Vakantie 2020 dag 24

Zaterdag 22 augustus 2020:

 • Workum, reparatie motor
 • Wind: ZW 5-6
 • Weer: half bewolkt, een enkele bui, 21 graden

Gisterenavond voor het slapen gaan checkte ik met de zaklantaarn nog even de bilge onder de motor in verband met het water dat erin was gekomen (zie blog van gisteren). Door het kuip douchen. Dachten we. Ik keek nog even goed naar de koelwaterpomp: foute boel: er drupte in tamelijk hoog tempo water uit aan de zijde van de lager. Hij zag er ook zeer gecorrodeerd uit, veel meer dan in het begin van het seizoen toen ik er een nieuwe impeller inzette.

Erger nog was, dat in de aandrijfriem een scheur zat, hij was op een haar na door. Zo was het niet verantwoord om door te varen: breekt die riem, dan heb je geen koelwater meer. Lees: geen motor meer. Dus we moesten op zaterdag – vandaag- een reparateur zien te vinden. Voordeel bij een nadeel: het betreffende riempje had ik als reserve aan boord.

Niet 1 maar 2 scheuren in de aandrijfriem van de koelwaterpomp…

Na een paar telefoontjes kon Douwe Van Workum Watersport een uur later komen. Super! Helaas bleek de pomp zelf ook heel ver heen. Nog los van het lekken. We kozen ervoor om die dan ook maar gelijk te vervangen à € 365,-…

Je kunt zien dat de oude pomp al een hele tijd aan het lekken is geweest.

Douwe moest ervoor naar Abma in Sneek rijden (een voorraad houdende Yanmar dealer), maar eenmaal terug was het vrij snel voor elkaar. Voor het luttele bedrag van €75,- arbeidsloon inclusief heen en weer rijden naar Sneek. Hulde! We kunnen weer met vertrouwen varen.

Verder was het een heerlijke dag met veel zon, een enkel buitje van 21 graden. We liggen pal bij de waterspuitende leeuwen. De hele dag proberen kinderen maar ook volwassenen in de volstrekt willekeurige pauzes tussen de water stralen tussen de beide leeuwen door te lopen. Dolle pret, vooral natuurlijk als er iemand het fout inschat en doornat wordt. We keken ook nog even op het dorpsplein bij de waag (zie bovenste foto) of er een leuk restaurantje was om te gaan eten, maar het massatoerisme stond ons tegen. Dus maakten we kip met Indonesische saus, rijst en paksoi. Heerlijk! Morgen weer varen! De wind wordt west kracht 4 in het binnenland, dus we kunnen goed zeilen.

2 gedachten over “Vakantie 2020 dag 24

 1. Rob Klaassen

  Joost, gelukkig net op tijd ontdekt die (bijna) gebroken V-snaar. Weet je ook hoeveel draaiuren die gemaakt heeft? En de pomp? Wij hebben 2 jaar geleden op hetzelfde moment 2 gebroken V-snaren gehad. Gelukkig was dat tijdens het varen door Leeuwarden en konden we gemakkelijk nog voor de wal komen, reserve snaren waren aan boord. Deze snaren hadden ca. 940 draaiuren en waren 8 jaar oud. Onze pomp heeft nu ruim 1300 draaiuren en lekt (nog) niet.

 2. Tom Westra

  Ik heb de aandrijfriem van mijn koelwater pomp ook gecontroleerd ca 900 draaiuren , en die was ook bijna gebroken .
  Tom Westra ab Seeschuymer

Plaats een opmerking

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.