Categoriearchief: IJsselmeer

Zomer 2018 dag 19/20

Om 0115 in de Nieuwe Meer sluis.

Zondag 19 en maandag 20 augustus 2018:

 • Gouda – Marina Amsterdam 29 mijl
 • Marina Amsterdam  – Naarden 13 mijl, 923 mijl totaal.
 • Wind: Zondag ZW 5, Maandag NW2-3
 • Weer: Bewolkt, af en toe een spatje, af en toe een zonnetje.

Zondag vertrokken we om 1000 uur om op tijd door de spoorbruggen van Gouda te gaan. Die gaan maar enkele malen per dag.  Vervolgens door de Gouwe, een tamelijke rechte bak met water, die hoog boven de naastgelegen polders uit toornt.  Met de befaamde hefbruggen, die het niet doen als het te heet is. Gelukkig was de temperatuur heel redelijk.

In konvooi ging het door de vele bruggen van Alphen aan den Rijn richting ringvaart van de Haarlemmermeer.  Bulderend kwamen er elke minuut opstijgende vliegtuigen over. Je zal er wonen!

Voor de Schiphol brug over de A9 moesten we wachten tot 1830, dus dat was pauze en eten koken, terwijl er steeds meer jachten bij kwamen aan de krappe wachtsteiger. Vlak voor zo’n brugopening wordt iedereen dan zenuwachtig en moeten de boten los, waarna men tamelijk stuurloos ronddrijft in de stevige wind en vooral bezig is aanvaringen te voorkomen. Wij maakten pas op het moment van de opening los en voeren zonder problemen door het gekrioel.

De Nieuwe Meer is veranderd in een soort drijvende disco. Sloepen met overmaatse boxen en joelende mensen schallen eentonige dreunmuziek over het water, begeleid door getatoeëerde  hunks hangend over waterscooters, die vooral bezig zijn zo hard mogelijk zoveel mogelijk golven en decibellen te produceren. Dat, terwijl de mensen op de wachtende boten juist willen slapen: De Schinkelbruggen (Spoor, Metro en A10) naar de route door Amsterdam openen pas rond 0100 ’s nachts. Dan is er weinig wegverkeer en varen alle boten in konvooi dwars door Amsterdam, terwijl alle bruggen voor je open staan. Dan wil je dus tevoren even wat slaap pakken, maar dat was ons niet gegund.

Ook hier is men zenuwachtig, want de timing komt nauw: de bruggen zijn maar 5 minuten open en in die tijd moeten 24 jachten erdoorheen en een plek vinden in de direct daarachter gelegen sluis. Dat gaat maar net: het laatste jacht is er koud doorheen of de brug gaat dicht en een minuut late razen de treinen er al weer over. Heel strak getimed allemaal!

De tocht door Amsterdam was verder probleemloos. Om ca 0300 uur meerden we af in de marina aan het IJ. Een borrel en naar bed.

De volgende morgen vertrokken we om 1200 uur onder een omineuze lucht, waar gelukkig slecht een paar spatjes uit vielen. Later kwam het zonnetje ook af en toe tevoorschijn, zodat de tocht naar de thuishaven aangenaam verliep. Durgerdam lag er mooi bij:

We kijken terug op een mooie en zeer afwisselende zeilvakantie van 20 dagen, waarin we 479 mijl aflegden. Soms ruig, soms bladstil, maar in het algemeen prima weer. En wat leuk om die Engelse oostkust weer met eigen boot te bevaren!

Meivakantie 2018 dag 18

Zaterdag 5 mei 2018:

 • Enkhuizen – Lelystad, 15 mijl, 15 mijl, 283,5 mijl totaal.
 • Vertrek 1130, aankomst 1600 uur.
 • Wind: NNO 2-3, later NO 3-4.
 • Weer: zonnig, 19 graden.

Na een rustige nacht achter het anker stonden we even rustig op. Na het vertrek om 1130 werden we vlot geschut bij het naviduct. Eigenlijk wilden we ons lichtweer zeil hijsen, maar we misten een cruciaal lijntje, dat we zo gauw niet konden vinden. De ‘gewone’ zeilen dus maar gehesen. Er stond een klein windje van zo’n 5 knopen, dus met zo’n 2 knopen vaart ging het richting Lelystad.

