Pinksterweekend dag 3

Scheepstimmermansbedrijf “De Hoop” bij de sluis van Workum

Zaterdag 4 juni:

  • Workum – Enkhuizen 18,5 mijl, 39,5 mijl totaal
  • Vertrek: 1030, door sluis 1115, aankomst 1530
  • Wind: NO 4
  • Weer: zonnig, wolkenvelden, 20 graden

Het was een heerlijke zeildag. Uiteraard was het druk bij het kleine sluisje van Workum, maar de sluiswachter leidt alles in goede banen daar. De €5,- sluis- en bruggengeld betaal je tegenwoordig met een mobiel pin apparaat. Het traditionele klompje houdt hij nog wel bij de hand als reserve. Handig maar romantisch is het niet. Ik was nog speciaal naar de supermarkt gegaan om wat contant geld te scoren…

Er stond een goed windje, dat wel wat veranderlijk van richting was, maar globaal pal van achteren kwam. We voeren alleen op de kluiver, dus met 4 Bft. ging het niet super hard. Vandaar dat we vier uur deden over de 16 mijl van havenhoofd tot havenhoofd.

De IJsselmeer deining was als vanouds “choppy” en naar je gevoel onevenredig hoog voor de windsterkte. We zijn goed ingeslingerd, zullen we maar zeggen.

Voor het eerst sinds lange tijd legden we weer eens aan bij de Compagnieshaven. Met Pinksteren altijd erg druk en zo ook nu. Toch kregen we nog een mooie plekje langszij de hoofd steiger, zij het helemaal achteraan. We zijn zo gewend dat we altijd een plek aan de binnenkant van een kop steiger krijgen, dat we eerst per ongeluk daar gingen liggen. Dat werd dus verkassen, want de havenmeester had de 14 meter box toch echt voor een grotere boot nodig.

Nu in de avond is de NO wind wat toegenomen en loopt er wat deining de haven binnen. Morgen, met meer oostelijke wind, zal dat nog wel wat meer zijn. Nou ja, we slapen er goed op. Morgen komt er ook een stevig onweersfront over en het is onzeker hoe laat precies. We blijven morgen een dagje hier. Hopelijk blijft het nog even droog en kunnen we de stad nog in. Ik heb ook nog wat klusjes op het programma staan.

Na de passage van het onweerslaag draait de wind 180 graden naar ZW en kunnen we maandag mooi terug naar Stavoren.

Plaats een opmerking

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.