Zomer 2018 dag 14

Dinsdag 14 augustus 2018:

  • Oostende – Breskens, 29 mijl, 796 mijl totaal
  • Vertrek: 1305 (HW Dover-2, aankomst 1800 (HW Vlissingen +1)
  • Wind: WZW 5
  • Weer: zonnig, enkele wolkenvelden, 20 graden.

Vanochtend was het bewolkt. Ik had niet zo best geslapen vanwege de deining die bij de jachtclub in Oostende binnenloopt. De landvasten kraakten bij elke slinger. Ik had de schokbrekers ertussen moeten bevestigen, maar ja, niet aan gedacht. Bovendien komen er hier midden in de nacht boten aan of vertrekken ze, en ja, je wordt toch wakker van die reuring.

Gisteren kwam er een gigantisch vaartuig aan (zie boven) dat windmolens op zee plaatst. Het hele gevaarte hijst zichzelf op vier poten uit het water (zoals een boorplatform) om stabiel te staan en hijst dan met een gigantische kraan (zeker 100 meter hoog) de palen en wieken van de windturbines aan boord om die vervolgens op zee te plaatsen.

Hoe dan ook, we deden boodschappen in de goed gesorteerde (maar dure) Delhaize supermarkt en lunchten met de laatste plakjes gebakken Britse bacon met ei. Inmiddels brak de zon goed door. Het vertrek was ook wat: de buurman (waar we aan vastlagen) had zo zijn eigen opvatting van “helpen”. In zijn opvatting betekende dat ongevraagd alle landvasten losgooien voordat we klaar waren (de motor stond nog niet aan, zwemvesten nog niet aan enzovoort) en zoek het maar uit… Gonnie had al haar overredingskracht nodig om hem alsnog even een lijntje aan te laten pakken. Tja…

De North Beach Poinciana van Erik op volle zee.

We vertrokken eigenlijk te vroeg: het duurde tot aan Zeebrugge voor de stroom goed ging mee staan, maar dat deed hij dan ook met verve: met 8,5-9 knopen vaart schoten we de havenpieren voorbij. Door die sterke stroom was de zee buitengewoon knobbelig.  De wind was sterker dan voorspeld (windkracht 5) en niet WNW maar WZW, waardoor we hem pal achter hadden. Hadden we het geweten dan hadden we het grootzeil niet gehesen en alleen op de kluiver gevaren. Pas na Zeebrugge werd de zee een beetje kalmer en streken we het zeil. Dat voer gelijk een stuk relaxter, alleen op de grote kluiver.

Er kwamen wat wolkenvelden over, maar regen zat er niet in. Precies op de kentering van de stroom in de Westerschelde (=HW Vlissingen +1) voeren we de haven van Breskens in. We zijn weer in Nederland (soort van…)

Plaats een opmerking

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.