Vier herfstdagen op de boot

Zondag 22 okt 2023:

  • Woudsend – Koude maag 11,5 mijl, 503,5 mijl totaal
  • Wind: W3-4
  • Weer: toenemend zonnig, 13 graden

Normaal gaan we met de herfstvakantie altijd een dikke week zeilen, weer of geen weer. Als pensionada heeft het begrip ‘vakantie’ een andere betekenis gekregen en krijgt het weer meer invloed. Na een hoop regen en wind klaarde het zondag op nadering van hoge druk zienderogen op en hadden we een heerlijke zeildag. De Koude Maag is en meertje ten zuiden van Akkrum waar we een rustige nacht doorbrachten.

Maandag 23 okt 2023:

  • Koude Maag – Eernewoude, 9,5 mijl, 513 mijl totaal
  • Wind geen tot O2-3
  • Weer: zonnig, toenemende sluierbewolking, 14 graden

We werden wakker met een zonnetje, dat langzaam maar zeker de ochtendmist verdreef. Door Akkrum, langs zeilschool Pean, waar nog druk gevaren (nou ja gedobberd) werd. We waren getuige van een manier om lichte bootjes met windstilte toch vooruit te krijgen: schoot los en boot kantelen tot 45 graden. Dan schoot aan en kantelen tot 45 graden de andere kant op en dit herhalen. Grappig, niet eerder gezien.

We gingen over de wijde Ee en door de Oude Venen naar Eernewoude, waar het uitgestorven was. De pizzeria Casa Porto was gelukkig open en de pizza’s waren voortreffelijk.

Dinsdag 24 okt 2023:

  • Eernewoude – Grou, 5 mijl, 518 mijl totaal
  • Wind: Z3
  • Weer: regenachtig, 12 graden

Op sluierbewolking volgt doorgaans regen en dat was vandaag ook het geval. In de middag was het korte tijd droog en van die regenpauze maakten we gebruik om een korte tocht naar Grou te maken. Daar begon het alras weer te regenen in de lege haven. Gelukkig hadden we in Eernewoude al boodschappen gedaan. Kaarsen en olielampje aan, toastje met kaas en een boek en het leven is weer goed!

Woensdag 25 okt 2023:

  • Grou – Woudsend, 14 mijl, 532 mijl totaal
  • Wind: Z2
  • Weer: eerst een zonnetje, toenemende bewolking, vanaf 1500 uur regen. 12 graden.

Een lagedrukgebied westelijk van de Britse eilanden stuurt met grote regelmaat regen storingen over het land met tussendoor even zon. Zo ook vandaag. Gelukkig kwamen we droog over met rustig weer van Grou naar de thuishaven Woudsend. We hadden nog net gelegenheid om de voorzeilen af te slaan en netjes op te rollen voor de regen weer startte. We slapen vannacht nog op de boot. Het kacheltje snort en het is behaaglijk. Morgen terug naar huis. Het waren 4 fijne dagen even er tussenuit, hoewel ook dat voor een kersverse pensionado weer een andere betekenis krijgt.

We kijken terug op een qua weer matig zeilseizoen. De meivakantie was koud en grijs, Juli was uiterst matig en de herfst is, tja, de herfst. Juni was mooi, toen waren we met de vouwwagen weg en in de nazomer waren we met de vouwwagen in Schotland. We hebben met de boot relatief veel stilgelegen en ter plekke gefietst en dus niet zoveel mijl gemaakt. Het mag de pret niet drukken. De boot is een fantastisch tweede huisje dat bovendien op zeer prettige wijze verplaatsbaar is. Zodra zich enkele droge dagen aandienen maken we hem winterklaar en gaat ‘ie de kant op voor de winter.

Kampeer blog

Zeilen en het bootleven is geweldig maar kamperen is ook heel tof en je komt sneller wat verder weg dan met de boot. Voor we een boot hadden kampeerden we altijd in een klein tentje waarin je nauwelijks rechtop kon zitten. Die tijd is geweest maar het kampeergevoel kriebelt nog steeds.

