Schrijver aan boord

De Holle Greft

Zaterdag 26 juni 2021:

  • Woudsend – Fluessen – Holle Greft 15 mijl, 330 mijl totaal
  • Vertrek 1300, aankomst 1640 uur.
  • Wind: geen, later N3.
  • Weer: half bewolkt, drukkend, 23 graden.

Ergens in maart kreeg ik een mailtje van schrijver en psychiater Erik Rozing. Hij is bezig met een boek dat speelt in de nabije toekomst, waar de zeespiegelrijzing in Nederland steeds vaker zorgt voor dijkdoorbraken en overstromingen. Één van de personages in het verhaal kiest eieren voor zijn geld en koopt een boot als laatste toevluchtsoord. Een Noordkaper! Of hij een keertje met ons mee kon varen om de boot in het echt te ervaren. Om een zo authentiek mogelijk beeld te kunnen schetsen.

Vandaag kwam het ervan: we pikten hem op in de “boodschappen haven” achter de Spar in Woudsend. Die haven wordt trouwens in toenemende mate als “gratis” overnachtingsplek gebruikt (wat niet mag), zodat hij ook overdag mudje vol ligt. Even aanleggen voor boodschappen is er niet bij in het seizoen. Stom.

Maar goed, Erik kwam daar met enige moeite aan boord omdat we niet echt goed konden aanleggen en met windkracht nul voeren we de Fluessen op. Ondertussen al zijn vragen beantwoordend. Een rondleiding en een tijdje roerganger zijn hoort daar natuurlijk ook bij. en de oranje kasteeltjes (“als jullie republikein zijn heb ik ook kokos macaronen”) smaakten prima. Ik bood aan om in een later stadium de nautische passages van het boek te checken, wat hij gelijk aannam. We zijn benieuwd naar het resultaat! Met een gesigneerd eerder boek als cadeau namen we afscheid en voeren we verder over de Jeltesloot, door de brug van Uitwellingerga naar aanlegplekje de Holle Greft.

Vorig jaar was het afgesloten wegens een uitbraak van de giftige Berenklauw. Nu is de eerste 5 meter vanaf de oever gesaneerd met nieuwe grond en ingezaaid en kunnen we er weer veilig liggen. Schapen achter een hekje van schrikdraad vreten de overgebleven Berenklauw volledig kaal in de hoop dat hij verdwijnt. Vreemd wel dat die beesten dus nergens last van hebben.

Het was drukkend warm en er vielen een paar druppels eind van de middag. Nu, later op de avond is het heerlijk in de kuip!

Plaats een opmerking

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.