Zomervakantie 2020 dag 14

Nacht in Burdaard

Vrijdag 31 juli 2020:

  • Burdaard – Warten, 20 mijl, 394 mijl totaal.
  • Vertrek 1045, aankomst 1600 uur
  • Wind: ZO3
  • Weer: zonnig en zeer warm, 28 graden

We werden wakker met een stralende ochtend waarin de temperatuur snel opliep. In Burdaard zij twee winkels: een supermarkt aan het water, die duur en nors is en vrijwel geen vers heeft en een streekwinkeltje (bij de dorpsbrug 100 meter in zuidelijke richting): van alles wat, ook duur maar dan wel veel vers en vaak biologisch of van lokale producenten. Eigenlijk kun je daar alles krijgen, en lekker. Daar sloegen we dingen in voor de maaltijdsalade van ’s avonds. (Wie wil er warm eten met dit weer of boven hete pannen staan?)

Toen we vertrokken kwam net een colonne boten vanuit Dokkum aan, dus we sloten braaf aan. Richting Leeuwarden ging het over de Ee. Waar overigens een (vind ik) interessant “landschapsbiografisch” boek over is. Het is een mooi stuk.

De (in elfsteden tijden) beroemde brug bij Bartlehiem. Daar brouwen ze ook prima bier, zo hebben we vanavond mogen proeven.

De tocht door Leeuwarden ging vlotjes. Erg vol lag het er niet, maar wij wilden graag door.

Vandaar is het een lang en saai stuk onder Leeuwarden door. Verschillende schroot “recycling” bedrijven, een containeroverslag en twee spoorbruggen waar je altijd moet wachten op de treinen. En daarna eindeloze flats. Er zijn toch nog mensen die met dit hete weer de hele dag in de zon gaan liggen bakken langs het water. Onbegrijpelijk.

Na Leeuwarden gaat het stuurboord uit in zuidelijke richting en ben je weer in het prachtige Friese landschap met al die kleine dorpjes met een kerk op een terp. Ons favoriete Marrekrite plek was helaas vol, dus we eindigden in de “passantenhaven” van Warten. Nou ja, groot woord: 35 meter kade met bolders en stroom en plek voor 3-4 boten. Maar wel met een perfect douchehuisje en een leuk dorpje met mooie kerk.

Ik naar de brugwachter om het liggeld te voldoen: “nee dat hoeft nu niet: ik mag geen contant geld aannemen en een pin-apparaat heb ik niet, dus laat maar.” Stroom en douche blijken ook gratis te zijn, dus perfect! De rest van de middag in de schaduw van de buiskap bootjes kijken en daarna dus die heerlijke maaltijdsalade!

Plaats een opmerking

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.