Met het komen van het pensioen en de wens op een goed bed te slapen, rechtop te kunnen zitten en staan en met minder weer wat meer ruimte te hebben kwam er dit jaar een vouwwagen. We zijn er al twee weekenden en een week mee weg geweest, geweldig!

De komende periode gaan we met de vouwwagen touren in Schotland en ik kreeg van verschillende kanten de vraag of er ook een blogje komt. Dat komt er en dat is er al:

https://vouwwagenkamperen.home.blog

Tevens vind je in het menu bovenaan deze pagina een knop naar het kampeer blog. Veel plezier ermee!

Zomervakantie 2023 dag 22

Weinig boten op het water vandaag.

Dinsdag 8 aug 2023:

  • Workum – Woudsend, 8,5 mijl, 476 mijl totaal
  • Vertrek 0930, aankomst 1130 uur.
  • Wind: W5-6 op het Heegermeer 23-27 knopen
  • Weer: half bewolkt, 17 graden, in de loop van de middag zonniger en iets minder wind.

Het idee was dat het vandaag wat minder hard zou waaien dan gisteren, maar dat bleek niet het geval. Er stond een dikke 5, op het Heegermeer een dikke 6 Bft. We vertrokken op de kluiver en maakten goede vaart. Op het Heegermeer vervingen we die door de stagfok, waarmee we nog steeds ruim 5 knopen vaart liepen. Weinig zeilers op het water, wel enkele motorboten. Niettemin: een lekker laatste tochtje van deze zeilvakantie.

Hoe je van een steen een schaap maakt…

Met harde dwarswind je box invaren is één ding, maar normaal gaan we er achteruit in, zodat we met kop op de wind liggen. Dat was met deze wind geen optie. Dus hadden we de hele middag de harde wind in de kuip. Vanavond, toen er nog slechts 8-10 knopen wind stond, hebben we de boot alsnog gekeerd. Morgen opruimen en naar huis. Ondanks het mindere weer hebben we genoten van het boot leven!

Zomervakantie 2023 dag 19, 20, 21

Zaterdag 5, zondag 6 en maandag 7 aug 2023:

  • Zaterdag: Stavoren, Woudsender Rakken, 11 mijl, 460 mijl totaal, 1030-1315, bewolkt, ZZO4-5, in de middag en avond veel regen, 17, later 15 graden.
  • Zondag: Rakken – Workum, 7,5 mijl, 467,5 mijl totaal, 1020-1315, NNW3, zwaar bewolkt, enkele buien, 16 graden.
  • Maandag: verwaaidag Workum, enkele buien, half bewolkt, 16 graden NW6.

Zaterdag was het perfect zeilweer. Na de brug van Warns ging het met vol tuig over de Fluessen en Heegermeer. De ZZO wind zat aan de bovenkant van een gemene depressie die nu (maandag) in Scandinavië gigantisch veel regen en wind brengt. Kun je nog ergens op vakantie zonder noodweer??

Ook wij zagen de regenluchten ons achterop komen. Het plan met die goeie wind was Sneekermeer en daar ergens een Marrekrite plekje zoeken. We hadden echter geen zin om weer zeiknat te regenen dus legden we aan bij de Woudsender Rakken. Vlak bij onze thuishaven, maar dat mocht niet deren. De middag en avond brachten we lezend door terwijl de regen op dak en buiskap kletterde. Buiten douchen bij regen en 14 graden was ook weer een aparte beleving. Gelukkig was het douche water lekker warm :-).

De spoorbrug in het Klifrak met het treintje richting Stavoren.

Zondag zou de wind van O om de noord naar NW krimpen en toenemen terwijl de depressie onder ons door over België en zuid Nederland naar het oosten zou trekken. Hij volgde echter een wat noordelijker koers zodat de wind al gelijk N en snel NW was. Wel minder wind dan voorspeld, want we zaten dichter bij de lagedrukkern. Het werd dus Workum, dat tenminste deels bezeild was. We vonden een mooi plekje recht tegenover de grote kerk, beschut tegen de harde NW die voorspeld was. Wat buien, die vooral ‘s nachts vielen, terwijl de wind toenam. Verder prima dagje!

