Auteursarchief: joostovermars

Herfstvakantie 2021 dag 9

Zaterdag 23 oktober 2021:

 • Langweer – Woudsend via Sloten 12 mijl, 900 mijl totaal
 • Vertrek 1130, aankomst 1445 uur.
 • Wind: ZZW 2
 • Weer: bewolkt, af en toe streepje zon, 10 graden

Na eindelijk weer eens een droge nacht en een uitstekende nachtrust, vertrokken we op de motor, want wind was er hoegenaamd niet. We hadden geen zin om de Jeltesloot af te jakkeren en in no time in onze thuishaven te zijn, dus we tuften rustig via het Koevoorder meer (de “Kûfurd”) en het Brandermar naar Sloten en via het Slotermeer naar Woudsend.

Op de haven was het een drukte van belang en de ene na de andere boot werd uit het water getakeld. Voor ons zit het zeil seizoen er helaas ook op. Morgen maken we een begin met winterklaar maken en gaan de zeilen en buiskap eraf. Volgende week maken we het af en gaat de Jan-van-gent naar Stavoren voor groot onderhoud tijdens de winter.

Daarover volgende week meer. Voor nu kijken we terug op een heerlijke herfstvakantie op het water. Weer of geen weer, het is altijd fijn op de boot!

Herfstvakantie 2021 dag 8

De brug van Uitwellingerga met een flinke bui ten noorden van ons

Vrijdag 22 oktober 2021:

 • Grou – Langweer, 11 mijl, 888 mijl totaal
 • Vertrek 1430, aankomst 1720 uur
 • Weer: half bewolkt, 10 graden
 • Wind: NW 5-6 afnemend 4-5

Vanochtend was het nog pokkenweer met veel buien, soms perioden met regen en veel wind. Kortom, binnen zitten en lekker lezen.

Na de lunch knapte het weer op, maar pas na 1400 uur ruimde de wind naar het NW en werd het droger met opklaringen. De barometer steeg inmiddels fors.

Om 1430 vertrokken we met nog heel stevige wind, vooral in de vlagen. Maar de route was geheel bezeild en met fok en later de kluiver was het prima zeilen. Het was uitgestorven op het water en het Sneekermeer was compleet leeg.

Het pontje In de Langweerder vaart.

Pal voor de wind stoven we de Langweerder vaart in. Het pontje wachtte even op ons want afremmen is er op deze koers niet bij.

Zo vol als hij in de zomer is, ze leeg was de passantenhaven van Langweer vandaag. Wel lekker rustig. Precies rond borreltijd legden we aan. Een heerlijk zeildagje was het. Wel koud en winderig, maar het kacheltje aan boord maakt alles goed.

Herfstvakantie 2021 dag 7

Donderdag 21 oktober 2021:

 • Regen- en verwaaidag Grou
 • Wind: WNW 5 in vlagen 6
 • Weer: veel buien, later meer opklaringen, 11 graden max

Er is vannacht en vandaag meer dan 35 mm regen gevallen. Omdat halverwege de nacht de wind draaide naar NW, was het door de open staande achter-patrijspoort en luik-op-een-kiertje fors ingeregend en was het binnen een water ballet vanochtend. Na het ontbijt spande ik een zeiltje over de giek, zodat we wel konden luchten en het vocht de boot uit stoken. Zonder dat het nog inregende.

Vanochtend waren er met de opkomende zon spectaculaire luchten boven het Pikmeer, maar het grootste deel van de dag was het grijs en regenachtig met forse windstoten, hoewel niet zo bar als vannacht.

In de loop van de middag werden de buien kleiner, de opklaringen groter en nam de wind wat af. Koud bleef het! Vanmiddag dronk ik koffie met een naar Friesland verhuisde oud-collega in het Theehuis, heel leuk om weer eens bij te praten!

Morgen varen we verder, maar wel na de lunch, als het zoveelste front voorbij is en de wind afneemt onder nadering van een uitloper van het Azoren hoog. En dat is dan de opmaat voor ons laatste zeil weekend van het seizoen, dat rustig hogedruk weer oplevert.

Herfstvakantie 2021 dag 6

Woensdag 20 oktober 2021:

 • Leeuwarden – Grou, 13 mijl, 877 mijl totaal
 • Vertrek 1030, aankomst 1330 uur
 • Wind: ZW 5
 • Weer: bewolkt, enkele buien, ‘s middags enkele opklaringen, 16 graden

Vanochtend regende het, maar bij vertrek was het droog en dat bleef het het grootste deel van de dag. We gingen vlot door de bruggen van Leeuwarden en vervolgens bakboord uit het van Harinxma kanaal op. De beide spoorbruggen waren ons “goed gezind”. Als op commando gingen ze open. Mooi, dat bespaarde ons aanleggen en wachten met harde dwarswind.

Datzelfde gold voor de overige bruggen op de staande mast route: je kunt merken dat de brugwachters op afstand (alle bruggen worden centraal bediend, ik dacht vanuit Leeuwarden) het minder druk hebben en direct de brug bedienen.

