Zomer 2018 dag 5

Zondag 5 augustus 2018:

  • Lowestoft – Southwold, 14 mijl, 583,5 mijl totaal
  • Vertrek: 1230, aankomst 1530 uur.
  • Wind: ZZO 3-4
  • Weer: zonnig, 21 graden

Na een rustige ochtend vertrokken we met goede moed en goed weer. Maar gelijk buiten de havenpieren, waar het stevig stroomde, wachtte ons eerste “avontuur” op ons.  Opeens reageerde het roer niet meer goed. Nu hebben we sinds vorig jaar een hydraulische stuurinstallatie, dus er kan van alles mis zijn: een olielek, losse verbindingen, kapotte stuurpomp, kapotte cilinder, verbinding tussen cilinder en roer stuk, enzovoort. Ik kon nog wel iets: door heel hard het stuurwiel rond te draaien kon ik het roerblad een beetje bewegen, maar zodra ik daarmee ophield zwabberde het weer alle kanten op.

Dat was geen ideale situatie, om met Brits understatement te zeggen, met benedenstrooms een zandbank. Er zat maar één ding op: terug de haven in zien te komen. Met drie knopen dwarsstroom voor de smalle ingang met de betonnen pieren…..

Afijn, met kunst en vliegwerk lukte het om weer aan te leggen bij de jachtclub. Telkens als ik door hard draaien het roer even in de goede richting had, gaf ik een dot gas, zodat de boot een stuk de goede kant op ging. We kwamen goed langszij een ander jacht. Snel de installatie geïnspecteerd: daar was niets bijzonders aan te zien; geen lekkende of loszittende verbindingen, het zag er goed uit. Toen viel mijn oog op de stuurautomaat en kwam de aap uit de mouw: die stond op “track”. Dat betekent dat hij de ingeprogrammeerde route van die dag wil gaan volgen. En dan reageert het stuurwiel niet goed: ze werken elkaar tegen. Stuurautomaat op “stand-by” gezet en alles was weer okee. Pfffff, gelukkig, niks kapot. De oorzaak: met de nieuwe stuurautomaat, die we sinds vorig jaar hebben, werken plotter en stuurautomaat nauw samen. De functie van sommige knopjes op de plotter is nu anders. We hadden dus per ongeluk een verkeerd knopje ingedrukt, waardoor de stuurautomaat ongewild in werking trad… Mooi hoor, die moderne techniek, maar je ziet, het is ook niet alles.

En aldus vertrokken we voor de tweede keer voor een verder probleemloze tocht langs de lage kust van Suffolk. We kolkten met 4 knopen stroom mee de nauwe havenmond van Southwold binnen en kregen een privé drijvend steigertje voor 1 boot toegewezen vlak voor de vaste brug. Dat was nog even spannend: met 4 knopen stroom mee 40 meter voor die lage brug keren en direct op stroom aanleggen. Gelukkig ging het prima en was de vriendelijke hulp van beide havenmeesters prettig maar niet per se noodzakelijk.

Deze foto is vanaf de brug genomen. Links onze Noordkaper.

We liggen hier schitterend en we worden bewonderd door de vele wandelaars die langs de rivier struinen. Het avondlicht is hier altijd prachtig, zie bovenste foto en ook de foto hieronder van de typisch Britse rommelige werf. Erg fijn om weer op deze mooie plek te zijn!

Plaats een opmerking

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.