Te water!

Vrijdag 27 mei 2022:

  • Wind: WNW 6
  • Weer: half bewolkt, wolkenvelden, 15 graden.

Om 0830 vertrokken met een mudvol geladen auto naar Stavoren. Even over tienen waren we er. De boot stond nog in de loods en zo te zien moest er nog veel gebeuren. Achteraf viel dat mee: De ankerlier moest nog aangesloten worden en een bakskist moest nog van scharnieren voorzien worden. En de boot was enorm vuil, van buiten en van binnen.

Eerst maar eens koffie drinken bij de Kruitmolen dan. Goeie kwarktaart! Vervolgens deden we alle bootspullen in twee havenkarretjes en zetten die en de zeilen tijdelijk in de grote loods, waar de mast ook al klaar lag. Ik reed naar Woudsend waar de bootkussens op de zolder van de thuishaven lagen. Na het nodige gesjouw was het echt proppen om alles in de auto te krijgen.

Terug in Stavoren werd de Jan-van-gent spoedig naar buiten gereden en te water gelaten. Alles werd nauwkeurig door de mannen gecheckt. Want: nieuwe schroefas plus lagers, nieuwe afsluiters en slangen, ja dan moet je goed kijken of alles waterdicht is.

Het zetten van de mast duurde best lang. In de mast zitten onderin twee gaten die precies in twee dikke pinnen op de mast voet moeten vallen. Dat gaat alleen met rechtstandige mast en dat was door de harde wind niet makkelijk. Vervolgens alle stagen bevestigen en stellen. En toen was het klaar. Voor de mannen van de haven althans. Het moet gezegd worden dat ze nauwkeurig en netjes werkten en de boot ook nog eens schoonmaakten.

En toen begon het werk voor ons. Want binnen was het nog een stof zooi. Dus eerst schoonmaken en daarna alles inrichten. Om 1800 was het klaar. We zouden eerst ergens een hapje gaan eten, maar we waren te moe. Dus reed ik snel naar de supermarkt voor een lekker biertje en een makkelijke maaltijd. Wat heerlijk om weer op onze gezellige boot te zijn! We hebben morgen nog een hoop klussen, maar de kop is eraf!

3 gedachten over “Te water!

  1. Jaap

    Wat heb je toch een goeie pen/ leuke stijl van schrijven, altijd leuk om te lezen! Mooi seizoen gewenst met jullie refurbished boot!

  2. Siebe Henstra

    gefeliciteerd en nu genieten. Het werk aan onze boot moet nog beginnen hoewel een half jaar geleden de opdracht gegeven…

Plaats een opmerking

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.