Een half uurtje voor Grou kregen we nog een fikse bui op ons kop met veel wind. Daarna klaarde het wat op zodat we rustig konden aanleggen en nog genieten van een middag buiten in de kuip met een boek. En kijken naar de paar huur bakken die de grootste moeite hadden met aanleggen in de vrijwel verlaten haven.

We gingen uit eten bij Herman Serveert, een Spaans tapas restaurant in Grou. Veel erg lekkere hapjes met heel verschillende smaken, maar voor ons doen ook gewoon (te) veel. Tijd voor een senioren menu (ahum!).

Onder een volle maan gingen we te kooi, voor een nacht waarin meer dan 30 mm regen zou gaan vallen…

Herfstvakantie 2021 dag 5

Dinsdag 19 oktober 2021:

 • Harlingen – Leeuwarden 16 mijl, 864 mijl totaal
 • Vertrek 1045, aankomst 1515 uur
 • Wind: ZZW 4
 • Weer: (mot)regen, eind vd middag opklaringen, 14 oplopend 18 graden

Vanochtend zat er een lichte miezer in de lucht, die gaande weg de dag steeds meer overging in gestage regen. Koud was het niet. Typisch het weerbeeld van een passerend warmtefront. En inderdaad liep de temperatuur gedurende de dag alleen maar verder op.

Kwart voor elf gingen de vloedeuren van de Sasbrug open en vertrokken we. Het was nevelig en het zicht slecht. We konden vlot door de Tjerk Hiddes sluizen en eenmaal voorbij de scheepsindustrie van Harlingen kon de kluiver uit. Behalve bij de bruggen was het hele van Harinxmakanaal goed bezeilbaar.

Het landschap was grijs, groen en bruin, heel erg herfst dus. Gaandeweg nam de wind iets toe en in de stromende regen legden we aan in Leeuwarden in een heel rustige Prinsentuin.

We hingen snel de doornatte zeilpakken te drogen, maar omdat het zo vochtig was ging dat niet hard. Gelukkig klaarde het vrij snel op en brak het zonnetje door. Herfstkleuren alom:

De douches in de Prinsentuin zijn uit het jaar nul en bovendien smerig. Dat kan echt niet meer, gemeente Leeuwarden! De warme namiddag maakte veel goed (18 graden inmiddels!). Lekker borrelen in de kuip alsof het zomer is!

De Prinsentuin in idyllisch herfst licht.

De komende dagen slaat het weer om: heftige buien, veel wind en lagere temperaturen. Morgen gaan we naar Grou, dan is het nog te doen (de voorspelde onweersbuien daargelaten). Donderdag wordt echt onstuimig, dus dat zal dan wel blijven liggen in Grou worden. Geen probleem, het blijft heerlijk op de boot!

Herfstvakantie 2021 dag 4

Maandag 18 oktober 2021:

 • Relax dag Harlingen
 • Wind: Z4
 • Weer: zwaar bewolkt, af en toe zonnetje, 13 graden

We vinden het altijd fijn om in Harlingen te zijn. Leuk stadje, gezellige haven, alles bij de hand en in voor- en naseizoen heerlijk rustig.

De oude zeesluis bij de Noorderhaven met een binnenvaart schip erin.

Vanochtend deden we wat verder schoonmaak werk en vanmiddag was het relaxen. Opvallend hoe snel je aan het buitenleven went: met 13 graden zaten we gewoon de hele middag buiten te lezen, wandelingetje naar het havenhoofd en boodschappen doen. Lekker hoor! Morgen weer varen, door het kanaal richting Leeuwarden.

Herfstvakantie 2021 dag 3

Zondag 17 oktober 2021:

 • Makkum – Harlingen, 10 mijl, 848 mijl totaal
 • Vertrek: 1300, 1345 door sluis, aankomst 1630 uur
 • Wind: ZZW 3
 • Weer: bewolkt, 13 graden

We vertrokken vrij laat in verband met het tij en besteedden de ochtend aan een klusje: het vuil- en algen vrij maken van de houten dek lijsten. Het is een nat en vies werkje maar je hebt direct eer van je werk.

Na de lunch vertrokken we naar de sluizen van Kornwerderzand, waar we direct binnen konden varen. Een uur voor LW waren we buitengaats en met weinig wind van achteren en nog wat stroom tegen haalden we gemiddeld 2,5 knoop. Maar dat gaf niets, want het was lekker relaxt zeilen over de Boontjes. De platen lagen droog en je vaart er vlak langs. Altijd een mooi gezicht.

Bij de binnenvaart van de buitenhaven van Harlingen kwam er een groot zeeschip naar buiten zetten, begeleid door een op het oog minuscule sleper. De vloeddeur van de Sasbrug ging even dicht, waarschijnlijk om eventuele zuiging voor te zijn (die overigens niet optrad).

Vakkundig werd de 180 graden bocht in de buitenhaven genomen en wij konden vlot door naar de Noorderhaven. Altijd gezellig. We gingen uit eten bij Nooitgedacht. Prima bediening en gezellige tent, maar als zoveel van dit soort restaurants hebben ze bij wat meer drukte moeite met een goede timing: d.w.z. Om alle gerechten tegelijkertijd warm op te dienen. Maar goed, het eten was lekker, voordeel van de twijfel.