Ter hoogte van de Marker Wadden (nog niet klaar maar in de toekomst een mooi natuurgebied met aanlegplaats) nam de wind toe tot begin 4 Bft. en konden we ook nog een uurtje echt lekker zeilen.

Eenmaal aangelegd in Lelystad Haven was het aan wal beduidend warmer dan op het water (zoals te verwachten was). En we hadden wel genoeg felle zon gezien voor vandaag. We zochten dus de schaduw op. De zon ging prachtig onder in een kraakheldere hemel (want gortdroge lucht), dus ik kon bovenstaande foto maken.

Mogen al weer de laatste dag van een schitterende meivakantie.

Meivakantie 2018 dag 17

Afscheid van Stavoren.

Vrijdag 4 mei 2018:

 • Stavoren – Enkhuizen 11,5 mijl, 268,5 mijl totaal
 • Vertrek: 1130, aankomst 1430 uur.
 • Wind: geen, later N2
 • Weer: zonnig, 14 graden.

Heerlijk weer vandaag, stralende lucht, maar geen wind van betekenis. Maar niet zeuren, deze laatste dagen van de meivakantie zijn een cadeautje natuurlijk! Na een rustig ontbijt en boodschappen doen voor twee dagen, voeren we naar de sluis en nog even langs de Schone Waardin van Albert & Ineke om ze gedag te zeggen. We werden vlot geschut en tuften het spiegelgladde IJsselmeer op richting Enkhuizen.

Meestal is het heiig bij dit soort weer, maar vandaag was het zeer helder. Van de windmolen bij de sluis van Den Oever, de schoorsteen van het Ing. Wouda gemaal in Lemmer, de kerkjes van Medemblik tot de hoogspanningsmasten bij de Ketelbrug en de radiomast in Lelystad, het was allemaal zichtbaar. Een ander fenomeen bij windstil weer op het IJsselmeer vormen de beruchte mugjes. Ze steken niet, maar nemen met duizenden bezit van de boot. We hebben het erger meegemaakt, maar ook nu moesten we bij aankomst en lang daarna de boot vrij maken van de beestjes. De kruimeldief doet daarbij goede diensten!

We liggen met een vijftal boten ten anker in de kom bij het Zuiderzee museum, waar de shuttle boten af en aan varen. We liggen hier beschut en rustig vlak bij het oude dorpje, dat deel uitmaakt van het museum. Inmiddels zijn de toeristen naar huis en daalt de rust neer. En dat mag ook wel bij dodenherdenking, niet?

Meivakantie 2018 dag 4

Zonsopgang over de Fluessen, 0630 uur.

Zaterdag 21 april 2018:

 • Fluessen – Stavoren via Workum / IJsselmeer, 14,5 mijl, 93,5 mijl totaal
 • Vertrek: 0940, aankomst 1515 uur.
 • Wind: NO2 , later  N3
 • Weer: Zonnig, 17 graden

Ik had een wat onrustige nacht. Niet omdat ik in m’n eentje voor anker lag op de verder verlaten Fluessen (het weer was zeer rustig), maar het werk spookte nog door m’n hoofd. Vroeg opgestaan dus, met als voordeel dat ik de schitterende zonsopgang meemaakte. Gisterenavond werd het snel zeer heiig en vochtig, zodat lang buiten zitten er niet bij was en ik de boot ’s ochtends van de dauw moest ontdoen, wat gelijk een schoonmaakbeurt(je) is.

Na een rustig ontbijt en koffie ging ik ankerop. Er stond hooguit windkracht 2, dus met een klein vaartje ging het met vol tuig over de sloten en plassen. Het licht was prachtig met de groene weiden, het gele riet en de blauwe lucht in het water!

Met deze hoge temperaturen ontluikt het groen ook in Friesland (dat normaal enkele weken “achterloopt”) nu heel snel, met bloesem en al.

Door Workunmet z’n vele bruggen. Op zich geen punt, ware het niet dat voor mij een Etap voor, waarvan de schipper niet zo goed kon manoeuvreren. Lees: de boot rustig stil houden voor een brug. Oppassen dus want soms ging hij zomaar een heel stuk achteruit.

