Zomer 2018 dag 11

Het avondlicht over North Foreland komt vroeg in augustus.

Zaterdag 11 augustus 2018:

  • Brightlingsea – Ramsgate, 37 mijl, 699 mijl totaal.
  • Vertrek: 1230 (HW-0’20), aankomst 1930 (LW)
  • Wind: ZZW2-3 – ZZO3 – Z4
  • Weer: zonnig, half bewolkt, 20 graden

De oversteek van de Thames bracht ons rustig weer, zij het dat de wind niet heel goed stond, zodat het grotendeels motorzeilen werd. Vanuit Brightlingsea vertrek je met HW zodat je de hele reis de ebstroom mee of dwars hebt. De Thames monding kun je beschouwen als open zee, zij het dat hij doorsneden is met keiharde zandbanken. Her en der bieden die banken doorsteekplaatsen (spitways) zodat je er niet helemaal omheen hoeft te varen. Meer dan enkele meters water staat er niet, maar dat is halverwege het tij voldoende bij rustig weer.

We passeerden Gunfleet sands Windfarm en de Swin Spitway. Het water was soms bruin van het meegevoerde zand en soms helder smaragd groen.

Over het Barrow Deep en Black deep koersten we richting London Array Windfarm, een enorm windmolenpark, waar we ten zuiden langsgingen door Fisherman’s Gat. Vandaar ZZO richting Margate. Op Margate Sands en op het hoekje bij North Foreland stond een vervelende steile “chop”: de wind nam toe tot kracht vier en was tegen de stroom in. Verder moet het halve Thames tij hier het hoekje om richting Dover. Dat gaat ook niet zonder slag of stoot. Met windkracht 6 tegen tij wil je hier niet zijn. (in 2007 hadden we N6 tegen het tij op deze plek. Wind gelukkig mee, maar een zeegang van 2 meter…. en dat met onze North Beach 24…).

Ramsgate marina ligt goed vol. We liggen aan de buitensteiger goed te deinen met die zuidenwind met een boot naast ons. Al met al een mooie tocht en een lekker dagje!

Plaats een opmerking

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.