Herfstvakantie 2019 dag 3

De Richel is zo hoog geworden dat hij nauwelijks meer overstroomt en er hogere planten op gaan groeien.

Maandag 21 oktober 2019:

  • Makkum – Vlieland 23 mijl, 782 mijl totaal.
  • Vertrek: 1230, aankomst 1800 uur.
  • Wind: Z2
  • Weer: grijs en bewolkt 11 graden

Als er een kleine depressie recht over het land trekt is de weersvoorspelling altijd tricky: wijkt de koers slechts 50 km af dan heb je een totaal ander weerbeeld. Zo was er gisteren plotseling voor vanmiddag een windvoorspelling van 20-26 knopen. Dat is een beetje veel. Gedurende de dag nam de voorspelling iets af, en vanochtend stond er nog steeds Z3-4 op de teller. Bij het marifoon bericht van het KNMI idem.

Vissers op de mosselbanken bij het Inschot.

Vannacht en vanochtend regende en woei het stevig. Echt herfstweer. Om 12 uur werd het droog en kakte de oostenwind in. De bedoeling was dat hij zou ruimen naar Z en toenemen naar ca 16 knopen. Niet dus. 1330 uur kwamen we uit de sluis en met het laatste restje vloed ging het richting Zuidoost rak. Helaas, de wind kwam niet terug, het bleef bij een knoop of 6-7. Die we volledig dood voeren. Dus helaas toch motorzeilen. We probeerden even te zeilen maar met 2,5 knoop vaart zouden we pas na 2100 in het pikkedonker aankomen.

Het werd dus een rustige, best wel saaie tocht door een grijs zeeschap. Ten noorden trok het regengebied weg, maar opklaringen waren er alleen verderop op zee.

Het regengebied trekt weg.

Toen we even na 1800 de haven van Vlieland binnen voeren begon het al te schemeren. In eten koken hadden we na de tocht niet zoveel zin meer, dus we aten tonijn bij het havenrestaurant.

We hebben drie tamelijk lange dagen achter de rug. Morgen dus een kort tochtje naar Terschelling. We hoeven pas laat weg, dus we hebben de ochtend aan onszelf.

Plaats een opmerking

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.