Herfstvakantie 2018 dag 7

Donderdag 25 oktober 2018:

  • Lemmer – Stavoren, 21 mijl, 1096 mijl totaal
  • Vertrek: 1030, aankomst 1530
  • Wind: WNW 3-4 in buien 5 Bft.
  • Weer: bewolkt, buiige motregen, 12 graden

Vrijwel geen zon vandaag. Af en toe een streepje, wat later op de middag. We hadden de wind grotendeels tegen, alleen de Fluessen waren -met 1 extra slag- bezeilbaar tot aan Galamadammen. Dat was toch lekker. In Lemmer tankten we vol met GTL, een schone, synthetische dieselsoort. Naar verluid met alleen maar goede eigenschappen voor de motor, voor het milieu qua uitstoot, geluidsproductie en zuinigheid. Het is in Friesland goed verkrijgbaar, bij ons in de omgeving van Naarden hebben we het nog niet gezien. Dik 20 cent per liter duurder dan gewonen diesel, nou we zullen het zien. Toch apart dat kerosine voor de luchtvaart belastingvrij is, terwijl milieuvriendelijker brandstof voor boten extra duur moet zijn.

Met enige regelmaat kwam er buiige motregen over. Erg nat werden we er niet van, in de beschutting onder de buiskap, maar vrolijk weer is anders. Met een mok hete chocolademelk is het leven gelijk weer goed! Er waren weinig mensen op het water, behalve dan de zeilscholen, want ook hier in Friesland is het herfstvakantie. Op de Fluessen kwamen we de Noordsvaarder tegen, een andere Noordkaper 31C, die ongetwijfeld op weg was naar de winterstalling in Terherne.

Ondanks het druilerige weer blijft Friesland mooi vanaf het water, met de eindeloze weilanden en het voorbijschuivende -inmiddels bruine- riet. Stavoren betekent altijd uit eten bij Café Max. Eenvoudig doch goed klaargemaakt eten, fijne bediening en altijd goede muziek. Ook als het weer niet zo fraai is, is het bootleven zeer prettig!

Een gedachte over “Herfstvakantie 2018 dag 7

  1. katrijn

    Goed dat Julie met blauwe diesel hebben getankt. Dat heeft deze zomer heel veel aandacht gekregen ihkv Friesland aardolie en -gas vrij.

Plaats een opmerking

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.