Zomervakantie 2021 dag 25

Maandag 16 augustus 2021:

 • Ameland
 • Wind: WNW 6-7, in de avond 7-8 Bft.
 • Weer: overdag meest droog, namiddag en avond felle buien en zware windstoten.

Heftig weer en veel wind vandaag, er werd dan ook door niemand gevaren. Ook lag er niemand op het wad naast de haven. Overigens viel die droogval plek door opwaaiing helemaal niet droog.

Er lag alleen een grote platbodem op het wad. Die kwam alleen niet op eigen kracht tegen wind en stroom in bij de haven en werd door een berger binnengesleept. Zelfs met die grote waterjet turbo’s ging dat nog met grote moeite.

Morgen is het doodtij, maar door de harde wind was er bijna 60 cm verhoging. Met als gevolg dat de oude veerdam helemaal onder liep, zelfs de loopbrug naar de wal stond 10 cm onder water bij HW.

Later in de middag nam de wind verder toe en vielen er steeds meer pittige buien met zware windstoten. Overal in de haven werden extra lijnen belegd om boten aan lagerwal te beschermen. Verder hebben we weinig ondernomen vandaag. En lui dagje met spectaculair weer. Morgen fietsen, als het een beetje droog wil zijn.

Het plan om via Terschelling terug naar Makkum te gaan staat op losse schroeven, want tot/met donderdag blijft het stevig waaien uit het westen. En zes uur tegen 5 Bft. in motoren is niet leuk. Bovendien valt het HW steeds later en wordt het heel vroeg of heel laat varen. We gaan het zien!

1 gedachte op “Zomervakantie 2021 dag 25

 1. Ineke de Haan.

  He Joost. wel spannend he, als het water zo hoog komt.
  Enige jaren terug maakten we dat ook mee. Ik weet nog dat het water tot aan mijn kuiten klotste en ik door de pollen gras de weg naar het toilet vond….
  Met verbazing zagen we bovendien hoe het water langs de elec. toren omhoog ging, best angstig!
  Toch blijft Ameland een van mijn favorieten.
  Wens jullie nog een paar mooie dagen.
  Lieve groet, Ineke.

Plaats een opmerking

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.