Meivakantie 2021 dag 16

Zaterdag 8 mei 2021:

  • Lemmer – Grote Gaastmeer, 14 mijl, 193 mijl totaal
  • Vertrek 0900, aankomst 1300 uur
  • Wind: ZZO 3-4, later 4-5
  • Weer: op nadering warmtefront toenemende sluierbewolking, na 1300 uur veel wind en regen, 10 graden

We hadden een heerlijke zeildag met een klassieke passage van een warmtefront. Bij opstaan scheen de zon nog uitbundig. Bij vertrek kondigde de eerste sluierbewolking zich aan. We tankten bij jachthaven Lemmer Binnen vol met GTL en zeilden noordwaarts over de Brekken, gingen bakboord uit richting Bandermar en door de 3 euro brug van Sloten. Op zeil over het Slotermeer en via de Rakken naar het Heegermeer waar het nog prima zeilen was.

Intussen was de sluierbewolking dikker en dikker geworden en vielen de eerste spetters. Vlak voor de aanleg op één van de vele aanlegplekjes in het Grote Gaastmeer nam de wind toe tot 5 Bft en begon het echt te regenen.

Dus: snel aanleggen, pakken uit, kachel aan en een luie middag in de kajuit, terwijl de wind toenam tot 6 Bft en de regen met bakken neer kwam. Nu, na het avond eten, neemt de wind langzaam af en wordt de regen ook wat minder. Morgen zitten we in de warme sector van de depressie met subtropische lucht, Maar de barometer keldert als een gek dus de lucht is verre van stabiel. Morgenochtend staan ons nog enkele forse onweersbuien te wachten (op de weerkaarten staat een trog over Nederland getekend) en pas morgenmiddag komen de beloofde hoge temperaturen. Van korte duur overigens, want morgen nacht komt het koufront over en maandag bevinden we ons weer in maritime onstabiele lucht met buien en beduidend lagere temperaturen, hoewel niet zo laag als de afgelopen weken.

Niettemin was het een fijne zeildag over de Friese meren.

Plaats een opmerking

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.