Meivakantie 2018 dag 17

Afscheid van Stavoren.

Vrijdag 4 mei 2018:

 • Stavoren – Enkhuizen 11,5 mijl, 268,5 mijl totaal
 • Vertrek: 1130, aankomst 1430 uur.
 • Wind: geen, later N2
 • Weer: zonnig, 14 graden.

Heerlijk weer vandaag, stralende lucht, maar geen wind van betekenis. Maar niet zeuren, deze laatste dagen van de meivakantie zijn een cadeautje natuurlijk! Na een rustig ontbijt en boodschappen doen voor twee dagen, voeren we naar de sluis en nog even langs de Schone Waardin van Albert & Ineke om ze gedag te zeggen. We werden vlot geschut en tuften het spiegelgladde IJsselmeer op richting Enkhuizen.

Meestal is het heiig bij dit soort weer, maar vandaag was het zeer helder. Van de windmolen bij de sluis van Den Oever, de schoorsteen van het Ing. Wouda gemaal in Lemmer, de kerkjes van Medemblik tot de hoogspanningsmasten bij de Ketelbrug en de radiomast in Lelystad, het was allemaal zichtbaar. Een ander fenomeen bij windstil weer op het IJsselmeer vormen de beruchte mugjes. Ze steken niet, maar nemen met duizenden bezit van de boot. We hebben het erger meegemaakt, maar ook nu moesten we bij aankomst en lang daarna de boot vrij maken van de beestjes. De kruimeldief doet daarbij goede diensten!

We liggen met een vijftal boten ten anker in de kom bij het Zuiderzee museum, waar de shuttle boten af en aan varen. We liggen hier beschut en rustig vlak bij het oude dorpje, dat deel uitmaakt van het museum. Inmiddels zijn de toeristen naar huis en daalt de rust neer. En dat mag ook wel bij dodenherdenking, niet?

Een gedachte over “Meivakantie 2018 dag 17

 1. Albert

  Ja, dat was gezellig en lekker gisteren bij Max en in de kajuit van de Schone Waardin.
  Wij zijn rustig op de motor naar Woudsend gevaren. Vanavond een indrukwekkende 4 mei viering met veel Friese jeugd. Mooi.
  Er liggen een stuk ogfvijftig vooroorlogde slepertjes, we gaan er morgen van genieten,
  Zaterdagavond naar een Marekrite plekje en zondag via IJlst en Sneek terug.
  Goede vaart !! Ineke en Ap

Plaats een opmerking

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.