Categoriearchief: Klussen

Herfstvakantie 2018 dag 8

Felle luchten boven het IJsselmeer na de passage van het koufront.

Vrijdag 26 oktober 2018:

  • Regendag Stavoren
  • Wind: ZW4 na koufront passage NW5
  • Weer: ’s ochtends druilerig, regen bij frontpassage, ’s middags opklaringen en buien 10 graden.

We zijn vandaag maar blijven liggen. Vanochtend was het regenachtig en stond de wind nog verkeerd om richting Enkhuizen te gaan. Een koufront passeerde rond 1400 uur en verving de sub-tropische lucht -waarin we al weken verkeren – door polaire lucht en de temperatuur daalde direct enkele graden. Vanmiddag stond de (harde) wind goed, maar kwamen met de regelmaat van de klok pittige buien over. Tja, het moet natuurlijk toch een keer herfst worden!

Dus wat hield ons tegen om laat op te staan, tussen de buien in boodschappen te doen en bij de lunch pannenkoeken te bakken. Dat hoort bij dit weer! Toen het ’s middags even droger werd deden we wat reparatie- en schoonmaak klussen aan de boot en zo vliegt de dag om.

De havenmeester liet zich vandaag ook niet zien. Het is ook geen weer om met je fiets die hele gemeentehaven af te rijden door wind en weer voor die 5 boten die er liggen 🙂 Nou maar hopen dat ‘ie niet morgen om 0800 uur op het kajuitsdak klopt…

Morgen is het rustiger weer en gaan we naar Lelystad en zondag met harde NO wind plat for het lapje terug naar Naarden.

Nerd

Naast de kaartplotter in de kuip, hebben we een cheapo Windows laptopje voor de navigatie aan de kaartentafel. WinGPS, de software, houdt ook een heel precies logboek bij. Maar, zoals het goedkope Windows PC’s betaamt, wordt het laptopje trager en trager en trager. Momenteel moet je na het aanzetten een half uur wachten voor je er iets fatsoenlijks mee kunt doen. Bovendien, 3 soorten kaarten (papier, plotter en PC) én WinGPS up te date houden is een erg kostbare aangelegenheid.

Tja, en dan komt toch de nerd in mij weer boven. Voor €35 koop je een Raspberry Pi, een microcomputer voor hobbyisten, die op een speciale versie van Linux draait. Voor €40 een 7 inch aanraakschermpje erbij (alles bijna voor niks uit China natuurlijk, maar je moet die mensen ook een beetje steunen, nu ze het zo moeilijk hebben met Trump 🙂 ). Een oude GPS usb dongle had ik nog.

OpenPlotter is open source software voor navigatie en OpenCPN is de plottersoftware. Als kaarten gebruik je de gratis ENC’s van de overheid. Het installeren gaat niet vanzelf, je moet je erin willen verdiepen en voor je het weet ben je in de terminal command lines aan het intikken. Met dat technische gerommel maak je makkelijk fouten, maar dat is niet erg, want het hele systeem staat op een 16 GB SD kaartje, wat je zo opnieuw maakt als het echt in het honderd loopt.

Afijn, zoals je op de foto ziet, werkt het goed. Het ziet er allemaal minder gelikt uit dan bij duur betaalde software of stand alone plotters, maar dit systeempje van €75 doet voor 90% hetzelfde als de duurdere soortgenoten, inclusief logboek, AIS ontvangst, weerfaxen, Gribfile weergave enzovoort. En het verbruikt veel minder stroom. Okee, ik moet het zelf nog netjes inbouwen. En ik moet het op de boot nog werkend zien te krijgen met alle apparatuur aldaar en de usb data-multiplexer. Maar dat gaat vast lukken!

De hydraulische stuurautomaat 4

1/2 juli 2017

Na een druilerige ochtend klaarde het ’s middags op en reden we naar de boot. Op het Markermeer woei het 5 Bft uit WNW dus de eilandjes boden niet zoveel beschutting. Bovendien vond op Almere Strand dit keer niet de Libelle Zomerweek plaats, maar een Hardcore festival, “muziek”, die qua geluid het meest doet denken aan zware dieselmotoren op turbostand. Omkeren dus, en achter ons eilandje bij de haven voor anker. Heerlijk!

