensten!

We liggen met een vijftal boten ten anker in de kom bij het Zuiderzee museum, waar de shuttle boten af en aan varen. We liggen hier beschut en rustig vlak bij het oude dorpje, dat deel uitmaakt van het museum. Inmiddels zijn de toeristen naar huis en daalt de rust neer. En dat mag ook wel bij dodenherdenking, niet?

Meivakantie 2018 dag 4

Zonsopgang over de Fluessen, 0630 uur.

Zaterdag 21 april 2018:

 • Fluessen – Stavoren via Workum / IJsselmeer, 14,5 mijl, 93,5 mijl totaal
 • Vertrek: 0940, aankomst 1515 uur.
 • Wind: NO2 , later  N3
 • Weer: Zonnig, 17 graden

Ik had een wat onrustige nacht. Niet omdat ik in m’n eentje voor anker lag op de verder verlaten Fluessen (het weer was zeer rustig), maar het werk spookte nog door m’n hoofd. Vroeg opgestaan dus, met als voordeel dat ik de schitterende zonsopgang meemaakte. Gisterenavond werd het snel zeer heiig en vochtig, zodat lang buiten zitten er niet bij was en ik de boot ’s ochtends van de dauw moest ontdoen, wat gelijk een schoonmaakbeurt(je) is.

Na een rustig ontbijt en koffie ging ik ankerop. Er stond hooguit windkracht 2, dus met een klein vaartje ging het met vol tuig over de sloten en plassen. Het licht was prachtig met de groene weiden, het gele riet en de blauwe lucht in het water!

Met deze hoge temperaturen ontluikt het groen ook in Friesland (dat normaal enkele weken “achterloopt”) nu heel snel, met bloesem en al.

Door Workunmet z’n vele bruggen. Op zich geen punt, ware het niet dat voor mij een Etap voor, waarvan de schipper niet zo goed kon manoeuvreren. Lees: de boot rustig stil houden voor een brug. Oppassen dus want soms ging hij zomaar een heel stuk achteruit.

Solozeilen is vooruit kijken: op een iets breder stuk in het centrum van Workum maakte ik de landvasten en stootwillen al klaar voor de sluis. Dat was maar goed ook, want daar was het een drukte van belang. Een Lemsteraak (zo’n witte bling-bling boot van een paar miljoen) kwam mij hard achterop en dook precies voor mij in het net vrijgekomen wachtplekje. Protest! Dat kwam aan: hij liet me keurig bij de volgende schutting voorgaan. En wenste me nog een plezierige dag ook! Het voordeel van rustig weer is, dat al dat heen en weer gemanoeuvreer relatief makkelijk gaat. Ik weet wat de boot doet en hoe hij op het stuurwiel reageert, dat helpt ook.

Op het IJsselmeer gekomen, kwam de zeer zwakke wind van alle kanten, wat niet zo leuk was voor de zwermen Optimisten en Lasers die trachtten te racen. Tergend langzaam schoof Hindeloopen voorbij. Gelukkig stak er na een half uur een soort “zeewind” op, NNW 3, en kon er echt gezeild worden. Vlot door de sluis in Stavoren en afgemeerd achter de “Brandende Liefde”.  ’s Avonds het gebruikelijke loopje over de dijk, ik kon het niet laten nog zo’n “zon, water, boot” foto te maken.

Meivakantie 2018 dag 2

Donderdag 19 april 2018:

 • Edam – Stavoren 26 mijl, 71 mijl totaal.
 • Vertrek: 0850, aankomst 1545 uur.
 • Wind: Zo 2-3 afnemend en weer toenemend OZO 3-4
 • Weer: zonnig, op het water 19 graden, aan land 26 graden

Wat een contrast! De afgelopen twee jaar hadden we in de meivakantie hagelbuien, windkracht 7 en maximaal 5 graden. Nu is het gewoon een paar dagen hoogzomer! Nog even iets over de navigatiehoek:

Ik schreef een paar weken geleden al over mijn experimenten met de Rapberry Pi, het goedkope microcomputertje.  De gratis opensource navigatiesoftware OpenCPN doet niet onder voor de commerciële pakketten en is altijd uitbreidbaar met plugins voor bijvoorbeeld je instrumenten, radar, logboek etc. Het was even zoeken naar goede kaarten. De gratis vectorkaarten van Rijkswaterstaat zijn goed, maar hebben geen dieptegegevens. Er zijn ook gratis rasterkaarten, maar die hebben hetzelfde euvel en zien er eigenlijk niet uit. Ik kwam terecht bij de oeSENC kaarten van o-charts. Niet gratis, maar voor €17,50 heb je heel Nederland en dat is nog altijd 3-5 keer zo goedkoop als de commerciële kaarten. Ze zien er helder en overzichtelijk uit. Eigenlijk een heel stuk beter dan de kaarten van Stentec of Navionics.

Ik kocht bij de Chinees een 10 inch IPS schermpje op  12 volt erbij (dat een grote kijkhoek heeft) en maakte een schuine bevestiging met zelfklevende magneetstrips. Zie foto. Het bluetooth keyboard heb je eigenlijk bijna nooit nodig, alles gaat met de muis. De navigatiedata (NMEA) krijgt hij via usb. De Rapsberry is zo klein, die past onder in de kaartentafel en zo hebben we een goedkoop, compact en mooi navigatiesysteempje binnen, dat maar 5 watt vermogen trekt. Iemand interesse in een traag Windows laptopje?

Afijn, vandaag: Heerlijk weer en supergoed insmeren dus! Bij vertrek was de wind 6-8 knopen, dus het was net ietsje meer dan dobberen. Na een uur werd het windkracht 1 en ging de motor aan.  Na weer een uur kwam er zo’n 10 knopen, dat was goed zeilen. Enzovoort: zeilen op en neer. Rond het middaguur was ik bij de sluis van Enkhuizen waar ik als enige vlot geschut werd. Daarna bleef de wind goed en nam  na het Vrouwenzand zelfs toe tot 4 Bft, zodat ik nog een half uurtje echt kon zeilen.

Het IJsselmeer water is nog koud, en dat merk je. De wind kwam over het hele IJsselmeer aanzetten en de lucht werd flink afgekoeld. Meer dan 19 graden was het niet (maar desalniettemin heerlijk in de zon!). Wat een verschil toen ik de sluis van Stavoren in voer! Gelijk 26 graden! Pff! Ik ging liggen bij ons “eigen” vaste plekje bij de Koebrug. Te warm! Want bijna geen wind in de bebouwde kom. Dan maar een dutje. En dan ’s avonds natuurlijk het wandelingetje over de dijk met de prachtige zonsondergang. Zo, de vakantie is heerlijk begonnen!