Groot en langdurig onderhoud

Vrijwel alle oudere Noordkapers hebben last van inwatering. Bij ons vooral bij de scepter potten, de bakskisten en het verhoogde voordekje, waar ankerlier, boegspriet beslag en kotterstag op bevestigd zijn. Het hout in het laminaat was aldaar tot tuinaarde vergaan. En lekkage alom. Daar moest echt wat aan gebeuren en begin november brachten we de boot naar Skipsmaritiem in Stavoren voor de uitgebreide en dure klus.

Op de foto zie je het open geslepen voordek met het vermolmde hout verwijderd. Dat wordt vol glas herbouwd, waarbij tevens de ankerbak netjes in gelamineerd wordt en het schot achter de ankerbak watervast gemaakt wordt, zodat het vocht niet meer naar binnen slaat.

De bevestigingspunten van de scepter potter zijn ook open geslepen. Daar wordt een stalen strip in gelamineerd waarop de scepter potten bevestigd worden. Inwatering en lekkage behoren dan ook daar tot het verleden.

Helaas hebben ze hier in Friesland ook te maken met personeelstekorten, achterstanden door corona en wellicht ook slechte planning, dus in plaats van begin april is de boot pas eind mei klaar. Blijkbaar lopen er in Friesland maar een paar vaklui rond die een dergelijke polyester klus aankunnen. Bovendien: als je aan zo’n klus begint komen er lijken uit de kast, zie een volgende post. Ter compensatie poetsen en antifoulen ze de boot gratis voor ons, maar toch missen we een flink deel van het zeil seizoen. Het is niet anders.

1 gedachte op “Groot en langdurig onderhoud

Plaats een opmerking

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.