Na een rustige nacht voeren we zondagochtend de halve mijl terug naar de haven, alwaar  Robert en Elke op bezoek kwamen, Noordkaper zeilers in spé. Gezellig en er viel natuurlijk een heleboel te bespreken.

En toen was het tijd om de overall aan te doen en in het achteronder te duiken om de stuurautomaat eindelijk af te maken. Ik had thuis van aluminium een hoekje gemaakt waarop het balhoofdje bevestigd werd, met daarin ook een gat voor de M6 bout die in de drijfstang van de stuurcilinder kwam. Ik moest het ter plekke op maat vijlen en ook uit het dek een stukje weg frezen  om alles passend te maken. Zoals je op de foto ziet, is de drijfstang met een stuk draadeind via twee balhoofdjes met de roerstandgever verbonden.

Daarna de calibratie van de automaat en toen het moment van de waarheid: Het water op en kijken of het werkte. En dat deed het! Zowel op de motor als op alleen het voorzeil. Windkracht vier, vlak water, dus makkelijke omstandigheden. Het stuurwiel beweegt niet (wat zo hoort) en de automaat corrigeert eigenlijk direct rustig en goed, zonder overstuur. En het mooiste: je hoort hem niet, ook niet onder zeil! Er valt nog wat te optimaliseren aan de mechanische kant van de door mij gemaakte constructie, maar we zijn blij dat het gelijk prima lijkt werken! En erg fijn, dat het voor de vakantie, die volgende week begint, af is!  Nog één weekje buffelen en alle klussen zoveel mogelijk gedaan krijgen en dan is het vijf weken weg!

De hydraulische stuurautomaat 3

Inmiddels zijn alle elektrische aansluitingen gemaakt. Dat was nog een hele klus, want kabels trekken door een boot betekent door allerlei onbereikbaar kleine doorgangetjes moeten zien te komen, of die zelf moeten maken. Maar goed, dat is gelukt en hij doet het nu in zoverre dat hij geen foutmeldingen geeft en wel de gebruikelijke schermpjes op de display. So far so good.

De laatste uitdaging is het maken van een bevestiging voor de roerstandgever. Ik maak van watervast multiplex een plankje met verhoging en bevestig dat met grote slangenklemmen aan de stuurcilinder, zie hieronder.

Dat zit goed stevig en de roerstandgever draait boven de cilinder langs. Nu moet ik nog een verbinding maken tussen roerstandgever en de RVS drijfstang die rechts uit de cilinder komt. Op het uiteinde zit al een M6 gat met schroefdraad, dus ik heb een bevestigingspunt. Maar wat ik daarop maak en hoe, dat vereist nog wat creatief denkwerk! Ik hoop dat ik het af krijg voor de vakantie!

De hydraulische stuurautomaat 2

Hierboven zie je de messing stuurcilinder, voorzien van slangen naar de pomp van het stuurwiel en de pomp van de stuurautomaat, onder in beeld. Beide pompen zijn voorzien van terugslagkleppen: dat betekent dat als de ene werkt, de ander afgesloten is. Met andere woorden: als de stuurautomaat werkt, staat het stuurwiel stil. Dat is rustig in de kuip, maar vooral ook veilig.

Rechts uit de cilinder komt de RVS stuurstang. Hieraan moet een verbinding komen met de roerstandgever, waarover de vorige post ging. Ik heb alles opgemeten en zit thuis verder te puzzelen.

Dit is het paneel achter de kaartentafel, waarachter alle navigatie apparatuur bereikbaar is. Er is nog voldoende plek voor de stuurcomputer, die ik rechtsonder monteer. Zie de foto hieronder. Aangezien het apparaat warmte afgeeft, ga ik nog ventilatiegaten boren in het afsluitende paneel. Tevens leg ik een SeatalkNG netwerk aan, waarmee alle apparatuur met elkaar communiceert. Ik voorzie het netwerk van 12 volt stroom en verbind alles met elkaar. Het (net)werkt direct!

