Nerd

Naast de kaartplotter in de kuip, hebben we een cheapo Windows laptopje voor de navigatie aan de kaartentafel. WinGPS, de software, houdt ook een heel precies logboek bij. Maar, zoals het goedkope Windows PC’s betaamt, wordt het laptopje trager en trager en trager. Momenteel moet je na het aanzetten een half uur wachten voor je er iets fatsoenlijks mee kunt doen. Bovendien, 3 soorten kaarten (papier, plotter en PC) én WinGPS up te date houden is een erg kostbare aangelegenheid.

Tja, en dan komt toch de nerd in mij weer boven. Voor €35 koop je een Raspberry Pi, een microcomputer voor hobbyisten, die op een speciale versie van Linux draait. Voor €40 een 7 inch aanraakschermpje erbij (alles bijna voor niks uit China natuurlijk, maar je moet die mensen ook een beetje steunen, nu ze het zo moeilijk hebben met Trump 🙂 ). Een oude GPS usb dongle had ik nog.

OpenPlotter is open source software voor navigatie en OpenCPN is de plottersoftware. Als kaarten gebruik je de gratis ENC’s van de overheid. Het installeren gaat niet vanzelf, je moet je erin willen verdiepen en voor je het weet ben je in de terminal command lines aan het intikken. Met dat technische gerommel maak je makkelijk fouten, maar dat is niet erg, want het hele systeem staat op een 16 GB SD kaartje, wat je zo opnieuw maakt als het echt in het honderd loopt.

Afijn, zoals je op de foto ziet, werkt het goed. Het ziet er allemaal minder gelikt uit dan bij duur betaalde software of stand alone plotters, maar dit systeempje van €75 doet voor 90% hetzelfde als de duurdere soortgenoten, inclusief logboek, AIS ontvangst, weerfaxen, Gribfile weergave enzovoort. En het verbruikt veel minder stroom. Okee, ik moet het zelf nog netjes inbouwen. En ik moet het op de boot nog werkend zien te krijgen met alle apparatuur aldaar en de usb data-multiplexer. Maar dat gaat vast lukken!

3 gedachten over “Nerd

  1. joostovermars Bericht auteur

    Ik heb er een beter 11 inch IPS scherm bij gekocht (€80), en oeSENC kaarten (€18 voor NL en BE), het hele systeem verbruikt ca 5 watt. (Via USB adapter).

Plaats een opmerking

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.