Zomervakantie 2021 dag 24

Zondag 15 augustus 2021:

  • 0900 uur (=LW Kornwerd) vertrek Makkum, ZZW 3
  • 1000 uur door de sluis, zeilen, zonnig 19 graden
  • 1300 uur ten anker Kimstergat bij K30
  • 1340 anker op, over het wantij, wind toegenomen 4 Bft.
  • 1440 Abt, wantij Vingegat, wind ZW5 Bft.
  • 1645 (HW +1) Ameland, wind. WZW 5-6 Bft.
  • 32,5 mijl, 617 mijl totaal

Een lange en afwisselende tocht vandaag. We vertrokken met stralend weer en een licht achterlijk windje. Dankzij de beginnende vloedstroom hadden we na de vlotte schutting toch nog een redelijk vaartje. Eigenlijk een te groot vaartje met de toenemende stroom. Want vanaf ca 1340 zouden we over de ondiepte van het Kimstergat kunnen en de geschatte vaartijd was 3 uur.

En dat klopte: om 1300 gingen we voor anker om te wachten op voldoende water. Tijdens dat wachten nam de wind toe tot 4 Bft en hij zou de rest van de tocht blijven toenemen. Het wantij van het Kimstergat is het ondiepste van de tocht, dus toen we na een kleine 3 kwartier de tocht vervolgden, konden we de andere 3 wantijen met het wassende water zonder problemen passeren. Het laatste stuk hadden we een kleine 6 Bft wind. We voeren met alleen de kluiver en moesten die voortdurend gijpen. Dat was zwaar voor mens en zeil.

Op Ameland was nog ruim voldoende plek. Er stond bij het aanleggen 23 knopen wind dus een draai maken in de krappe ruimte om met de kop op de wind te komen was geen optie. We legden dus achterwaarts aan bij de Bollejan, een zusterschip, en draaiden de boot handmatig. Dat was geen geringe klus bij deze wind en gelukkig kregen we wat hulp van diverse buren.

We liggen dus lekker met de kop in de wind, die morgen kan toenemen tot 7-8 Bft. Maandag en dinsdag zijn we in ieder geval nog hier dus. En dat is zeker geen straf!

Plaats een opmerking

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.