Zomervakantie 2021 dag 4

Dinsdag 20 juli 2021:

  • Harlingen – Ameland via Oosterom 39 mijl, 438 mijl totaal
  • Vertrek 0640 (HW+0’40), aankomst 1935 (HW Ameland)
  • Wind: geen, eind v.d. Middag N2-3
  • Weer: zonnig, 19 graden

Nou dat was me een dagje wel! Ten eerste moesten we voor 0700 uur vertrekken omdat de Sassluis groot onderhoud kreeg en gestremd zou zijn. Nieuwe sluisdeuren lagen gereed op een grote ponton en een immense kraan (zie beide eerste foto’s) stond klaar om ze op hun plek te hijsen.

Uit de haven voeren we een stukje het Kimstergat in om buiten de geul te ankeren, want de geplande vertrektijd was 0900 uur. Tijd om te ontbijten en nog even te dutten, terwijl de kraan de eerste sluisdeur in de takels had. Helaas kakte de wind gedurende die 2 uur wachten volledig in, zodat het motoren werd over een blakke zee langs de Pollendam. En ja, we waren iets cruciaals vergeten: de patrijspoorten dicht doen. We WETEN dat de Urker en Zeeuwse vissers daar met een bloed gang varen en met satanisch genoegen de “jachies” effe laten dobberen. Afijn wij krijgen een bak vast water over de boeg met als gevolg: nat kussen en slaapzak:

Gelukkig droogde het voorspoedig in de felle zon en kunnen we weer goed slapen vannacht. Op LW waren we op de splitsing met de West Meep, maar het duurde nog 45 minuten voor we enige stroom meekregen.

Het was een beetje een wedstrijd langzaam varen, maar toch moest we nog anderhalf uur wachten voor het wantij van het Oosterom. Pas 1630 (HW-2’30) konden we eroverheen. Het Koffieboonplaat droogval avontuur bewaren we voor een andere keer. Het is onze eerste echte wadden dag en ik merkte dat ik nog niet de vereiste relaxtheid heb om nieuw gebied te verkennen.

Op naar Ameland dus! Gelukkig stak er een windje op en kon de kluiver bij. De Geul van de Blauwe Balg lijkt een stuk naar het zuiden verlegd: vroeg voer je pal langs de zeehonden, nu moet de verrekijker er aan te pas komen.

In het Borndiep hadden we nog goede stroom mee en exact op HW gingen we ten anker ten zuiden van de haven om de nacht op het zand door te brengen. Gonnie had onderweg al een heerlijke pasta/pesto salade met avocado gemaakt. Even een stukje zalm bakken, een goede borrel erbij en om 2030 zaten we aan de maaltijd.

Plaats een opmerking

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.