“Zomer” in Nederland.

Maandag bleven we liggen. De boot had hard een poetsbeurt nodig, vooral onder de vlonders in de kuip was het een bende na ruim 3 weken op de boot leven. Ik deed de kuip, Gonnie nam het antislipdek voor haar rekening (en binnen).

Na al dat harde werken hadden we wel een lekkere lunch in het stadje verdiend. Aansluitend bezochten we het Jopie Huisman museum. Bijzondere man, bijzonder werk. Hij is bekend door zijn schilderijen van lompen en oude schoenen, maar zijn portretten raakten me meer.

Inmiddels is het opgeklaard en zit we dik aangekleed nog even lekker in de kuip voor het echt te koud wordt. Morgen terug naar de thuishaven en woensdag weer naar huis. Het gaat eindelijk mooi weer worden maar na bijna vijf weken op stap hebben we ook wel weer zin om even thuis te zijn alvorens we naar Schotland gaan voor 4 weken.

Zomervakantie 2023 dag 16, 17 , 18

Woensdag 2, donderdag 3 en vrijdag 4 augustus 2023:

  • Woensdag 2-8: Deinumer rak – Harlingen, 12 mijl, 0930-1200 uur, 428 mijl totaal, veel regen, 15 graden, ZZO3, ‘s middags droger.
  • Donderdag 3-8: Fietsdag Harlingen, 17 graden, enkel buitje, verder redelijk mooi weer.
  • Vrijdag 4-8: Harlingen – Stavoren, 21 mijl, 1130-1800 uur, 449 mijl totaal, half bewolkt, 18 graden, NW4.

Woensdag werden we met droog weer wakker, maar spoedig begon het druilerig te regenen bij de passage van het warmtefront. Zeiknat kwamen we in de verenigingshaven voor de sluis in Harlingen aan. Gelukkig werd het in de loop van de middag droog en konden we tot in de avond lekker buiten zitten, even boodschappen doen et cetera.

Donderdag was het tamelijk bewolkt en ‘s ochtends stond er nog weinig wind. Fietsen dus. Het zou droog blijven en dus vertrokken we zonder regenkleding voor een tocht van 20 km. Mis! Natuurlijk viel de enige bui van de dag halverwege het fietsen. Gelukkig brak daarna de zon weer door en waren we al weer opgedroogd toen we terug bij de boot kwamen. ‘s Middags ging het zoals voorspeld hard waaien, maar in de verenigingshaven lig je super beschut. Lekker uit eten bij eetcafé Nooitgedacht.

Vandaag, vrijdag was het een perfecte zeildag. Met NW4 en regelmatig een zonnetje was de hele route van Harlingen naar Stavoren bezeild. Heerlijk! Wel bewerkelijk met drie sluizen. In Kornwerderzand hadden we grote drukte verwacht maar dat viel reuze mee. We werden vlot geschut. Met het slechte weer in het verschiet is het rustig op het water. Ook op het IJsselmeer zag je weinig boten voor het hoogseizoen.

In Stavoren liggen we aan het eilandje met riant uitzicht op komende en gaande boten. We hadden door de lange tocht geen zin om nog te koken en aten bij de Kruitmolen een eenvoudige doch voedzame maaltijd(salade). Prima kibbeling ook!

In het weekend komt er een gemene depressie over met vooral in de nacht van zondag op maandag dik windkracht 7. Maar de voorspellingen zijn op dit moment nog niet eensgezind. Morgen is vooralsnog het plan om met Z4-5 (en regen van het eerste frontje) via Den Oever naar Texel te gaan en daar een paar dagen te blijven en de depressie uit te zitten. Het tij is goed. Maar we checken morgen de voorspellingen nogmaals. Want het maakt veel uit hoe en waar die depressie precies passeert. En het lijkt erop dat in de loop van volgende week zich een weersverbetering aandient. Het zal tijd worden!

