Categoriearchief: Tochten

Meivakantie 2019 dag 17

Regengordijnen over het Markermeer.

Zaterdag 4 mei 2019:

 • Enkhuizen – Edam 15 mijl, 232,5 mijl totaal.
 • Vertrek: 1045, aankomst 1345 uur
 • Wind NW, later NNW 5-6
 • Weer: felle buien met veel wind en opklaringen, 6-8 graden.

Na een relatief rustige nacht met een enkele bui, nam de wind na zonsopkomst snel toe tot het floot in de haven. We vertrokken voor een niet al te lange tocht met halve wind naar Edam en konden vlot door de sluis. Rond de buiten stond er 25-28 knopen wind, maar daarbuiten was het tussen de 17-22 knopen. Met alleen de kluiver op ging het prima. Het eerste stuk, tot aan de Appelhoek hadden we nog de beschutting van de hoge wal, maar bij het oversteken van de Hoornse Hop kregen we de volle laag van de wind en de beruchte IJsselmeer deining. Al met al best te doen.

De buien trokken wonder boven wonder voor en achter ons langs, maar bij nadering van Edam kwam er een inktzwarte lucht achterop, die niet de vermijden viel. Net nadat we vast gemaakt hadden viel de hagel met bakken naar beneden. De kuip lag er vol mee.

Toen het wat rustiger werd draaiden we de boot handmatig met de kop op de wind, wat gelijk veel prettiger was. Verder vloog de middag voorbij met nog wat buien, opklaringen en eenden bezoek.

We maken ons op voor de laatste avond en nacht op de Jan-van-gent na een uitermate relaxte vakantie. Morgen wordt het iets rustiger met wind en buien en kunnen we makkelijk met achterlijke wind naar onze thuishaven. Het avond licht op de buien is altijd prachtig, dus nog twee foto’s!

 

Meivakantie 2019 dag 16

Vrijdag 3 mei 2019:

 • Stavoren – Enkhuizen, 12 mijl, 217,5 mijl totaal.
 • Vertrek: 1045, 1130 door sluis, aankomst 1330 uur.
 • Wind: NW4
 • Weer: half bewolkt, 9 graden.

Nadat het gisteren opklaarde werd het een koude nacht. Ik kon het niet laten even naar de dijk te lopen en enkele avondlicht foto’s te maken:

We konden vlot de sluis in, maar het was nog een heel gedoe. Voor ons lag een brede motorboot (huurbak) vrijwel stil en de schipper besloot ter elfder ure dat hij niet de sluis in durfde en hij sloeg hard achteruit. Wij ook als een haas achteruit natuurlijk, maar de Jan-van-gent is achteruit geen voorbeeld van bestuurbaarheid en bovendien lagen we aardig aan lager wal met die roestige damwand op enkele meters afstand… Beng! De stootwillen kruipen altijd in de holle delen, daar heb je niks aan bij zo’n damwand. Gelukkig niet al te hard en we hebben een stevige RVS stootrand, dus geen schade. Achteraf had het motorjacht er naast ons in de sluis nog twee keer in gepast. Tja…

Afijn, buiten de sluis stond een NW kracht 4, perfect zeilweer dus! We gingen als een speer in de koude maar gunstige wind en we hadden ons goed ingepakt. Schitterende luchten! Na twee uur heerlijk zeilen meerden we af in de Compagnieshaven, dit keer niet achter het anker maar gewoon in een box. Stroom erop, kachel aan, hete chocolademelk gemaakt. Bij de watersport winkel trakteerde we ons op goede nieuwe windjacks (de oude zijn echt op!) en kochten we een nieuwe vaarboom. De oude is krom en zit vol barsten. We zijn dan ook een paar winters vergeten hem binnen te leggen…

Het plan is morgen naar Edam en dan zondag een niet te lang tochtje naar huis. Het is een beetje afhankelijk van de wind, maar het ziet er naar uit dat het met een NNW 5Bft. goed te doen is.

Meivakantie 2019 dag 14

Woensdag 1 mei 2019:

 • Workum – Stavoren, 13 mijl, 205,5 mijl totaal
 • Vertrek 1100, aankomst 1430 uur
 • Wind: NW 2, later 3, daarna WNW 2.
 • Weer: grijs, bewolkt, droog, 9 graden

We stonden laat op en deden rustig aan vanochtend, dus we vertrokken pas om 1100 uur onder een grijze hemel. We gingen vlot door de bruggen van Workum. Er stond nagenoeg geen wind, en die er stond was recht van achteren. Op de lange Vliet deed een platbodem heldhaftige pogingen om te zeilen, maar harder dan 0,5 knoop ging het niet. De zeilen hingen slap van de gaffel naar beneden en Duitse middelbare mannen gebruikten het gewicht van hun bierbuiken om de giek dwarsscheeps te houden. De schipperse vond het allemaal best. Het schip nam daarmee meer dan de halve breedte van het vaarwater in beslag, dus we moesten er even achter blijven hangen vanwege tegenliggers. Vandaar dat ik het weet van die 0,5 knoop.

