Herfstvakantie 2018 dag 5

Dinsdag 23 oktober 2018:

  • Rustdag Woudsend
  • Wind: WNW 5-6
  • Weer: bewolkt miezerig, 13 graden

Gisteren vroeg Gonnie nog: moeten de schokbrekers op het voorlandvast? Nee zei ik, ze zijn lang genoeg. Niet dus. Vannacht om ca. 0400 uur begon de wind geheel volgens voorspelling te loeien en de Jan-van-gent rukte vervaarlijk aan z’n landvasten. Met als gevolg een gekraak bij elke ruk dat mij per definitie uit de slaap houdt. Die bolders zitten namelijk pal boven je hoofd in de slaaphut. Er zit dan niets anders op dan je aan te kleden en bij nacht en ontij die schokbrekers uit de bakskist te vissen en te monteren. Daarbij moet je de boot eerst met een ander landvast goed borgen anders waait ‘ie zo weg.

Afijn, daarna was het leed geleden, flink afgekoeld kroop ik weer in bed.  Het toenemende geloei van de wind door de stagen was dermate slaapverwekkend, dat we pas laat wakker werden. Het woei landinwaarts 5-6 Bft en er zat een miezer in de lucht. Kortom, weinig aantrekkelijk zeilweer. Er was dan ook geen boot op het water, behalve enkele van de eerder genoemde huurbakken met Duitse bemanning. Wij namen de bus naar Sneek. Daar zijn we wel eens doorheen gevaren, maar nooit echt geweest. Het oude centrum is leuk en goed beloopbaar qua grootte. Jammer dat de puien van de bekende winkelketens ook hier de mooie historische panden ontsieren. Maar dat is in Utrecht niet anders. Je moet omhoog kijken om de diversiteit aan bouwstijlen en -periodes te zien.

We gingen naar het Fries scheepvaartmuseum, dat een brede blik biedt op alles wat met Friesland en scheepvaart te maken heeft. Het museum bezit een grote collectie scheepsmodellen. Onvoorstelbaar hoeveel typen en subtypen er zijn. Allemaal een verbetering van het voorgaande type en allemaal gebouwd voor een heel specifiek doel. Lekker lunchen en om 1400 met de bus weer terug. Op de boot wat slaap inhalen en relaxt lezen. Lekker dagje, terwijl ’s avonds de wind heel langzaam wat afneemt over de zo goed als verlaten haven. Morgen weer varen, we weten nog niet waar naar toe.

Plaats een opmerking

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.