Zomervakantie 2023 dag 14 en 15

Buien over het Lauwersmeer

Maandag 31 juli en dinsdag 1 aug 2023

  • Maandag: Zoutkamp – Dokkum, 1000-1400 uur,15 mijl, 401 mijl totaal, veel regen, 17 graden, ZW3-4.
  • Dinsdag: Dokkum, Marrekrite plekje Deinumer rak, 1130-1600 uur, 15 mijl, 416 mijl totaal, half bewolkt, enkele buitjes maar ook zon, 17 graden, W5-6.

Maandag was echt een regendag. Helemaal ingepakt in de zeilpakken gingen we in de buiige regen en tegen de wind in over het Lauwersmeer en door het Dokkumer Grootdiep naar Dokkum. Daar was het druk. We vonden aan de zeilbotensteiger nog net een gaatje waar we in pasten. De middag verliep grotendeels droog dus we konden nog lekker buiten zitten met voldoende kleren aan. We zagen alle boten voorbij trekken. Veel grote platbodems.

De Dokkumer Ee.

Vandaag, dinsdag was het heel ander weer. Behoorlijk zonnig, geen motregen meer, maar enkele kleine buitjes (we boften, het meeste ging ten zuiden van ons langs) en veel wind, tot aan 25 knopen toe. De Prinsentuin in Leeuwarden lag tjokvol. Blijkbaar zoekt iedereen de stad op bij minder weer. Dat was een tegenvaller. We voeren door naar Deinum. In een zijtak van het van Harinxmakanaal liggen 5 nieuwe Marrekrite steigers. Een prima alternatief in de natuur voor de drukte in Leeuwarden.

Aanlegplekje in het Deinumer rak. Op de achtergrond de fietsbrug van Ritzumazijl.

Het was nog even ingewikkeld aanleggen. De stevige wind kwam schuin van achteren en we wilden met kop op de wind gezien de buien en 5-6 BFt. Het smalle vaarwater was niet breed genoeg om te keren. De oplossing in deze situatie voor ons is achteruit naar de steiger en eerst achter aanleggen. Daarna voor vastmaken en vervolgens de boot vanaf de steiger handmatig keren. Gaat altijd goed, ook met 5-6 Bft.

Ritzumazijl

In dit gebied stroomde vroeger de Middelzee langs Leeuwarden verder zuidwaarts. Ritzumazijl is één van de vele zijltjes die daarop afwaterden. De zijl is verdwenen, de Middelzee ingepolderd. Wat er over is zijn vaarwegen zoals het Deinumer rak waar we liggen en de Zwette die vanaf Leeuwarden zuidwaarts kronkelt.

Zomervakantie 2023 dag 12 en 13

Zaterdag 29 en zondag 30 Juli 2023:

  • Stropersgat – Zoutkamp; 4,5mijl, 386 M totaal.
  • Vertrek 1030, aankomst 1200 uur.
  • Wind: WZW 3-4
  • Weer Half bewolkt, 20 graden

Na een rustige nacht en een rustig ontbijtje vertrokken we zaterdagochtend voor een kort bezeild tochtje richting Zoutkamp. De wilde runderen in het natuurgebied van het Lauwersmeer staan graag in het water. Ter verkoeling en wellicht ook tegen ongedierte.

Het idee was om het nodige te wassen deze middag, maar zowel wasmachine(s) als droger lieten het afweten met als gevolg dat eind vd middag de hele boot vol hing met halfdroog wasgoed. Gelukkig deed de havenmeester niet moeilijk en kregen we geld terug.

Munnikezijl, één van de vele zijlen (afwateringssluizen) in dit gebied. In dit geval van de Lauwers, van oorsprong één van de belangrijkste rivieren van Noord Nederland.

Zondag huurden we fietsen aan de binnenhaven en maakten we een rondrit van 25 Km rond het Reitdiep en de Lauwers. Er stond een heel forse wind dus we waren blij dat we e-bikes hadden. We fietsten over waker-, dromer- en slaperdijken en door velden vol aardappels en graan. Zó anders dan Friesland. En overal vind je oude en nieuwe kunstwerken m.b.t. De waterhuishouding.

