Herfstvakantie 2019 dag 2

Zondag 20 oktober 2019:

  • Enkhuizen – Makkum 23 mijl, 759 mijl totaal
  • Vertrek 1050, aankomst 1545 uur
  • Wind: Z0-2
  • Weer: bewolkt, waterig zonnetje, 12 graden

Na een rustige nacht, waarin de wind steeds verder afnam, vertrokken we onder een grijze hemel met af en toe een klein zonnetje. Wind stond er hoegenaamd niet: 4 knopen uit het zuiden en na Stavoren helemaal niets meer. Motoren dus. Niet te hard, zodat het geluid beperkt bleef. Automaat erop en in rechte lijn naar Makkum.

Vele tinten grijs passeerden gedurende de dag, maar het was rustig en droog en dus best een lekker tochtje. De boten die nu varen bevatten voor 90% Duitse heren van pensioengerechtigde leeftijd die laat in het seizoen nog het “avontuur” zoeken. Met een flinke hoeveelheid schnaps, dat spreekt vanzelf.

Het was nevelig, maar naarmate de middag vorderde werd het lichter en lichter:

En toen we rond 1600 uur aanmeerden aan de buitensteiger van Marina Makkum (het leukste plekje, want je ziet de boten voorbij varen en kijkt naar de natuur aan de overkant in plaats van naar het woud van masten) brak het helemaal open:

Heerlijk in het zonnetje zaten we met 12 graden toch nog buiten te lezen, tot het tijd werd om eten te koken. De zonsondergang was schitterend, maar een voorbode van een gemene depressie die in de loop van de nacht en ochtend met veel wind en regen passeert.

’s Middags klaart het op en ruimt de stevige NO wind naar Z en neemt wat af. In eerste instantie werd er voor morgen middag dik 6 Bft. voorspeld, maar nu staat er 5Bft. op Windfinder, dus dat klinkt goed. Het plan is om een uur voor HW (1420) uit de sluis van Kornwerd te zijn en via het ZO-rak naar Vlieland of Terschelling te gaan. Afhankelijk van de kracht van de wind op dat moment. Want een voorspelling is een voorspelling… Mocht het nog echt heel hard waaien, dan gaan we plat voor het lapje met alleen de kluiver naar Harlingen, dat is altijd wel te doen.

Plaats een opmerking

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.