Zomervakantie 2020 dag 18

Dinsdag 4 augustus 2020:

  • Grou – Kâlde Mage (Bij Terherne) 6 mijl, 421 mijl totaal
  • Vertrek 1130, aankomst 1330 uur
  • Wind: WNW2-3
  • Weer: lucht bewolkt, 19 graden

Het was mooi weer vandaag en nog niet te warm, de 20 graden hebben we niet gehaald. Zo heet als het de komende dagen wordt hoeft echt niet van ons, dit is prima zo!

We voeren door de Tynje naar de Peanster Ee, waar ook al in mijn zeilschooltijd zeilschool Pean actief was én is. De opvarenden van de optimistjes Kwik, Kwek en Kwak moesten de zaak nog in elkaar zetten en het zeil hijsen, dat ging niet vanzelf.

Tegenwoordig zijn er twee doorgangen van de Ee naar het Pikmeer. Vroeger was er alleen de smalle Tynje. Die ook in mijn pubertijd al druk was in het seizoen. Daar heb ik nog een traumatische ervaring opgedaan 🙂 Onze buurman had een oude stalen kajuitvlet gekocht met een aftandse niet erg betrouwbare buitenboordmotor. Wij natuurlijk mee voor een leuk tochtje van de Veenhoop naar het Theehuis in Grou. Precies in de smalle Tynje sloeg de motor af en was met geen mogelijkheid meer aan de praat te krijgen. Grote motorjachten stormden van alle kanten op het stuurloze vletje af. Nu was de kant niet ver en vond ik het nodig me van m’n stoere kant te laten zien. Dus ik te water met een landvast over m’n schouder om naar de kant te zwemmen en de boot te redden van een roemloze ondergang.

Buurman liet zich evenmin onbetuigd en deed manhaftige pogingen de motor weer aan de praat te krijgen. Wat lukte. Helaas was hij vergeten dat het gas nog vol open stond en de motor dwars naar stuurboord stond (het stuurwiel zat voor in de kajuit en de 15 pk Evinrude moest nog met de hand aangetrokken worden). De vlet ging dus als een dolle rondjes draaien, daarbij mij wurgend met het landvast en de overige scheepvaart de stuipen op het lijf jagend.

Afijn ik bereikte de oever met alleen een flinke striem op m’n hals en zonder verdere averij aan de boten. Elke keer als we hier varen moet ik aan het voorval denken. Een andere nog ergere anekdote met dezelfde vlet voor de wal van datzelfde Theehuis laat ik onvermeld uit respect met de opvarenden…

Door Akkrum ging het, waar de Weilandsburg net gerepareerd was, door de Meinesloot naar de Kâlde Mage naar een mooi Marrekrite plekje uit de drukte. ’s Avonds legde daar nog een huur Valkje met twee meiden aan, die bij het één pits koken op de steiger net zo’n teringzooi maakten als wij op die leeftijd met onze huur BM. Maar natuurlijk werd alles netjes opgeruimd en kropen ze net als wij destijds onder het dektentje. Good old times!

2 gedachten over “Zomervakantie 2020 dag 18

Plaats een opmerking

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.