Solozeilen is vooruit kijken: op een iets breder stuk in het centrum van Workum maakte ik de landvasten en stootwillen al klaar voor de sluis. Dat was maar goed ook, want daar was het een drukte van belang. Een Lemsteraak (zo’n witte bling-bling boot van een paar miljoen) kwam mij hard achterop en dook precies voor mij in het net vrijgekomen wachtplekje. Protest! Dat kwam aan: hij liet me keurig bij de volgende schutting voorgaan. En wenste me nog een plezierige dag ook! Het voordeel van rustig weer is, dat al dat heen en weer gemanoeuvreer relatief makkelijk gaat. Ik weet wat de boot doet en hoe hij op het stuurwiel reageert, dat helpt ook.

Op het IJsselmeer gekomen, kwam de zeer zwakke wind van alle kanten, wat niet zo leuk was voor de zwermen Optimisten en Lasers die trachtten te racen. Tergend langzaam schoof Hindeloopen voorbij. Gelukkig stak er na een half uur een soort “zeewind” op, NNW 3, en kon er echt gezeild worden. Vlot door de sluis in Stavoren en afgemeerd achter de “Brandende Liefde”.  ’s Avonds het gebruikelijke loopje over de dijk, ik kon het niet laten nog zo’n “zon, water, boot” foto te maken.

Meivakantie 2018 dag 2

Donderdag 19 april 2018:

 • Edam – Stavoren 26 mijl, 71 mijl totaal.
 • Vertrek: 0850, aankomst 1545 uur.
 • Wind: Zo 2-3 afnemend en weer toenemend OZO 3-4
 • Weer: zonnig, op het water 19 graden, aan land 26 graden

Wat een contrast! De afgelopen twee jaar hadden we in de meivakantie hagelbuien, windkracht 7 en maximaal 5 graden. Nu is het gewoon een paar dagen hoogzomer! Nog even iets over de navigatiehoek:

Ik schreef een paar weken geleden al over mijn experimenten met de Rapberry Pi, het goedkope microcomputertje.  De gratis opensource navigatiesoftware OpenCPN doet niet onder voor de commerciële pakketten en is altijd uitbreidbaar met plugins voor bijvoorbeeld je instrumenten, radar, logboek etc. Het was even zoeken naar goede kaarten. De gratis vectorkaarten van Rijkswaterstaat zijn goed, maar hebben geen dieptegegevens. Er zijn ook gratis rasterkaarten, maar die hebben hetzelfde euvel en zien er eigenlijk niet uit. Ik kwam terecht bij de oeSENC kaarten van o-charts. Niet gratis, maar voor €17,50 heb je heel Nederland en dat is nog altijd 3-5 keer zo goedkoop als de commerciële kaarten. Ze zien er helder en overzichtelijk uit. Eigenlijk een heel stuk beter dan de kaarten van Stentec of Navionics.

Ik kocht bij de Chinees een 10 inch IPS schermpje op  12 volt erbij (dat een grote kijkhoek heeft) en maakte een schuine bevestiging met zelfklevende magneetstrips. Zie foto. Het bluetooth keyboard heb je eigenlijk bijna nooit nodig, alles gaat met de muis. De navigatiedata (NMEA) krijgt hij via usb. De Rapsberry is zo klein, die past onder in de kaartentafel en zo hebben we een goedkoop, compact en mooi navigatiesysteempje binnen, dat maar 5 watt vermogen trekt. Iemand interesse in een traag Windows laptopje?

Afijn, vandaag: Heerlijk weer en supergoed insmeren dus! Bij vertrek was de wind 6-8 knopen, dus het was net ietsje meer dan dobberen. Na een uur werd het windkracht 1 en ging de motor aan.  Na weer een uur kwam er zo’n 10 knopen, dat was goed zeilen. Enzovoort: zeilen op en neer. Rond het middaguur was ik bij de sluis van Enkhuizen waar ik als enige vlot geschut werd. Daarna bleef de wind goed en nam  na het Vrouwenzand zelfs toe tot 4 Bft, zodat ik nog een half uurtje echt kon zeilen.

Het IJsselmeer water is nog koud, en dat merk je. De wind kwam over het hele IJsselmeer aanzetten en de lucht werd flink afgekoeld. Meer dan 19 graden was het niet (maar desalniettemin heerlijk in de zon!). Wat een verschil toen ik de sluis van Stavoren in voer! Gelijk 26 graden! Pff! Ik ging liggen bij ons “eigen” vaste plekje bij de Koebrug. Te warm! Want bijna geen wind in de bebouwde kom. Dan maar een dutje. En dan ’s avonds natuurlijk het wandelingetje over de dijk met de prachtige zonsondergang. Zo, de vakantie is heerlijk begonnen!

