Herfstvakantie 2018 dag 4

Maandag 22 oktober 2018:

  • Makkum – Woudsend 14,5 mijl 1061,5 mijl totaal
  • Vertrek: 0950, aankomst 1515 uur
  • Wind: N4
  • Weer: licht bewolkt, 14 graden.

Vannacht kwam er een zwak frontje over met een paar druppels regen en even wat meer wind. Vanochtend was het prachtig weer met een matige noordenwind. We gingen vlot door de historische sluis (gebouwd in 1606) en het centrum van het oude havenstadje. Bedenk dat dit vroeger (voor 1932, toen de afsluitdijk dicht ging) de zeesluis  was, die bij stormvloeden het achterland moest vrijwaren van rampen!

De wind was gunstig dus we konden de hele tocht door de smalle Friese kanalen zeilen op de kluiver.  Je hoorde niets, behalve het ruisen van het riet, het kabbelen van het water en het geluid van de watervogels.

Alleen bij de bruggen moest de motor even aan om een veilige passage te maken, verder was het heerlijk rustig voortglijden over het water.

Het is opvallend hoe groen het gras nog is -eind oktober!- en hoeveel koeien er nog gewoon in de wei staan. Aan het riet en de bruiner wordende bladeren aan de bomen kun je wel zien dat we inmiddels diep in de herfst zitten, maar de koeien, de zwanen én wij genieten nog volop van het milde weer.

Nabij Woudsend zat een Sperwer op een paal aan iets te pikken. Blijkbaar voeren we naar zijn zin iets te dichtbij langs en hij vloog op met een onfortuinlijke muis tussen zijn poten. Het zal de eerste en ook laatste vliegervaring van de muis geweest zijn…

In Woudsend is het rustig. Een paar huurboten met Duitsers, dat is het wel. Vanavond lekker uit eten in het Ponkje! Het was een heerlijke dag, zo zonnig als vandaag krijgen we het niet meer. Morgen gaat het keihard waaien, we zullen zien of we gaan varen! Daarna wordt het snel kouder en helemaal droog houden we het ook niet, maar wat wil je? Bijna november! Wat is dat licht mooi in het najaar!

2 gedachten over “Herfstvakantie 2018 dag 4

  1. albertdehaan2008Albert

    Hoi Gonnie en Joost, ja heerlijk hé die herfstvakantie. Wij zijn net terug van vier dagen Friese meren, Langweer, Marekrite, Sneek, schitterend rustig en inderdaad prachtig licht. Vanmiddag de Schone Waardin afgeleverd bij Kooistra voor de overdekte winterstalling en een beurtje voor het onderwaterschip. beetje weemoed, dat wel.
    Nog fijne dagen juliie in Friesland, Ineke en Ap

Plaats een opmerking

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.