Kamperen in Schotland

We hebben twee weken met de auto door Schotland getoerd. Na onze Schotland tocht met de Jan-van-gent in 2014 hadden we ons voorgenomen meer van Schotland te gaan zien. Met de ferry van IJmuiden naar Newcastle en rijden maar. Wat een geweldig land en schitterende natuur! En natuurlijk bezochten we havenplaatsen waar we nog niet of juist al wel geweest zijn. Daarom een kort overzicht van deze plaatsjes:

Dunbar:

Een klein haventje aan het eind van de zuidoever van de Firth of Forth. Er is een aardige vissersvloot van kleine bootjes die met lobsterpots vissen. De haven valt vrijwel droog. Er liggen wat plaatselijke jachten aan een mooring. Bezoekende jachten vinden een plekje aan de droogvallende oostkade of naast een vissersboot.

De zeesluis van Clachnaharry

Hier voeren we in 2014 het Caledonian Canal uit bij Inverness. Je ziet de vloedstroom met kracht het Loch instromen.

Helmsdale

Een klein haventje halverwege Inverness en Wick. Aan de drijvende steiger worden 2-3 plaatsen vrijgehouden voor bezoekende jachten.

Scrabster

Vissers- en veerhaven bij Thurso. Sfeerloos. Geen voorzieningen voor jachten, die leggen gewoon aan de kade aan. Maar wel geschikt om te schuilen voor slecht weer of het juiste tij voor de Pentland Firth af te wachten.

Pentland Firth

We maakten een tochtje met de rondvaartboot door de beruchte Pentland Firth. We wilden dat wel eens van dichtbij meemaken. Op de bovenste foto  zie je een boeitje van een lobsterpot volledig onder water getrokken worden door de stroom van 7-8 knopen. Op de onderste foto zie je Duncansby Head, het NO puntje van Schotland, waar het hele tij van de Noordzee een hoekje om moet. We varen hier door de Duncansby race. Bij windkracht twee. Vanaf windkracht 4-5 moet je hier niet willen wezen!

Lochinver

In veel haventjes, waar de visserij aan het verdwijnen is, legt men enkele drijvende steigers voor jachten neer. Zo ook in Kinlochverbie en Lochinver aan de noordwestkust van Schotland. Voorheen voor jachten een barre kust zonder voorzieningen. Nu kun je in dagtochten havens hoppen.

Ullapool

In Ullapool liggen (nog) geen drijvende steigers, maar wel blauwe visitor moorings in een schitterende omgeving, vlak bij het centrum. Met je bijboot aan land en eten in de Ceilidh Place!

Skye: Portree

Ook in Portree liggen moorings voor bezoekende jachten. Heel beschut in de baai bij het stadje. De supermarkt ligt direct boven d haven. Zo mooi weer als op de foto is het niet vaak op Skye…

Skye: Kyle of Lochalsh

Bij het Lochalsh Hotel is een kleine drijvende steiger met fantastisch uitzicht op de brug naar Skye. In het dorpje aan de overkant, Kyleakin (waar men sterk tegen de brug was vanwege de veerdienst) is ook zo’n aanleg plek. Dan lig je wel op Skye!

Oban

In 2008 en 2014 lagen we aan de overkant van Oban in de marina van het eiland Kerrera. Nu zijn er pal aan de stadskade drijvende steigers en gloednieuwe faciliteiten gebouwd. Echt bedoeld voor bezoekende jachten, want je mag er maximaal drie dagen liggen. Je ligt er beschut tegen de heersende westenwinden, maar je mist het romantische (en bij harde wind natte en koude) tochtje met het pontje van en naar het eiland.

Plaats een opmerking

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.