Werken, overvaren, werken

Zaterdag 28, zondag 29, maandag 30 mei 2022:

Zondag (overvaar dag):

  • Stavoren – Woudsend, 12 mijl
  • Vertrek 0945, aankomst 1215
  • Wind: N5-6
  • Weer: bewolkt, ‘s middags wat zon, 14 graden

Zaterdag was het mooi maar fris weer met een flinke wind. De boot is toe aan een grote schoonmaak. En het houtwerk rond de buiskap heeft een nieuw laagje lak nodig. De buiskap lag nog in de bakskist dus dat ging makkelijk. Schuren en laagje Woodskin. Ondanks de lage temperaturen en dankzij zon en wind was het snel stof droog. Wel was het goed uitkijken wat je vastpakt. Om die reden doen we de deurtjes dan ook op een later moment.

Ondertussen pakte Gonnie het dek en de opbouw aan, die nog vol stof lagen. Vooral het antislip profiel in het dek verzamelt vuil als de beste en is alleen met stevig boenen schoon te krijgen. En het RVS moest van vliegroest ontdaan worden. Dat is een karweitje waarvoor geduld vereist is. Maar: ze heeft eer van haar werk, het is schoon schip!

‘S Middags zetten we grootzeil en stagfok erop. De grote kluiver, daar woei het te hard voor. Bovendien: die krijg je het makkelijkst in het lange rolprofiel als de boegspriet naar de wal wijst en je het zeil liggend vanaf de steiger hijst.

De nieuwe grootzeil huik is van hetzelfde materiaal als de voorzeil hoezen, waar we erg tevreden over zijn. De huik, gemaakt door de Vries Maritiem in Lemmer, zit als gegoten.

Zondag was het zwaar bewolkt met af en toe een spatje regen en een stevige, koude wind 5-6 Bft. Ik voer de boot alleen over naar Woudsend, Gonnie bracht de auto er naar toe en had ruim tijd voor boodschappen. Het stuk over de Morra was net niet bezeild, maar op de Fluessen hees ik het zeil en met 1 rif en stagfok ging het als een speer. Wel ging het prompt een stuk harder waaien en ik had tussen de twee eilanden constant 22-26 knopen wind. Daarna nam het gestaag af, zodat ik onder de luwte van Heeg rustig kon strijken en op de motor de Rakken in kon varen. Gonnie stond klaar op de (gloednieuwe!) steiger om de landvasten aan te pakken.

De middag ging op aan het hijsen van de kluiver, het zetten van de buiskap en talloze kleinere klusjes. Zoals het weer monteren en aansluiten van de marifoon. Vorig jaar bleek dat de handset wel werkte maar geen audio uitzond. We hebben handset en hoofdmarifoon laten onderzoeken: geen probleem gevonden. En jawel: na aansluiten werkte alles gewoon goed. Waarschijnlijk een gecorrodeerd contactje.

Maandag begon koud met zon en stapelwolken, waar soms een beetje regen uit viel. Gonnie voorzag de buiskap van vochtwerend impregnaat en nam het schoonmaken verder ter hand, mijn klus waren de kuip zittingen. Nu het hout verwijderd is, willen we er antislip verf op, zoals op onze vorige boot. Weinig onderhoud, snel droog na regen en ook mooi.

De nieuw gemaakte luiken en zitting zijn spiegelglad gepolijst. En ja helaas, daar moest de schuurmachine op, want de antislip verf wil een opgeruwd oppervlak. De ‘oude’ oppervlakken hadden de nodige krassen en beschadigingen, dus die moest ik eerst repareren. Vooral op de plekken waar geen verf zou komen. Dat betekent krassen wegschuren met P180 en daarna steeds fijner: P320 – P400-P800-P1500. Vanaf P400 gaat dat snel hoor, met nat schuren. En vervolgens polijsten, eerst medium en dan fijn. Ik heb een goede poetsmachine gekocht, die z’n werk heel goed doet. Sowieso, veel horizontale oppervlakken zijn na 10 jaar dof geworden en kunnen een goede polijst beurt gebruiken. Dat is een klus voor later dit seizoen.

Daarna netjes afplakken en het te verven oppervlak opruwen zonder het afplakband te beschadigen.

Zoals je ziet doen we eerst de bakboord- en achterzijde van de kuip. Je moet nog wel ergens kunnen lopen namelijk en je mag drie dagen niet op de nieuwe antislip verf lopen! Volgende week doen we de stuurboord zijde. We zijn erg blij met het resultaat, de kuip oogt fris en ruim en we zitten iets beschutter.

We gingen pizza eten in proeflokaal de Klerk t.o. de supermarkt. Aanrader! Vooral de mogelijkheid om een halve pizza met een halve maaltijd salade te bestellen. Uitstekende kwaliteit voor €14 p.p. Daar komen we vaker!

Morgen terug naar Utrecht waar het werk wacht, maar donderdagmiddag gaan we opnieuw voor vijf dagen (we hebben echt wat in te halen) en dan ook echt varen! Het weer belooft prima te worden, nu al zin in!

Plaats een opmerking

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.