Meivakantie 2016 dag 13: Terug naar Friesland

DSC_4681

Dinsdag 3 mei 2016:

  • Harlingen – Gaastmeer, 20 mijl, 292 mijl totaal
  • Vertrek: 1100, aankomst 1545 uur
  • Wind: op het wad NW 5, IJsselmeer NW 4
  • Weer: stapelwolken en zon, 10 graden

Na de frontpassage vannacht met wat regen, was de wind geruimd naar het NW en bracht daarmee mooi maar koud weer, terwijl de barometer omhoog schoot als voorbode van de mooie dagen die gaan komen.

Met het tij mee en een goede windkracht 5 vlogen we over de Boontjes naar Kornwerderzand, waar de brug over de afsluitdijk vlot draaide. De sluizen zijn maanden gestremd geweest vanwege een omvangrijke restauratie en uitgerekend 1 mei, de eerste dag dat ze weer open waren, ramde een Urker viskotter de zuidelijke sluisdeur van de grote sluis, zodat die tot nader order alsnog gestremd is.

DSC_4682

Hierboven het schip in kwestie met ingedeukte boeg. De ontzette sluisdeur was net vandaag vervangen, er was het nodige publiek op de been en er was zelfs een cameraploeg bij. De oude (nou ja eigenlijk dus gloednieuwe…) deur hing nog in de kraan:

DSC_4683

Gelukkig konden wij gewoon door de kleine sluis geschut worden. Op het IJsselmeer was de wind een stuk minder. Raar is dat eigenlijk, alleen die afsluitdijk zit ertussen. Toch is dat een ervaring die we al vaker hadden: aan de Wadzijde van de sluis waait het een Beaufort harder dan aan de IJsselmeerzijde.

DSC_4684

Bij Workum gingen we weer naar binnen en voeren vlot door de sluis en de vele bruggen in het dorp. Zelfs de spoorbrug stond voor ons open! Een stukje verderop zochten we een aanlegplekje in het Gaastmeer, waar we nu met afnemende wind en wolkenloze hemel heerlijk rustig de nacht ingaan.

DSC_4685

Plaats een opmerking

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.