Begin zeil seizoen 2020

Vrijdag 28 februari 2020, Woudsend

Vorig jaar om deze tijd was het zonnig en 18 graden. Nu, om 2100 uur is het 1,6 graden en giert de ijsregen om de boot. Gelukkig doet de kachel het na de winterstop nog prima en zitten we hier behagelijk aan de koffie na een uitstekende maaltijd in het Ponkje.

Vanochtend hadden we beiden nog werk te doen en rond 1130 reden we met een bleek zonnetje naar het Noorden. De auto volgeladen met tassen kleren, kussens, slaapzakken en al die andere dingen die je voor de winter mee naar huis neemt. Het bleke zonnetje was de voorbode van een naderend warmtefront (zie ook de foto). Gelukkig bleef het tot 1730 droog en konden we de boot inrichten, alles weer op z’n plek zetten en het dek schoonmaken. Het was beduidend minder vuil dan in Naarden onder de rook van de A1. Dat we alles in het najaar goed in de was gezet hadden hielp ook natuurlijk.

Gelukkig had de Jan-van-Gent alle stormen goed doorstaan. Alleen het kuipkleed, dat sowieso al op z’n eind liep, was totaal aan flarden. De oude buiskap had ook geleden en moesten we met tape enigszins oplappen tegen de regen die vanavond zou komen. We bellen de zeilmaker als de nieuwe buiskap (die al klaar is) erop kan, over een paar weken.

Vertrouwenwekkend was dat de havenmeester direct bij de boot stond om een praatje te maken. Tijdens de stormen had hij goed toezicht gehouden, landvasten bijgesteld en rondtollende stootwillen binnenboord gehaald. Speciaal voor ons werd het haventoilet in werking gesteld en konden we water tanken. Verder was hij nog druk bezig met nieuwe bestrating en andere pre-seizoen klussen.

Inmiddels waait het ZZO6 in de toch behoorlijk beschutte haven en giert de wind door de stagen bij een schommelende boot. Het is spekglad door de ijs regen en we zijn blij met de stevige zij steiger. Wel bijzonder om in februari al op de boot te slapen! Morgen zitten we in de warme sector tussen warmte- en koufront in en is de temperatuur een stuk beter. En voor het koufront arriveert zijn we alweer thuis! Het seizoen is begonnen!

1 thought on “Begin zeil seizoen 2020

Plaats een opmerking

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.