Op de Fluessen nam de wind tijdelijk iets toe tot kracht 3 en was het prima zeilen tot aan Galamadammen. Daar werd zowel de wind als de route meer westelijk, dus gingen de zeilen weer neer.

Bij de brug van Warns kwamen we onze zeilvrienden Ab en Ineke tegen in hun North beach 24. dat hadden we ook wel verwacht, want we wisten dat ze in Stavoren lagen. Met alleen op hun kluiver en met windkracht 2-3 van achteren hadden ze nog een tijdje te gaan tot Langweer. Hopelijk komen we ze nog een keer tegen dit seizoen en is er gelegenheid tot borrelen en eten!

In Stavoren liggen we op ons favoriete plekje bij de Koebrug en natuurlijk hebben we weer heerlijk gegeten bij eetcafé Max, dat is vaste prik in Stavoren. Morgen blijven we een dagje hier en dan is het definitief huiswaarts!

Meivakantie 2019 dag 13

Dinsdag 30 april 2019:

 • Langsturte poel – Workum, 13,5 mijl, 192,5 mijl totaal.
 • Vertrek 1045, aankomst 1500 uur
 • Wind: NNW 2-3
 • Weer: grijs, eerst miezer, 10 graden

Kil en grijs was het vanochtend, met een miezer in de lucht. Thermisch ondergoed, pakken, petjes en handschoenen aan dus. In de loop van de dag zou het opklaren, maar daar kwam weinig van. Op de motor ging het door de Holle Greft naar het Prinses Margriet kanaal naar de brug van Uitwellingerga, waar -zoals altijd- werkzaamheden aan de gang waren om de stokoude  basculebrug nog een paar jaartjes te laten werken.

Na de brug gingen de zeilen omhoog en met weinig achterlijke wind dobberden we naar de Jelte sloot. Daar ging het met een knik in de schoot een stuk vlotter. Evenals op de Fluessen, waar het goed zeilen was. Het was allemaal bezeilbaar tot aan het Gaastmeer, waar de wind kromp naar NW, zodat het laatste stukje naar Workum op de motor moest.

In Workum zijn de afgelopen jaren twee nieuwe passantenhavens gegraven, waar het prima toeven is, zeker in het voorseizoen als het nog rustig is. Tot een 44 voet mega jacht ons het zicht ontnam, hadden we mooi uitzicht op de kerk. Hetzelfde mega jacht, dat direct na aankomst precies bovenwinds van ons de BBQ aanstak en grote hompen vlees begon te verkolen. Tja…

Ons uitzicht is tevens op het nieuwe kunstwerk van twee water spuwende leeuwen. In elk van de elf steden van Friesland is zo’n kunstwerk gemaakt, dat altijd iets met de stad zelf en met water van doen heeft. En wat -zoals vaak bij moderne kunst-  voor allerlei ophef zorgt. In dit geval zijn de leeuwen aan voor- en achterzijde voorzien van een vervaarlijk gezicht en opgerichte zwans en spuiten ze op random momenten water naar elkaar. Ophef of niet, er staan voortdurend toeristen te fotograferen. En alle kunstzinnige achtergronden ten spijt: de grootste aantrekkingskracht voor kinderen en volwassenen blijkt te zijn om te proberen op de zeldzame ‘droge’ momenten tussen de leeuwen door te sprinten en daarbij de spuitende fonteinen water te ontwijken. Dolle pret! Of de kunstenaar dat nou in gedachten had?

Al met al toch een koud maar lekker zeildagje!

Meivakantie 2019 dag 12

Maandag 29 april 2019:

 • Grouw – Langsturte poel, 10 mijl, 179 mijl totaal.
 • Vertrek 1045, aankomst 1415 uur.
 • Wind: NNW 2-3
 • Weer: zwaarbewolkt, 12 graden

De dag begon stralend, koud en met mist. Tegen de tijd dat het ontbijt achter de rug was, was de mist opgetrokken en kwam er langzaamaan wat bewolking opzetten. We deden de boodschappen in de gloednieuwe supermarkt dichtbij en vertrokken op zeil met een zwak achterlijk windje. Zachtjes gleden we over het Pikmeer naar Akkrum en vandaar richting Terherne. Inmiddels was het geheel bewolkt, maar de buien trokken ten zuiden van ons langs, dus we hielden het de hele dag droog.

Koud was het wel, zo zonder zon. We liggen hier op een mooi en zeer rustig Marekrite plekje midden in de natuur tussen de vogels ten zuiden van het Sneekermeer na een trage maar lekkere zeildag.

