Zomervakantie 2020 dag 11

Buien, zon en wind, dat was het beeld van vandaag

Dinsdag 28 juli 2020:

  • Oostmahorn
  • Wind: WZW 5-6
  • Weer: zwaar bewolkt, af en toe zon en een bui, 16 graden

Na een nacht met veel regen oogde het vanochtend vriendelijk maar fris. De wind stak al vrij spoedig op en niet een beetje! Ik haalde één van de vouwfietsen uit de krochten van de boot en fietste de 3 km tegen windkracht 6 in naar Anjum, het centrum van deze NO uithoek van Friesland.

Hier is nog goed te zien dat dit gebied vroeger gewoon Waddenzee was. Op de hoge zandgronden (de oude banken) verbouwt men steevast mais, op de lager gelegen kleigronden andere gewassen en lopen koeien en paarden. De oude weggetjes en sloten zijn kronkelig en volgen de loop van de oude waddengeulen. Een schitterend gebied om door te fietsen, al moest de heenweg in de 2e versnelling vanwege de forse tegenwind.

Een boer rijdt gier uit en levert daarmee z’n bijdrage aan de ruim 40% stikstof (ammoniak) uitstoot waar de landbouw verantwoordelijk voor is… :-(. Zo arm kan die vette wadden klei niet zijn dat dit echt noodzakelijk is. Ik kan me niet onttrekken aan het idee dat dit gewoon een makkelijke en goedkope manier is om van de stront af te komen. Gelukkig stond ik bovenwinds…

In Anjum is een voortreffelijke Coop en ik sloeg zoveel in als het fietsje en ik dragen konden. Terug ging met meewind als vanzelf! Oostmahorn was vroeger de plek waar de veerboot naar Schiermonnikoog vertrok, toen natuurlijk nog tij-afhankelijk. De oude veersteiger is er nog, nu voor rondvaarten over het Lauwersmeer.

Erachter is een gigantisch vakantie park verrezen in nep-authentieke stijl en met enkel auto’s met witte nummerplaten en Duits als voertaal. De jachthaven is gelukkig nog in oude stijl en niet zo gereguleerd. Morgen blijven we nog een dagje, daarna knapt het weer lekker op en gaan we verder.

Plaats een opmerking

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.