Meivakantie 2021 dag 4

Maandag 26 april 2021

  • Makkum – Harlingen 10 mijl, 68 mijl totaal
  • Vertrek 0825, aankomst 1040 uur
  • Wind: N2-3
  • Weer: zonnig, wolkenvelden, 8 graden

Vroeg op vandaag, want we wilden met het tij mee naar Harlingen. Bij vertrek was het vrijwel windstil en koud! Vannacht had het enkele graden gevroren en bij vertrek was het krap 6 graden.

We schutten snel door de Lorentz sluizen en de Afsluitdijk bruggen, waar men stevig aan het werk was. Op de Boontjes was het als altijd een drukte met jachten, vissers en werk schepen.

In Harlingen vonden we een mooi plekje aan de drijvende stijger, uit de wind en in de zon. Tegenover ons lag de Swaen, een hand gebouwde replica van het schip waarmee Willem Barentsen de noordelijke zeeën bevoer op zoek naar een route om de noord. Hij ontdekte Bereneiland en Spitsbergen maar werd het meest beroemd met zijn overwintering op Nova Zembla.

De middag gebruikten we om wat klusjes te doen: Gonnie ging de zijkant van de kajuit in de was zetten, ik hield me bezig met het schoon maken en (spaarzaam) smeren van de lieren. Een nauwkeurig werkje, waarbij je drommels goed in de gaten moet houden hoe al die onderdeeltjes weer in elkaar moeten. Alle lagers en tandwielen gingen eruit, werden schoongemaakt met wasbenzine, gesmeerd en weer in elkaar gezet.

Voor de rest van de middag was het uitstekend uit te houden in de zonovergoten kuip met een fijn boek.

Later op de middag arriveerde een motorboot club. Vierkante bakken die met veel boegschroef geweld naast elkaar afmeerden.

Direct na het avondeten kwamen er twee stoere KNRM boten de haven in, wij dachten om te oefenen. Maar nee, ze gingen de Swaen verslepen. Precies waar wij lagen maakte hij de draai in de haven. Met weinig speling. De immense boegspriet ging rakelings over onze radar paal. Gelukkig verstaan de mannen van de KNRM hun vak en ging alles goed.

De motorboten moesten achter elkaar gaan liggen om ruimte te maken, en ja, het was passen en meten met het logge schip. Hieronder enkele foto’s van de operatie.

Morgen na de lunch vertrekken we met afgaand tij en licht weer richting Vlieland.

1 gedachte op “Meivakantie 2021 dag 4

  1. albertdehaan2008Albert

    Ahoy Gonnie en Joost, ziet er weer goed uit jullie eerste vaarvakantie 2021. Leuke foto’s van De Swaen. je vraagt je af waarom ze moest keren, achteruit slepen met roer midscheeps moet toch ook lukken met die KNRM crew.
    Goede vaart naar Vlieland of Terschelling, wij gaan volgende week te water in Akkrum.

Plaats een opmerking

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.