De Noorderhaven is altijd pittoresk ‘s avonds. Morgen blijven we een dagje om te relaxen en nog wat klusjes te doen. We zijn graag in Harlingen.

Herfstvakantie 2021 dag 2

Zaterdag 16 oktober 2021:

 • Stavoren – Makkum, 13 mijl, 838 mijl totaal.
 • Vertrek 1115, door de sluis 1200, aankomst 1500 uur
 • Wind: ZZW 3
 • Weer: wolkenvelden, later zon, 13 graden

We stonden lekker laat op en na de koffie en boodschappen doen tankten we eerst vol met GTL. We konden vlot door de sluis en vrijwel plat voor de wind ging het noordwaarts richting Makkum. Veel wind stond er niet dus al snel zetten we de kluiver te loevert met behulp van de uithouder. Dat scheelt al snel een knoop vaart.

Het was bewolkt weer, maar aan de horizon gloorde lichtere lucht, met die typische herfstkleuren, zie de bovenste foto. Het was nog best druk op het water voor half oktober. Toen we ter hoogte van Makkum voeren brak de zon door. Dat was wel even een cadeautje in al die somberte.

Veel zon zullen we de rest van de week overigens niet te zien krijgen. Vanaf dinsdag dagelijks buien en veel wind. Koud wordt het daarbij niet, want met die zuidenwinden wordt warme lucht aangevoerd.

Het tij staat niet heel gunstig om naar de eilanden te gaan. Dat wil zeggen: we hebben geen zin om om 0600 uur in het donker te vertrekken of om 2200 uur in het donker aan te komen. Het plan is dus morgen naar Harlingen, vandaar binnendoor naar Leeuwarden, daar eventueel een dagje blijven en dan rustig weer afzakken naar Woudsend. Genieten en relaxen doen we sowieso!

Herfstvakantie 2021 dag 1

Vrijdag 15 okt 2021:

 • Woudsend – Stavoren, 13 mijl, 825 mijl totaal
 • Vertrek 1520, aankomst 1810 uur
 • Wind NW 4 afnemend 3
 • Weer: half bewolkt, 15 graden

De afgelopen weekenden in september en oktober waren we nog vaak op de boot. Geen grote zeil afstanden, maar wel heel relaxt! Vanochtend hadden we beiden nog werk te doen en bovendien trok er een smal koufront over met regen. Bij de lunch scheen de zon alweer. In Friesland was het heerlijk zeilweer met aanvankelijk een dikke 4 Bft, dus er ging een rifje in het grootzeil. Later nam de wind af, maar we waren te lui om het rif eruit te halen.

Na de Morra buigt het Friso kanaal westwaarts af en was het niet meer bezeilbaar. Zeilen opdoeken, motor aan en vlot door de brug van Warns. Rond 1800 begint het al te schemeren en met een prachtige zon achter de wolken voeren we Stavoren binnen. De gemeente haven is behoorlijk leeg en we vonden met gemak een vrije aanlegplekje op onze favoriete spot bij de Koebrug. Dicht bij de supermarkt en morgen in de kou maar een klein stukje lopen naar de douche :-).

Het plan om naar de Waddeneilanden te gaan laten we varen want halverwege de week gaat het erg hard waaien en regenen. Het wordt dus Harlingen, Leeuwarden en dan terug via de Princenhoff en Grou. Ook leuk. Maar de heerlijke zeildag van vandaag hebben we in de pocket! Een mooi begin van de herfstvakantie!

Zomervakantie 2021 dag 30

Zaterdag 21 augustus 2021:

 • Grou – Ankeren bij Heeg – Woudsend, 15 mijl, 689 mijl totaal
 • Vertrek 1045, Ankeren 1400, naar Woudsend 2100 uur.
 • Wind: veranderlijk 2 Bft.
 • Weer: zwaar bewolkt, af en toe wat zon, 21 graden

Vandaag was de dag van de terugweg. We stonden rustig op, deden de boodschappen en vertrokken op de motor, want wind was er niet. Om toch nog een echte vakantiedag te hebben gingen we voor anker bij Heeg voor een relaxte middag tussen al het bootjes gebeuren.

Rond 1800 uur was het afgelopen met de drukte en werd het stil. Heerlijk die rust en openheid van het landschap. Veel zon was er niet en dat was eigenlijk wel fijn, want in de zon was het gelijk bloedheet. De minimale wind draaide alle kanten op maar werd uiteindelijk oost bij nadering van het onweerslaag.

Na het eten douchten we in de kuip de zonnebrand eraf en namen koffie met een borrel ter gelegenheid van de laatste dag. Zo meteen varen we naar onze vaste ligplaats. Vannacht komen de onweersbuien over ons heen en ook morgen regent het nog flink, dus dan is het inpakken en wegwezen. Het was een fijne relaxte boot vakantie!