Herfstvakantie dag 1 en 2

Vrijdag 16 oktober – zaterdag 17 oktober 2020

  • Woudsend – Grote Gaastmeer – Workum, 10 mijl , 528 mijl totaal
  • Vertrek vrijdagmiddag 1545, volgende ochtend 1030, aankomst 1315 uur.
  • Wind vrijdag NNO 2-3, Zaterdag geen wind.
  • Weer: vrijdag zonnig, 12 graden, zaterdag half bewolkt 12 graden.

Vrijdagochtend hadden we nog werk te doen en na de lunch vertrokken we naar Woudsend. Het was mooi weer en met een licht windje zeilden we over het Heeger meer naar het grote Gaastmeer.

Het ging langzaam en om 1730 legden we aan op een Marrekrite plekje. Kacheltje aan, het leven was goed. Tot tijdens het eten (het was al bijna donker) de verlichting wel heel erg sfeervol werd en de temperatuur daalde. Kachel uit. Een blik op de accumonitor leerde dat hij nog maar 9,5 volt had. Tja, accu’s houden er een keer mee op en negen jaar ging hij al mee. Dat is best lang. We kwamen de avond wel door met de grote olielamp vol aan.

De volgende ochtend werden we wakker met een buitje, gelukkig de enige regen van de dag. Koud hoor zonder kachel! 12 graden was het binnen. Ontbijten dus met veel kleren aan!

Er was geen wind (zie foto hierboven) en op de motor tuften we naar Workum. Bij Watersportbedrijf ‘de liefde’ tankten we GTL en kochten twee nieuwe accu’s. De start accu vervingen we ook maar direct. En toen kwam de grote uitdaging: hoe krijg je beide, letterlijk loodzware, accu’s (die voor de motor staan met allerlei obstakels in de buurt) netjes uit de boot, de nieuwe er weer in, en dat alles zonder je rug of allerlei motor techniek te beschadigen?

We maakten een takel met een blok aan het uiteinde van de giek, vandaar naar het blok achterop de boot van de gennaker en zo naar de grote lier. Gonnie draaide aan de lier en Joost manoeuvreerde de accu’s langs alle hindernissen. Eerst oefenen met de kleine start accu. Dat ging probleemloos. En dan het grote kreng van 50 kilo. We boomden de giek uit en lieten de accu’s zo keurig neer op de wal.

Al met al waren we ruim een uur bezig. We voeren naar de bijna lege gemeente haven van Workum om boodschappen te doen voor het weekend.

Het was daarna al twee uur en we lagen zo lekker aan de vaart door het dorp, dat we maar bleven. Een heerlijk relaxt middagje! Buiten zitten in een zonnetje met 12 graden.

We laten het plan varen om naar de wadden te gaan. T/m dinsdag blijft het weer tamelijk rustig maar daarna wordt het onstuimig tot windkracht 7 aan toe. Dus gaan we morgen met een NW windje naar Enkhuizen, dinsdag met ZW naar Lemmer en dan verder Friesland weer in. Ook goed!

Plaats een opmerking

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.