Ik trek een Seatalk “backbone” kabel (de blauwzwarte rechts) en de verlengkabel van de stuurpomp naar achteren. Tevens haal ik de kabels van de oude stuurautomaat los. Met als gevolg dat alles (tijdelijk) los bengelt in de bakskist en in het achteronder. Ik bepaal de definitieve lengtes en bind alles weer netjes op met tieraps.

Ik haal de oude bedieningsunit los. Dat is een rotklus, want de schroefjes zitten muurvast in het smalle opstaande deel van de kuip, waar ik slecht bij kan terwijl ik in een onmogelijk opgevouwen houding in het achteronder lig…. Uiteindelijk lukt het en de nieuwe unit kan heel eenvoudig gemonteerd worden met 4 schroefjes aan de voorzijde. En dan blijven we nog zitten met een lelijk gat van de stekker van de oude stuurautomaat. De spullen om het netjes op te vullen en af te werken heb ik in huis (in boot???), voor nu plak ik er tape overheen tegen het inwateren.

Al met al een productieve dag! Ik moet alleen de stroom voor de stuurautomaat nog aansluiten (ik gebruik daarvoor de oude kabel, die ik alleen hoef om te leggen) en tja, dan die roerstandgever. Wordt vervolgd!

Meivakantie 2017 dag 12

De bouw van de afsluitdijk was een veiligheidsmiddel, maar voor Harlingen betekende het ook een korte verbinding met de randstad. Daar was men erg blij mee!

Zondag 30 april 2017

  • Rustdag Harlingen
  • Wind: ZO 5-6
  • Weer: zonnig, 17 graden

Vandaag bleven we liggen in Harlingen. Het weer was heerlijk, zij het met een harde wind. We stonden wat later op, ontbeten uitgebreid en dronken koffie in de kuip. Ik schuurde het luik van het achteronder en gaf het een nieuw lakje. De losse vlonders hebben van de winter binnen gelegen en zijn nog prima, maar de vaste luiken hebben allemaal deze behandeling nodig.

Het was al snel weer tijd voor de lunch. We liepen het lentegroene stadje in en deden ons op een zonnig terras tegoed aan broodjes zalm.

Daarna was het tijd voor cultuur: het Hannema huis is het cultuurhistorisch museum van Harlingen waar een hoop te zien en te leren valt over de stad. Best groot en uitgebreid, met onder meer een expositie van schitterende landschaps- en weerfoto’s. De rest van de middag brachten we lezend in de kuip door.

Was het dan een lauw loenen dagje? Allerminst! We zaten lekker aan de borrel toen een sanitaire stop op het boordtoilet ons leerde dat de vuilwatertank verstopt zat, vol was en overliep….

Even uitleggen: Het is verboden om toiletwater te lozen op het buitenwater. Dat mag alleen buitengaats. Daartoe zijn boten voorzien van een vuilwatertank, waar dat afvalwater in opgevangen wordt. Men wordt geacht dat via de vuilwaterpomp van de haven af te voeren. Veel mensen trekken zich daar weinig/niets van aan. Wij in zoverre dat in de haven de tank altijd dicht staat en dat we hem op ruim water tijdens het zeilen open zetten. De grote boodschap doen we sowieso altijd bij het haventoilet.

Afijn, het suffe is dus dat de afvoer blijkbaar verstopt was en de tank dus vol raakt. Er is een alarmlichtje dat moet waarschuwen, maar dat doet het niet. En tot overmaat van ramp is het anti-stankfilter niet waterdicht met als gevolg dat de drek niet alleen door de ontluchting naar buiten loopt het gangboord in, maar ook binnen langs de wand druipt… niet fijn. Gedver!