Meivakantie 2018 dag 1

Woensdag 18 april 2018

 • Naarden – Edam 15 mijl, 45 mijl totaal
 • Vertrek 1320, aankomst 1730 uur
 • Wind: ZZW2-3 , windstil, NO 2-3
 • Weer: Zonnig, 22 graden

Vanochtend vroeg opgestaan om het werk voor school en de methode voor even af te ronden. Na de lunch reden we naar de boot. Ik ga enkele dagen solozeilen, Gonnie komt zondag aan boord. Het is schitterend weer en ik smeerde me goed in! Het woei zwak uit het ZZW, net genoeg om met een knoop of 3 vaart te zeilen.

Even voorbij Pampushaven viel de wind geheel weg en moet de motor aan. Zachtjes, want hard hoeft het niet te gaan. Voorbij het Paard van Marken kwam er weer wat wind, nu uit het NO. Prima bezeilbaar tot aan Edam. Hard ging het allemaal niet, dus ik was pas om 1730 op de bestemming. Precies borreltijd! In je eentje aanleggen met deze zwakke wind is geen probleem.

Ik verheug me op een rustige en fijne vakantie na 10 weken onafgebroken werken en een prachtige maar veeleisende musicaluitvoering op school. Even de stekker er helemaal uit. Ik had dan ook geen zin de boot aan de stroom te leggen. Aan boord douchen om de zonnebrand kwijt te raken en relaxen!

Herfstvakantie 2017 dag 6

Donderdag 19  oktober 2017:

 • Enkhuizen – Naarden, 26 mijl, 1098 mijl totaal
 • Vertrek: 1045, aankomst 1630 uur
 • Wind: ZZ0 3-4
 • Weer: Zonnig, heiig, 18 graden

Na een rustige nacht was het vanochtend heiig, bijna mistig. Na raadplegen van alle soorten weer apps besloten we richting Naarden, onze thuishaven te gaan. Het weer slaat morgen rigoureus om, met veel wind, lage temperaturen en veel regen. Nou kunnen we nog wel 3 dagen door bikkelen, maar Z6-7 tegen met regen, nou nee!

We vetrokken rond 1045 naar de sluis, waar we vlot doorheen kwamen. Helaas bleek de wind net te zuidelijk en te zwak om er tegenin te gaan kruisen. Motorzeilen werd het dus, waarbij de kluiver nog een flinke bijdrage kon leveren. Niettemin werd het een rustig en lekkere tocht, waarbij de stuurautomaat (toch niet voor niets gekocht!) het meest werk deed.

Gaandeweg nam de bewolking toe, een voorbode van het slechtere weer. Koud was het niet! Eenmaal in de haven was het heerlijk buiten zitten met een boek. We kijken terug op 6 prachtige dagen met heerlijk weer. In de zon met korte broek, voor anker en in de kuip douchen? Ongekend voor een herfstvakantie, waarin we meestal in dikke zeilpakken, met thermisch ondergoed varen en ’s avonds en ’s ochtends de kachel goed aan hebben.

Morgen doen we alles op ons gemak en gaan we rustig huiswaarts met hopelijk niet teveel regen!

Herfstvakantie 2017 dag 5

Woensdag 18 oktober 2017:

 • Stavoren – Enkhuizen, 12 mijl, 1072 mijl totaal
 • Vertrek: 1045, aankomst 1445 uur
 • Wind: ZO – O – NO 2-3
 • Weer: zonnig, heiig, 14 graden

Na het ochtendritueel en de boodschappen vetrokken we om 1045 van onze ligplaats. Eerst water tanken en dan door de sluis. Op het IJsselmeer stond een waterig zonnetje en weinig wind. Met 3 knopen kabbelden we richting de scheidingston van het Vrouwenzand. Vervolgens ging het pal zuid richting Enkhuizen. De wind kwam iets voorlijker in en nam ietsje toe tot 9-10 knopen. Met lekker vaartje van zo’n 4,5 knoop gingen we zuidwaarts.

