Dag 18: Haringvliet

Donderdag 17 april 2008
DSC01572
“Nee maar, een passant! De wonderen zijn de wereld nog niet uit!” roept de op een bankje in de zon en uit de wind zonnende havenmeesteres als ik om 1830 de havenkom van Oude Tonge invaar. “Zoek maar een box uit, en kom dan gelijk effe langs, dan kan ik naar huis”. Effe een box invaren duurt dan dus even in je eentje, maar een goede tien minuten later sta ik puffend van de inspanning bij haar in het veel te warme kantoortje, waar de zon vol opstaat. “Ja”, zegt ze, “het is dan wel mooi weer, maar wel koud, dat zijn de echte die hards die dan nog binnenlopen!”

“Ach” zeg ik, “wijzend op mijn en haar petje, “zo’n petje is echt lekker met die kou!” Blijmoedig neemt ze de hare af en zegt “nou deze heb ik heel ergens anders voor nodig” en ze toont haar kale hoofd. “Ja, tot januari chemokuur gehad en nu nog van die chemotabletten, dan groeit ‘t voor geen meter, nou meneer, hoe lang is uw schip?” Verbouwereerd noem ik de lengte, krijg ik de code van de deur “nou meneer, U kunt dag en nacht douchen! Veel plezier!” en ben 10 euro armer met de belofte dat als ik dit seizoen nog drie nachten kom de vierde gratis is. Nog steeds alle informatie verwerkend heb ik niet de tegenwoordigheid van geest om te zeggen dat het zeer onwaarschijnlijk is dat we dit seizoen nog in Oude Tonge zullen aanleggen. Hoe leuk kleinschalig dorpje en haven ook zijn.
DSC01571
Het was een lange dag. Ruim 34 mijl. Dat kwam vooral omdat de wind oostelijker was dan gedacht en ik het Haringvliet vrijwel helemaal moest kruisen. Langs het eiland Tiengemeten, een uiteindelijk permanent droogvallende en bedijkte plaat waarvan alle boeren zijn uitgekocht zodat het volledig aan zijn lot overgelaten (naar Nederlandse begrippen dan...) een natuurgebied moet worden. Die brug kwam maar niet dichterbij...
DSC01574
Gelukkig kunnen we er onderdoor zonder dat hij open moet. Bij mijn weten de enige turquoise brug in Nederland. Erachter het leuke oude vestingstadje Willemstad en de zware industrie van het Hollands Diep. De Volkeraksluizen door. Hier zie je hoe het Deltaplan heeft huisgehouden in Zeeland. Waren de oude dijken laag en met gras begroeid, de beschoeiingen van hout en de kades van baksteen, nu is alles hoog, van beton en asfalt en onbegroeid. Het is een betonjungle. De dijken zijn bedekt van grijs-bruin asfalt, geen sprietje gras te bekennen. Het is ongetwijfeld heel erg en driedubbel veilig, maar zelfs op de Waddenzee is het vriendelijker.

Voorbeeldje: de coupure in de nieuwe Deltadijk van Oude Tonge:
DSC01575
Beton, asfalt, hoge zware sluisdeuren, intimiderend. En dan te bedenken dat er vóór deze waterkering nog minimaal twee andere nog grotere en hogere liggen. Na deze coupure te zijn gepasseerd vaar je door een kronkelig voorheen getijdengeultje door een voorheen kwelderlandschap (oké, dat heeft wel iets) en kom je na een kilometer bij de coupure in de oude dijk: lager, met gras, bakstenen wering, handbediende deuren, alles nog volledig functioneel:
DSC01577
Erachter de jachthaven en dan de havenkom met het stadje:
DSC01579
De huizen op de kade staan in feite ook al weer op een dijk, dat is dus de vierde of vijfde dijk in totaal die het achterland beschermen moet tegen de zee. Nu is het in 1953 in Oude Tonge vreselijk mis gegaan: De dijken in het zuiden van Goeree - Overflakkee begaven het om 0200 uur ‘s nachts en de binnendijken in de polder waren totaal niet bestand tegen het snel wassende water. Het water kwam in Oude Tonge dus van de landzijde. Het slapende dorp werd voor een groot deel verwoest en er vielen ruim 300 doden in het dorp. Dat als reactie hierop heel Zeeland met beton werd volgestort is nog wel te begrijpen, en nu helemaal met de verwachte rijzing van de zeespiegel in het vooruitzicht, maar varend door het landschap bedenk ik dat de prijs wel heel hoog is geweest. Overal worden wel natuurgebieden tot ontwikkeling gebracht, maar erachter rijst dan altijd weer een muur van beton en asfalt op..... Vooral die gigantische sluiscomplexen zijn zo afstotelijk lelijk! Dus sluit ik maar af met een mooi plaatje, want ook die kun je nog genoeg vinden in Zeeland!
DSC01580