Winterklaar maken

Zaterdag en zondag 7/8 november 2020:

Helaas moesten we onze herfstvakantie wegens familie omstandigheden onderbreken. Maandag 19 oktober hadden we een mooie zeildag van Enkhuizen naar Lemmer, dinsdagochtend vroeg moesten we in allerijl door de eerste brug naar Woudsend en terug naar Utrecht.

Maandagmiddag 19 oktober in Lemmer

Dit weekend waren we weer op de boot om hem klaar te maken voor de winter. Behalve alle klussen moest het ook een gezellig weekend worden om het seizoen af te sluiten. Zaterdag na de lunch reden we naar Woudsend. We sloegen de zeilen af en haalden lijntjes door de mast en de giek om alle vuile lijnen in het voorjaar gewassen en wel weer terug te kunnen trekken.

Het was prachtig weer, maar even na 1600 uur was de zon weg, werd het koud en trok het met de heldere lucht onmiddellijk vochtig op. Naar binnen, kacheltje aan en een gezellige avond voor de boeg.

Zondag stonden we met zonsopgang op en na een fijn ontbijt met goed nieuws uit de USA togen we aan het werk. Eerst schoonmaken. De ervaring leert dat als de boot schoon de winter in gaat je in het voorjaar veel minder werk hebt aan vuil en algen. Dat schoonmaken nam de hele ochtend in beslag. Spic & span!

Na de lunch gingen we aan het werk met het nieuwe kuipkleed. Het oude had het na 8 winters trouwe dienst in de winterstormen begeven. We hadden al een nieuwe buiskap laten maken en een duur op maat gemaakt kuipkleed ging ons iets te ver. We kochten een kant en klare ‘zonnetent’ ruim op maat. Ik sloeg er de dubbele hoeveelheid ogen in voor de stevigheid / stormvastheid en na een hoop passen en meten met elastiek koord en haken staat hij netjes.

Ondertussen bracht Gonnie alles wat mee naar huis moet naar de auto.

Normaal gesproken waren we na deze noeste arbeid lekker gaan eten in het Ponkje, maar de horeca is zoals bekend dicht. Gelukkig biedt het Ponkje in deze voor hen barre tijden een afhaal/bezorgservice, dus lieten we een heerlijke herfstmaaltijd komen. Goed warm, prima eten, kaarsjes op tafel, wijntje erbij, lekker sfeertje! Nadeel: je moet wel zelf afwassen…….

Morgen de laatste dingen: water aftappen, antivries in de motor en de laatste zaken van boord. Dan gaat hij eruit en kunnen we stellen nog niet eerder zo’n gezellig winterklaar weekend gehad te hebben.

Plaats een opmerking

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.