Pinksterweekend dag 2

Vrijdag 3 juni:

 • Rakken-Workum 8 mijl, 22 mijl totaal
 • Vertrek 1045, aankomst 1300 uur
 • Wind ONO 3-4
 • Weer: Zonnig, 20 graden.

Na een rustige nacht en even rustig op gang komen vertrokken we met prachtig weer voor een korte tocht richting Workum. Eigenlijk was het plan om naar Makkum te gaan, maar bij Workum gekomen vonden we het wel prima en we hadden nog wat klusjes te doen (en dat blijft nog wel even).

De oude zware bakskist luiken werden omhoog gehouden door gasveren. De luiken zijn nu (zonder het hout erop) een stuk lichter, dus ik maakte een simpel systeem met beugeltjes, een lijntje en elastiek met een haakje om de luiken open te houden zonder dat ze tegen de kuip lieren stoten. Er waren her en der in de gelcoat wat gaatjes dicht te stoppen (onder meer van de verdwenen gasveren), dus ik ging met gelcoat aan de gang. Het hardt snel uit, maar ik moet het nog glad schuren en polijsten.

En dan hebben we een nieuw zonnepaneel. We hadden een goedkope Chinese van 110 Watt (althans dat stond erop), maar die ging het steeds slechter doen. Ik kocht twee Victron 40 Watt panelen en verbond die met scharnieren aan elkaar. Die leverden vanmiddag op het midden van de dag liggend in de volle zon samen met het vaste paneel op het voordek maar liefst 8,5 A oftewel ruim 100 Watt! Twee keer zoveel als het Chinese prul…

De panelen zijn een stuk zwaarder en kunnen zonder bezwaar op het dek liggen zonder risico op wegwaaien. Je legt ze neer waar op dat moment de meeste zon is. En als we zeilen klap ik ze dubbel en passen ze binnen in de kast met zeil kleding, stormvast opgeborgen. Ideaal voor warme anker dagen waar de koelkast veel stroom trekt.

3 gedachten over “Pinksterweekend dag 2

 1. Marianne verdonk

  Hi Joost, volg jullie al een tijdje. Overweeg ook zonnepanelen. Wat hebben we naast de panelen nog nodig? En is het installeren makkelijk te doen?

  1. joostovermars Bericht auteur

   Hallo Marianne. Het is niet moeilijk maar er komt wel wat bij kijken. Je hebt de keus tussen flexibele, overloopbare panelen die je op het dek of kajuit dak kunt bevestigen. Zo een hebben wij op het voordek. Die is max 69 Watt en dat is voldoende om bijvoorbeeld na een zeil weekend zonder walstro om de accu gedurende de week weer op te laden. Ook fijn om de accu te onderhouden tijdens langere afwezigheid. En dan heb je dus de glazen panelen die je vaak ziet op kajuitdaken of in een houder aan de hek stoel of reling. Die zijn efficiënter maar dus wel een sta in de weg. Vandaar dus mijn oplossing van 2 kleinere paneeltjes die je kunt inklappen en binnen opbergen. De plaatsing is heel belangrijk want ze moeten zoveel mogelijk zon vangen. Een beetje schaduw (van de mast bijvoorbeeld) verlaagt de opbrengst al sterk. Onder de giek, wat je regelmatig ziet, is dus wel lekker uit de weg maar echt niet efficient. Ook de hoek t.o.v. De zon is belangrijk: liefst loodrecht op de invallende stralen. Wat dat betreft doet een 40 watt paneeltje op een draaibaar mastje achterop meer dan 100 watt plat onder de giek. Tenslotte heb je een goede regelaar nodig, neem een zg MPPT regelaar, die zorgt met name voor meer opbrengst bij bewolking. Je sluit de uitgang gewoon aan op de accu. En dan niet te dunne kabels (geschikt voor 10 Amp bij 100 Watt panelen), goede dekdoorvoer en goede montage. Ik heb een dekstekker onder de buiskap gemaakt (blijft altijd droog) voor de “mobiele” panelen, de regelaar zit daar direct onderdeks. Met een beetje handigheid kun je het zelf, hoewel het trekken van kabels tussen het dek en het plafond binnen een hels karwei kan zijn. Vandaar mijn oplossing van de mobiele panelen. En: koop dus een A merk, goedkoop is duurkoop want je wil er lang van genieten.

Plaats een opmerking

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.