Meivakantie 2019 dag 11

Door de smalle slootjes van de Princenhof.

Zondag 28 April 2019:

 • Aanlegplek Langdeel – Grou, 9 mijl, 169 mijl totaal.
 • Vertrek: 1200, aankomst 1500 uur.
 • Wind: vrijwel geen
 • Weer: bewolkt, vanaf 1400 langdurige regen. 9 graden.

Het was koud vanochtend, met een waterig zonnetje. Terwijl de barometer al flink gestegen was, hing er nog steeds een lagedrukgebied boven ons hoofd, vandaar dat er vrijwel geen wind was. Ik had nog wat werk voor Intro te doen, dus we vertrokken om 1200 met droog weer. Voor de brug van Warten moesten we natuurlijk wachten, want die heeft pauze van 1200-1300 uur. mooi tijd om te lunchen.

Vervolgens op een slakkengangetje door de Princenhof, een oud veengebied van smalle ondiepe slootjes, veenpolders en uitgegraven petgaten, die samen een wirwar van waterwegen en -weggetjes vormen, gelegen in een schitterend natuur gebied.

Met ons schip kunnen we met half opgehaald zwaard overal varen, maar het voelt alsof de Noordkaper te groot is voor het gebied. Een 16 kwadraat of een Valkje, dat is eigenlijk wel de max. In dit gebied had ik als 14-jarige vroeger zeilles, waarbij de instructeur je express vast liet lopen aan lager wal en je jezelf met de vaarboom maar moest zien te redden.

Het gebied barst van de vogels. Prachtig om te zien! Via de Geau ging het richting Grou, terwijl links en rechts regenslierten zichtbaar werden. In de stromende regen legden we aan in de passantenhaven en het word pas rond 1900 uur echt droog, terwijl de zon voorzichtig doorbrak. Het lagedrukgebied verplaatst zich langzaam NO-waarts en we zitten inmiddels in de noordelijke wind. Het Pikmeer ligt er vredig bij in het tanende avondlicht.

 

 

Meivakantie 2019 dag 10

Zaterdag 27 april 2019:

 • Harlingen – aanlegplek Langdeel, 20 mijl, 160 mijl totaal.
 • Vertrek: 1130, aankomst 1630 uur.
 • Wind: ZW 5-6
 • Weer: half-zwaar bewolkt, buien en zon, 11 graden.

Het weer viel erg mee vandaag. Vanochtend een enkel buitje, waardoor helaas de aubade van de plaatselijke harmonie om  0800 uur in het water viel. Of zouden ze het dak niet op durven vanwege de harde wind? Hoe dan ook, om 0900 uur stonden ze samen met de drumband van hartenlust te toeteren op het bordes van het stadhuis, waar ik gisteren nog een nachtfoto van maakte:

We vertrokken om 1130 en gingen vlot door de Tjerk Hiddes sluizen. Met flinke ruime wind voeren we op de kluiver met een beetje motor bij door het van Harinxma kanaal richting Leeuwarden. Omineuze luchten kwamen ons achterop, maar veel regen hebben we niet gehad. Een paar spatjes, dat was het wel. Maar koud was het, vooral als de zon even verstek liet gaan.

Bij Dronrijp zijn ze een nieuwe brug aan het bouwen, de oude basculeburg had het gehad. Als tijdelijke ‘brug’ ligt er een veerpont dwars over het water, die tweemaal per uur even dwarsuit draait, zodat de scheepvaart erdoor kan.

Koeien in de wei, volgens Gonnie veel te veel op een klein plekje. Een mooi plaatje, dat wel. Frieser kan niet.

En dan door de spoor- en verkeersbruggen ten zuiden van Leeuwarden, dat is een saai stuk langs woonwijken en flats. Aan het eind van de middag namen buienactiviteit en wind zoals verwacht nog wat toe en werden de luchten nog wat zwarter.

Dat leverde ook heel mooie plaatjes op van regengordijnen en regenbogen.

We liggen heel rustig op een Marekrite plekje bij Warten. Inmiddels is de wind gaan liggen en maken we ons op voor een rustige nacht. Wat we morgen gaan doen? Geen idee!

 

 

 

Meivakantie 2019 dag 9

Vrijdag 26 april 2019:

 • Terschelling – Harlingen 20 mijl, 140 mijl totaal
 • Vertrek: 0830 (LW),aan komst 1200 (HW-2’45)
 • Wind: ZW3-4
 • Weer: bewolkt, later opklaringen, 13 graden.

Vanochtend was het bewolkt met een klein windje. We voeren door het Schuitengat met de wind recht van voren. In eerste instantie met weinig stroom tegen, maar aan het eind, toen de geul smaller werd, nam die tegenstroom aanzienlijk toe. Een uur na LW hadden we op de drempel 3 meter water. Daarna vielen we af in de Vliestroom en konden we zeilen. Inmiddels was de wind toegenomen tot een goede 4 Bft, dus dat ging als een speer.

