Zomervakantie 2023 dag 19, 20, 21

Zaterdag 5, zondag 6 en maandag 7 aug 2023:

  • Zaterdag: Stavoren, Woudsender Rakken, 11 mijl, 460 mijl totaal, 1030-1315, bewolkt, ZZO4-5, in de middag en avond veel regen, 17, later 15 graden.
  • Zondag: Rakken – Workum, 7,5 mijl, 467,5 mijl totaal, 1020-1315, NNW3, zwaar bewolkt, enkele buien, 16 graden.
  • Maandag: verwaaidag Workum, enkele buien, half bewolkt, 16 graden NW6.

Zaterdag was het perfect zeilweer. Na de brug van Warns ging het met vol tuig over de Fluessen en Heegermeer. De ZZO wind zat aan de bovenkant van een gemene depressie die nu (maandag) in Scandinavië gigantisch veel regen en wind brengt. Kun je nog ergens op vakantie zonder noodweer??

Ook wij zagen de regenluchten ons achterop komen. Het plan met die goeie wind was Sneekermeer en daar ergens een Marrekrite plekje zoeken. We hadden echter geen zin om weer zeiknat te regenen dus legden we aan bij de Woudsender Rakken. Vlak bij onze thuishaven, maar dat mocht niet deren. De middag en avond brachten we lezend door terwijl de regen op dak en buiskap kletterde. Buiten douchen bij regen en 14 graden was ook weer een aparte beleving. Gelukkig was het douche water lekker warm :-).

De spoorbrug in het Klifrak met het treintje richting Stavoren.

Zondag zou de wind van O om de noord naar NW krimpen en toenemen terwijl de depressie onder ons door over België en zuid Nederland naar het oosten zou trekken. Hij volgde echter een wat noordelijker koers zodat de wind al gelijk N en snel NW was. Wel minder wind dan voorspeld, want we zaten dichter bij de lagedrukkern. Het werd dus Workum, dat tenminste deels bezeild was. We vonden een mooi plekje recht tegenover de grote kerk, beschut tegen de harde NW die voorspeld was. Wat buien, die vooral ‘s nachts vielen, terwijl de wind toenam. Verder prima dagje!

“Zomer” in Nederland.

Maandag bleven we liggen. De boot had hard een poetsbeurt nodig, vooral onder de vlonders in de kuip was het een bende na ruim 3 weken op de boot leven. Ik deed de kuip, Gonnie nam het antislipdek voor haar rekening (en binnen).

Na al dat harde werken hadden we wel een lekkere lunch in het stadje verdiend. Aansluitend bezochten we het Jopie Huisman museum. Bijzondere man, bijzonder werk. Hij is bekend door zijn schilderijen van lompen en oude schoenen, maar zijn portretten raakten me meer.

Inmiddels is het opgeklaard en zit we dik aangekleed nog even lekker in de kuip voor het echt te koud wordt. Morgen terug naar de thuishaven en woensdag weer naar huis. Het gaat eindelijk mooi weer worden maar na bijna vijf weken op stap hebben we ook wel weer zin om even thuis te zijn alvorens we naar Schotland gaan voor 4 weken.

Plaats een opmerking

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.