Gemaal de Waterwolf bij het gehucht Electra.

Bij NW stormen, vooral ‘s winters, werd het water van de Waddenzee ver landinwaarts opgestuwd, zodat het achterland niet meer kon afwateren. Dat afwateren gebeurde vooral door middel van Zijlen: keersluizen die bij eb vanzelf opengingen en het overtollige water van het achterland loosden. Maar bij hoge opwaaiing in de winter lukt dat niet meer. Met de industriële revolutie ging men stoomgemalen bouwen, later elektrische gemalen en vervolgens dieselgemalen.

Genomen door een vuil venster: één van de vier gigantische dieselmotoren die de pompen van de Waterwolf aandrijven.

De Waterwolf is begin 20e eeuw gebouwd om het hele achterland tot aan Groningen droog te houden. Het gemaal heeft vier enorme diesel aangedreven pompen die elk 1000 M3 = een miljoen liter water per minuut kunnen verplaatsen. Ca 60-70 dagen per jaar moet het werken, maar zelden op volledige capaciteit. Zeker sinds in 1969 de Lauwerszee werd afgedamd en Lauwersmeer werd.

Een oud schutsluisje naast de zijl. Al deze antieke kunstwerken worden nog steeds met zorg onderhouden.

We lunchten in Zoutkamp. Joost was nog niet uitgefietst en fietste tegen windkracht 5-6 in (oké, met ondersteuning) door de Kollumerwaard naar Dokkumer Nieuwe Zijlen. Een prachtig natuurgebied met oude kwelders en waddengeulen! Zie de foto’s.

Een paar kleine buitjes hadden we, verder een prima dag, die besloten werd met een uitstekende maaltijd in restaurant (hoe toepasselijk) De Oude Sluis. Morgen weer regen, maar we gaan wel varen.

Zomervakantie 2023 dag 10 & 11

Een druilerige avond valt over het wad

Donderdag 27 en vrijdag 28 juli 2023:

  • Donderdag regendag Schiermonnikoog
  • Vrijdag: Schiermonnikoog – Stropersgat, 8 mijl, 381,5 mijl totaal
  • Vertrek 1545 (HW-3), aankomst 1800 uur.
  • Wind: W 3-4, heel even 5 Bft.
  • Weer: licht bewolkt, 21 graden

Nadat gisteren een warmtefront passeerde, met de hele dag regen of motregen, klaarde het in de loop van vanochtend op met een aangename temperatuur.

Drukte in het platbodemvak. Ondanks de regen vertrokken er gisteren nog heel wat boten.

Niettemin zijn we gisteren in de motregen toch nog wel gaan fietsen en ook vanmiddag voor vertrek deden we het rondje “Westerplas” nog even linksom.

De havenmonding van Lauwersoog, gezien vanaf de Robbengatsluis,

We vertrokken vrij vroeg in het tij omdat we nog een stuk het Lauwersmeer op wilden. Er stond een goede wind uit het westen en zodra we uit de Reegeul waren rolden we de kluiver uit. Vanaf dat punt kun je in één rechte lijn naar Lauwersoog varen, waar we alleen op het wantij van de geul van Brakzand even de tonnen volgen.

We konden vlot door de sluis waar het -voor de zomer- erg rustig was. we zeilden verder het Lauwersmeer af naar één van onze favoriete plekjes in het oude Stropersgat. Heerlijk, weer eens een droge zonnige dag met lekkere temperaturen!

Morgen richting Zoutkamp, waar we een paar dagen blijven om te fietsen. Het weer blijft de komende periode heel wisselvallig. Echte zomer zit er niet in. Maar elk nadeel heeft z’n voordeel: zo kunnen we vast wennen aan het Schotse weer: na deze boot vakantie gaan we nog 4 weken met de vouwwagen naar Schotland!