Het lekke filter…

Afijn, na wat gerommel voeren we naar de vuilwaterpomp van de Noorderhaven en zogen de tank zonder problemen leeg. Maar hoe nu de verstopping op te lossen? De oplossing lag in de volgende werkwijze: We plakten met tape de ontluchting dicht en openden de buitenafsluiter van de tank. Door opnieuw te pompen, werd vacuüm gezogen en hierdoor werd de prop uit de afvoer gezogen. Daarna pompten we veel schoon water door het toilet en de afzuigopening tot alle zooi uit de tank was. Klaar, alles weer in orde, behalve dan de vieze troep in het toilet schoonboenen.

Uiteindelijk aten we pas om 2030 uur, maar we zijn blij dat we een goede oplossing voor dit probleem gevonden hebben! Nu nog kijken of ik dat lampje kan maken (wat nog een hele klus is).

Morgen weer varen!

Meivakantie 2017 dag 3 solo

Vrijdag 21 april 2017

  • Hoorn – Lelystad haven 16,5 mijl,106 mijl totaal.
  • Vertrek: 1015, aankomst 1415 uur
  • Wind: WZW begin 4, later W eind 4
  • Weer: grijs, droog, 11 graden

Na boodschappen gedaan te hebben, vertrok ik om 1015 met een licht bakstags windje. Het was grijs en het zicht matig. De radiomast van Lelystad werd pas het laatste uur zichtbaar. Met koers 115 en ca 4 knopen vaart ging het relaxt. Gedurende de tocht namen wind en zicht toe en kwam er zelfs een enkel straaltje zon door het wolkendek heen.

Lelystad Haven ligt direct aan het Markermeer zonder enige beschutting en precies toen ik wilde aanleggen trok de wind aan naar 5 Bft. Gelukkig stonden er mensen op de steiger om een lijntje aan te nemen, wel zo makkelijk!

Bij de watersportwinkel kocht ik rubber afdichtstrip en ik verving de strips op het achterluik. Die oude rubberen strips eraf krijgen is nog het lastigst! Ik heb genoeg gekocht voor de andere luiken, dus die volgen later deze vakantie. Deze is in ieder geval weer goed waterdicht.

Ik was ook nog van plan boodschappen voor het weekend te doen, maar de supermarkt over de dijk bleek opgeheven. Dan pak ik morgen in Naarden de fiets!

In de loop van de middag nam de wind verder toe tot een dikke vijf, hij giert door de stagen en de boot ligt aardig te deinen. Daar slaap je goed op! De solo wimpel (witte wimpel met rode punt) staat strak naar achteren. Ik heb lange landvasten met dubbele springs gemaakt, dus de boot rukt niet aan de touwen. Morgen is het frontje gepasseerd en is de wind naar het NW gedraaid. Prima om terug naar Naarden te komen!

Pasen 2017 dag 1

Het nieuwe stuurwiel!

Vrijdag 14 april 2017

7.45 uur gingen we van huis om met het openbaar vervoer naar Terherne te reizen. Bij de Rotonde in Joure misten we de aansluiting, zodat we pas 4 uur later op de jachthaven waren. De boot ging gelijk in de takels, en we hadden de lunchpauze van de heren om het zwaard te ontdoen van roest, in de primer te zetten, te antifoulen en van een  nieuwe zink-anode te voorzien. De oude was vrijwel geheel vergaan.

Het roer voorzagen we van een nieuwe neerhouder, die ons even later nog een hoop hoofdbrekens zou kosten… De reparaties en de hydraulische stuurinstallatie zijn klaar. Het ziet er netjes uit allemaal.

Om 1300 uur ging de boot zonder problemen te water en de motor startte  na het winterseizoen als altijd direct. Bij het achteruit wegvaren ging het echter mis: ik had die roerneerhouder blijkbaar te strak vastgemaakt, en bij het draaien van het roer schoot de klem los omdat er teveel kracht op kwam. Direct draaide het touw en het gloednieuwe RVS kabeltje zich om de schroefas…. En daar dreven we zonder aandrijving… Gelukkig kwam Jacob ons direct met een sloepje terugslepen, maar we moesten tot het eind van de middag wachten tot we als laatste nog even uit het water gekraand werden om het geheel te repareren, wat dan ook weer binnen 5 minuten gebeurd was.

