Zomer 2018 dag 18

Zaterdag 18 augustus 2018:

  • Willemstad – Gouda, 32 mijl, 881 mijl totaal
  • Vertrek 0800, aankomst 1640 uur.
  • Wind: ZW 3-4
  • Weer: aanvankelijk zonnig, later bewolkt, 20 graden

De staande mastroute is altijd intensief varen vanwege de vele beroepsvaart op de route. Het ging over het Hollands diep, de Dortse Kil, de Oude Maas bij Dordrecht, de Noord, de Nieuwe Maas en de Hollandse IJssel. Op de Dortse Kil had we flink stroom tegen. We waren desondanks goed op tijd voor de spoorbrug van 1112 uur. Vroeger, met de North Beach, konden we onder de brug bij Albasserdam door, nu moeten we een half uur wachten naast vervallen industrie.

Bij Kinderdijk gingen we bakboord uit richting Rotterdam, waarvan de van Brienenoordbrug al van verre zichtbaar is. De zonnige hemel was toen al lang dichtgetrokken met bewolking, zodat Rotterdam bijna een zwart-wit foto werd:

Stuurboord uit de getijdenrivier de Hollandse IJssel op en weer wachten, nu voor de Algerabrug. De polders aan weerszijden van de IJssel zijn de diepste van Nederland. Bij de brug heeft men daarom een gigantische stormvloedkering gebouwd met twee grote schuiven, die neergelaten kunnen worden in geval van nood.

De Hollands IJssel is behoorlijk volgebouwd met woningen. Her en der zie je nog de verlopen industrie van weleer en soms zelf een stukje natuur met droogvallende oevers en vele vogels. Bijna alle huizen aan de rivier hebben een takelinstallatie, waarmee de bewoners speedbootjes in het water kunnen laten zakken. Ze beschouwen de rivier als een soort privé snelweg, waar ze naar hartelust kunnen scheuren. Niet alleen is dat tamelijk irritant voor de andere watergebruikers, ze nemen daarbij ook onverantwoorde risico’s. Maar goed, we zijn heel en wel bij Gouda aangekomen. Morgen door Amsterdam!

Plaats een opmerking

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.