Solo zeilen dag 4

Zaterdag 15 mei 2021:

  • Grote Brekken – Grote Gaastmeer (Marboei) 11 mijl, 247 mijl totaal
  • Vertrek: 1015, aankomst 1510 uur
  • Wind: Z2, later ZW 2
  • Weer: bewolkt, ‘s middags streepje zon, later wat lichte buitjes, 12 graden

De studenten in de Valkjes gisteren hadden het gisterenavond nog opperbest naar hun zin. Na een ongetwijfeld primitieve doch voedzame maaltijd met de nodige alcohol inname werd er gezongen. De oude zeil traditionals: my Bonnie, What shall we do with the drunken sailor etc. Dat laatste lied was veruit het populairst, wat niet vreemd was, want het was ook het meest toepasselijke. Naarmate de alcohol consumptie continueerde, nam het zang volume evenredig toe, terwijl de zang kwaliteit daaraan een omgekeerd evenredige curve vertoonde. Gelukkig zaten ze aan de andere kant van het eiland, dus ik vond het wel amusant. Sowieso hoopgevend dat jonge mensen nog zo zeilen. Toen ik in de twintig was deden we precies hetzelfde qua zeilen in open bootjes, drank en zingen….

Ik deed het vanochtend rustig aan vanwege wat lichte buitjes en vertrok om 1015 uur, terwijl van de studenten nog geen teken van leven te bespeuren was. Er stond hoegenaamd geen wind dus ik motorde zachtjes over het Brandermar richting Sloten. Direct na de brug legde ik aan, wachtend op Albert en Ineke met hun North Beach 24. de terrasjes waren nat en nog dicht, dus we dronken koffie met suikerbrood op de Jan-van-Gent.

De natuur is laat door de kou. De knotwilgen moeten nog beginnen te uitlopen.

We hebben elkaar leren kennen op de tocht naar London in 2006, met onze en hun North Beaches. En de rest van de club Toerzeilers met grotere boten. Heel leuk om contact te houden, en zeker nu onze beider boten in Friesland liggen komen we elkaar vaker tegen.

Na de koffie gingen Albert en Ineke richting Tjeukemeer en Langweer. Ik dreef met 5 knopen wind over het Slotermeer richting Woudsend en vandaar naar het Heegermeer en het Grote Gaastmeer.

Inmiddels was de koude vochtige lucht verdreven en de wind was gedraaid naar ZW. Er kwamen zowaar wat streepjes zon door de wolken en het werd ook wat warmer. Het zeilpak kon uit.

Eenmaal aan de Marboei viel de wind volledig weg. Lekker middagje hoor! Op buienradar kwamen stevige buienlijnen naderbij, maar eenmaal hier in het Noorden waren ze behoorlijk verpieterd, dus een paar spatjes, daar bleef het bij.

Met al die lagedruk gebieden in de buurt tolt de wind uit werkelijk alle richtingen (nu is het weer NO), maar maakt niet uit. Het is rustig en ik maak me op voor een rustige avond en nacht zonder drunken sailors 🙂

Plaats een opmerking

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.