Zomervakantie 2023 dag 8 en 9

Dinsdag 25 en woensdag 26 juli 2023:

Alvast twee lekkere daagjes op Schiermonnikoog! Met de westelijke stroming en de koude straalstroom stabiel boven ons hoofd blijft de depressie trein de komende periode doordenderen. Dus het blijft buiig, onbestendig en fris, maar je hebt er betere dagen tussen met droge periodes en zon.

Een Drascombe drooggevallen in het ochtend licht.
Lepelaars fourageren in de vrijwel drooggevallen Reegeul bij de haven.

Dat was dus lekker lezen in de beschutting van de kuip, fietsen rond het eiland en uit eten bij het havenrestaurant.

Het oude vuurtoren pad.

Schiermonnikoog heeft twee vuurtorens. Een wit gekleurde landinwaarts en een rode bij zee. Die laatste werkt ook nog. Ik dacht altijd dat die witte een oude was die vervangen was door de rode, maar dat is niet zo. Ze zijn gelijktijdig gebouwd en in gebruik genomen. Dat zit zo: destijds was er tussen de Brandaris op Terschelling en de vuurtoren op het Duitse Borkum geen licht. Het Friese zeegat was “onbevuurd” zoals dat heette voor de uitvinding van het elektrische licht. Terwijl dat zeegat veelvuldig gebruikt werd door de vissers van Zoutkamp. Er werden dus twee vuurtorens gebouwd die tezamen een lichtlijn vormden die de schippers de weg wees het zeegat in. Inmiddels ligt het zeegat heel ergens anders en is met de moderne betonning die geleidelijn niet meer nodig. Vandaar dat er nog maar één vuurtoren operationeel is ter oriëntatie van de schepen die nu geheel electronisch navigeren.

Vannacht vielen er pittige buien en ook vanochtend viel er nog een en ander. Maar vanmiddag was het prima fietsweer, dus we maakten de tocht om de oostelijke kwelder met het paarse lamsoor en het lichtgroene zeealsem. Dat laatste kruid werd vroeger tussen het linnengoed gelegd om het vlooienvrij het houden. Het ruikt zurig, blijkbaar houden vlooien daar niet van.

De koeien lopen er vrij rond, je moet nog uitkijken ook, want ze steken zonder pardon vlak voor je neus het fietspad over. Maar zo’n leven wil natuurlijk elke koe!

Vanmiddag liep de haven met toenemende wind weer goed vol. Morgen belooft een regendag met zuidelijke wind te worden en we blijven dus nog een dagje. Vrijdag is het beter en gaan we met W-wind het Lauwersmeer op.

Zomervakantie 2023 dag 7

Eindeloos baggeren in de veerboot geul van Ameland.

Maandag 24 juli 2023:

  • Ameland – Schiermonnikoog 19 mijl, 373,5 mijl totaal
  • vertrek 1145 (HW-3’20), aankomst 1545 uur (HW+0’20)
  • Wind W4-5 ruimend en toenemend N5-6 het laatste uur.
  • Weer: half bewolkt, 19 graden, later 16 graden

Een heerlijke en geheel bezeilbare tocht met sterk wisselende winden. dat kwam doordat boven en onder ons buienlijnen voorbij trokken, waarbij wij het op wonderbaarlijke wijze droog hielden.

Het ziet er dreigend uit, maar ging aan ons voorbij.

De wind draaide een beetje en nam toe en af met het passeren van de buien, maar met de stroom mee maakten we goede voortgang. Van het Pinkegat naar het Friesche Wad staken we als gebruikelijk een stuk af. Door de stevige W-wind was er 45 cm verhoging.

In het Pinkegat onder de oost punt van Ameland.

Eenmaal in het gat van Schiermonnikoog ruimde de wind plotseling naar N en nam toe tot 6 Bft. Het eerste stuk was nog bezeilbaar en met het laatste restje vloed mee stoven we met 7 knopen over de grond richting Reegeul. En vervolgens op de motor met 25 knopen schijnbare wind tegen het kronkelende geultje in richting haven.

De havenmeester op Schier is vriendelijk en behulpzaam als altijd. We blijven hier een paar dagen liggen. Altijd fijn op Schier!