Bij de splitsing met de West Meep moesten we een slagje richting Richel maken want de stroom trok ons de Meep in. Verder prima bezeilbaar en perfect zeilweer met 12-15 knopen ware wind. Het blijft op het wad toch altijd een stuk prettiger zeilen dan op het IJsselmeer qua golfslag.

En zo voeren we om 1200 uur door de Sasbrug in Harlingen en vonden een mooi plekje in de historische Noorderhaven, waar het in de loop van de middag steeds zonniger werd.

Het werd een genoegelijke middag in de kuip, met wat boodschappen, maar vooral relaxen. Morgen op Koningsdag worden we om 0800 uur gewekt door de plaatselijk muziekvereniging, die op het dak van het nabij gelegen stadhuis een aubade brengt, gevolgd door koorzang op het bordes en de toespraak van de burgemeester. Heerlijk, die plaatselijke folklore. we hopen dat het dan droog is….

Morgen gaan we Friesland in via het van Harinxma kanaal. Het weer wordt niet super, maar knapt na het weekend weer op. Nog ruim een week te gaan!

Meivakantie 2019 dag 8

Donderdag 25 april 2019:

 • Rustdag Terschelling
 • Wind: ZZO 4-5
 • Weer: half bewolkt, 15 graden, eind van de middag een bui.

Vannacht regende het dat het goot, gecombineerd met een stevige wind. We sliepen er niet minder om! Vandaag was het heel aardig weer. Wel een stuk kouder dan de afgelopen week, maar ’s middags was het warm genoeg om in de kuip uit de wind te lezen, temeer daar de zon goed doorbrak.

We fietsen een kilometer of 10 door de natuur, die overal uitbundig aan het ontluiken was.

Na de lunch gingen we naar het natuurmuseum en zee aquarium. Vooral dat laatste was leuk, met roggen in een bak zout water die je mocht aanraken en vele soorten zeevis in grote aquaria. De uitdrukking ‘als haringen in een ton’ dient echter vervangen te worden door ‘als alen in een ton’. Blijkbaar zoeken de beestjes op deze wijze dekking tegen gevaar:

Na het boodschappen doen beklom ik het uitzichtpunt aan de west-zijde van het eiland voor een aantal overzichtsfoto’s:

Om 1800 uur trok er een forse bui over, maar die was voorbij toen we naar het dorp gingen om te eten. Gelukkig bleef het verder droog. Ten oosten van ons trekt er nog een lange buienlijn van Z naar N, maar met een beetje geluk komt die niet over ons heen. In ieder geval zijn de fietsjes weer droog opgeborgen onderin de bakskist. Morgen vertrekken we rond 0830, even na LW naar Harlingen. Als het goed is kunnen we met het zwaard een beetje op gewoon door het Schuitengat rond 0900 uur met ca 2 meter water..

Meivakantie 2019 dag 7

Woensdag 24 april 2019:

 • Vlieland – Terschelling, 7 mijl, 120 mijl totaal.
 • Vertrek 1145 (HW-1), aankomst 1310 (HW-0’15)
 • Wind: ZZO 3-5-3
 • Weer: zonnig, 16 graden

Prachtig weer opnieuw, en voorlopig voor het laastst, deze zonovergoten dagen met hoge temperaturen. We vertrokken een uur voor HW met een klein maar bezeilbaar windje, dat boven de Richel toenam tot 17 knopen. Vanuit de Vliesloot, waar we nog een knoop tegenstroom hadden, voeren we vervolgens met flinke stroom mee recht op de Brandaris af en zo in rechte lijn het Schuitengat in.

Daar nam de wind weer af tot 3 Bft en zeilden we rustig met nog stroom mee langs de duinen van Terschelling. In de haven was nog ruim voldoende plek. En het was er gelijk ook vrijwel windstil en flink warmer. Een relaxte middag volgde.

Tegen een uur of vier pakten we de fietsjes en reden naar het dorp. Het uitzicht vanaf het monument voor de op zee omgekomen zeelieden op het groene strand en Vlieland in de verte was schitterend.

In het dorp vonden we een lekker terrasje. Het witbier en de bitterballen gingen er goed in; dit is vakantie! Intussen werden op buienradar grote rode plekken zichtbaar, die zich noordwaarts bewogen. De eerste bui trok westelijk van ons over, maar de wind draaide 90 graden naar het westen en nam even sterk toe. Het werd gelijk 5 graden kouder. Er komt nog een hoop regen en wind onze kant op, maar we liggen goed en veilig hier in de haven. Morgen knapt het weer op en blijven we een dagje.