Meivakantie 2018 dag 12

Een windstille en vlakke Waddenzee.

Zondag 29 april 2018:

 • Vlieland – Makkum, 24 mijl, 192,5 mijl totaal
 • Vertrek: 0700 uur, aankomst 1200 uur.
 • Wind: geen, later NO 2
 • Weer: bewolkt, droog, 9 graden, in de middag veel regen en toenemende NO wind.

Om 0600 ging de wekker. Dat is vroeg! En bovendien, als we weten dat we vroeg op moeten, dan slapen we beiden minder goed. Afijn, toen de wekker ging sliep ik natuurlijk net weer! Om 0700 uur vertrokken we en met ons nog een stuk of 6 boten, die het vroege tij pakten. Achteraf een goede keuze, want het middagtij bracht veel regen en windkracht 5. Prima te zeilen maar niet echt leuk!

Echt helemaal licht was het nog niet om 0700 uur met al die bewolking. Er was totaal geen wind, dus de hele tocht ging op de motor: boven de Richel langs, door de Vliestroom het Inschot in, langs het gasproductie platform Zuidwal en de afslag naar Texel en dan het Zuidoostrak in.

Het was helder. Op de foto hierboven zie je uiterst links het onbewoonde eiland Griend, rechts van het midden de grote loodsen van Harlingen en vlak bij de groene ton de veerboot uit Vlieland, die gelijk met ons vertrok.

We arriveerden precies op HW op het ondiepe wantij van het Zuidoostrak en hadden daar minimaal 1,5 meter water. Door de sluis, met bijbehorende  Zondagse drukte, even tanken bij de marina en dan afmeren in de gemeentehaven helemaal achterin. Precies op dat moment begon het te regenen en dat is vanmiddag niet meer opgehouden, terwijl de wind inmiddels (2000 uur) om de boot loeit.

De middag werd dus binnen bij de kachel doorgebracht met een boek, terwijl we ook nog wat slaap inhaalden. We hebben nog een week om lekker door Friesland te toeren en het weer? Dat kan alleen maar beter worden.

 

3 gedachten over “Meivakantie 2018 dag 12

 1. Hans Fix

  Hoi Joost.

  Hoe precies is die 150 cm?
  Volgens RWS zou er bij NAP 100 cm staan, maar KWZ had vandaag +66cm bij HW om 10.30, dus verwachtte ik 166cm minimaal.
  Zou toch een verdieping van bijna 20 cm betekenen…
  Groet
  Hans Fix,
  Nautin

  1. joostovermars Bericht auteur

   Ha Hans, m’n dieptemeter klopt goed, hij rondt af op de dm. Ik had zelf ook ruim 160 cm verwacht op grond van m’n berekeningen incl 1 cm verhoging… Het ondiepste punt was ook noordelijker dan verwacht, bij de ZR 23.

Plaats een opmerking

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.