In de Compagnieshaven ontbrak de gebruikelijke bedrijvigheid. Een paar mensen waren hun boot aan het uitruimen voor de winter, maar de drukte van het seizoen was ver te zoeken. Datzelfde gold voor de voorraad van de “super”markt aan de haven, waar een verveelde, maar vriendelijke twintiger zijn tijd uit zat te zitten. De voorraad verse groenten beperkte zich tot een doos uien…

Niet getreurd, het was heerlijk weer en in de beschutting van de buiskap zaten we lekker in een T-shirtje in het zonnetje te lezen. 

Voor het eten maakten we nog even een wandeling naar de oude haven. Er waren vooral veel charterschepen met vakantie vierende scholieren. De Dromedaris lag er prachtig bij in het herfstige avondlicht.

Morgen nog 1 mooie, rustige dag. Daarna wordt het wisselvalliger met meer wind. We zien wel! Tot nu toe boffen we enorm!

Herfstvakantie 2017 dag 2

Zondag 15 oktober 2017:

 • Enkhuizen – Lemmer, 18 mijl, 1039 mijl totaal
 • Vertrek 1115, aankomst 1445 uur
 • Wind: ZZO 3-4
 • Weer: onbewolkt, 20 graden

Na een rustige nacht werden we wakker in een zeer bedauwde boot onder een stralende hemel. Tijdens het ontbijt nam de wind langzaam toe tot eind 3, begin 4. Ons oorspronkelijke plan was om noordwaarts te zeilen richting de wadden.  De tweede helft van de week dreigt het echter slecht weer te worden met harde zuidelijke winden. Dus we willen niet te noordelijk gaan, je moet tenslotte ook nog terug komen. Bovendien hadden we weinig zin in weer een dag plat voor het lapje.

De keus viel op Lemmer, dat met halve wind prima bezeild was. We hadden een heerlijke zeiltocht, waarin we maar weer eens heel blij waren met het stuurwiel. Zeilen en roer goed getrimd en je kunt het stuurwiel rustig minuten achtereen loslaten. De boot houdt perfect koers. We vroegen ons bijna af waarom we die nieuwe dure stuurautomaat gekocht hadden!

Zoals gebruikelijk in de herfstvakantie hielden de grote charterschepen wedstrijden op het IJsselmeer. Een prachtig gezicht hoe ze overstag gaan zo timen dat ze zelf optimaal voordeel hebben en tegelijkertijd de concurrentie dwars zitten. Het schip uiterst rechts op de foto heeft al flink vaart opgebouwd na de overstag manoeuvre, terwijl het schip links daarvan nog bezig is en zo direct in de vuile wind van het eerste schip terecht komt.

In het centrum van Lemmer zijn de terrassen goed gevuld. We liggen hier prima! Het carillon speelt elk half uur. Morgen kijken we weer goed naar het weer en bepalen dan de bestemming van de dag. Het blijft t/m woensdag prima weer! Daarna zien we nog wel, nu even genieten!

Herfstvakantie 2017 dag 1

Zaterdag 14 oktober:

 • Naarden – Enkhuizen, 26 mijl, 1021 mijl totaal
 • Vertrek 1115, aankomst 1800 uur
 • Wind: ZZW 3-4
 • Weer: Half bewolkt 17 graden

We vertrokken gisteren avond al naar de boot en om alvast in vakantiestemming te komen gingen we uit eten bij het havenrestaurant. Lekker, maar een lawaaiige tent. Vanochtend werden we wakker met mooi weer. De eerste klus was de smerig geworden boot schoonmaken en de zeilen aanslaan.

We vertrokken met ZW 4, maar al snel werd het ZZW 3. Met de kluiver op  de uithouder haalden we met moeite 4 knopen en soms minder dan 3.  Maar goed, het was heerlijk relaxt zeilen bij rustig weer. Af en toe trok de wind aan tot een goede 4 Bft en maakten we wat meer vaart. De Noordkaper zit dan al snel tegen de 6 knopen.

Enkhuizen lag er mooi bij met herfstkleuren en avondlicht. In de kom van de Compagnieshaven was nog voldoende plek, dus we gingen met het rustige weer lekker voor anker. Het koelde snel af, dus de aankomstborrel werd al snel binnen genuttigd. Het wordt vroeg donker en we zullen er wel vroeg inliggen vanavond!