Van het plan om vandaag naar Heeg te varen kwam dan ook niets.  Niet getreurd, we hebben nog 3 dagen! Lekker uit eten in het eetcafe en inmiddels snort  de kachel bij de boot-koffie.

Het weer de komende dagen ziet er helemaal niet slecht uit. Goede wind en alleen maandag overdag buien van betekenis. Dat het vrij koud is mag ons niet deren. Morgen dag 1 van zeilseizoen 2017! We zijn erg benieuwd hoe het varen met stuurwiel zal zijn!

Vaarklaar maken 2

Zondag 9 april 2017

Na een heerlijk rustige nacht op de boot waren we om 1000 uur up and running. Het doel was het dek te schrobben. Daarvoor moest echter eerst al het hardhout gereinigd worden van groene algen en grijze smurrie, wat een vies, nat karwei is met veel troep. Toen alles eenmaal spic & span was, was het al lunchtijd en brandde de zon ongenadig. Ondertussen maakte ik een uitsparing in één van de vlonders voor de paal van het stuurwiel.  Vervolgens was het tijd om de zeilen aan te slaan. Eerst moesten smeerrepen, reeflijnen en de kraanlijn ingescheerd worden. Dat is altijd een klus die begint met “hoe zat het ook alweer?”. En dan de zeilen erop. Dat is ook iets meer werk dan bij een valkje!

Het was 1700 uur voor alles klaar was en de hele zaak opgeruimd. Eigenlijk waren we te moe om helemaal terug te rijden. We overwogen om nog een nacht te blijven slapen op de boot, maar we waren zo ontzettend aan een douche toe (die aldaar ontbreekt), dat we toch naar huis reden. 

Maar goed, de boot is zo goed als vaarklaar! Komende week wordt de stuurinstallatie afgemaakt, en vrijdag gaan we er met de trein naar toe om hem naar Naarden te varen. In de hoop dat de weersverwachting voor het paasweekend iets verbetert!

Vaarklaar maken 1

Met een drankje in de zon na een dag hard werken, heerlijk!


Zaterdag 8 april 2017

We vertrokken rond 1000 uur met een volgeladen auto naar Terherne om de boot vaarklaar te maken. Jacob had de boot “per ongeluk” al in het water gelegd, terwijl we het midzwaard nog moesten verven. Geluk bij een ongeluk. Want nu konden we makkelijk alle spullen van- en aan boord  brengen. De bakskist reparatie is op een paar afwerkdingetjes na klaar. De hydraulische roercylinder is gemonteerd en de paal voor het stuurwiel staat in de kuip. De (verschrikkelijk dure) hydraulische stuurautomaat is gearriveerd. Alleen de hydraulische pomp moet nog gemonteerd en daarvoor moeten enkele speciale verloopjes gemaakt worden. Dat gebeurt komende week. Dan gaat de boot ook nog even op de kant, zodat we het zwaard nog kunnen doen. De elektronica van de stuurautomaat installeer ik later zelf, dat is nog best een uitdaging!

Er wachtte ons een groot aantal klussen. Door het lekken van de winter, waren in de bakskisten en het achteronder veel zaken gaan schimmelen…  Het was een hele klus om alle spullen en ook de bakskisten schoon en droog te maken. Een andere klus die op het programma stond, was het reinigen van de drinkwater tank. Ik verwachtte dat na vijf seizoenen er een flinke laag drab in zou zitten. De tank heeft een inspectieluik, dat na vijf jaar met enige moeite openging. Gelukkig was er van bezinksel geen sprake. Er lag wat vuil onderin, dat was alles. Met chloorwater en een lange rager maakte ik de vulslang schoon, waarna ik de tank van binnen schoon en droog maakte. We hebben weer fris water!

Verder maakten we een begin met het dek en de kuip schoonmaken, waar we morgen mee verder gaan. En natuurlijk het transformeren van de kajuit van opslagplaats naar woonruimte! Aan het eind van de middag was het biertje in het zonnetje dubbel zo lekker en inmiddels zitten we lekker warm binnen bij kaarslicht. We zullen er vast vroeg in liggen!