Categoriearchief: Algemeen

Vakantie 2020 dag 25

Zondag 23 augustus 2020:

 • Workum – Eiland Heeg, 7,5 mijl, 492,5 mijl totaal
 • Vertrek 1300, aankomst 1500 uur
 • Wind: W5
 • Weer: zwaar bewolkt, buien, 19 graden

Vanochtend was het nog redelijk vriendelijk weer met af en toe wat spetters. We vinden het wel fijn dat het wat koeler is, vooral ‘s nachts. We vertrokken na de lunch break van de bruggen om 1300 uur. Met dreigende luchten die achterop kwamen.

Gelukkig waren het kleine buien die bovendien snel trokken, dus met 1 flink doch kort buitje hadden we het wel gehad.

Het woei nog stevig dus met de kluiver maakten we prima vaart en was het lekker zeilen. We gingen liggen bij het eiland bij Heeg, waar het erg rustig is. ‘s Middags waren de vele zeil scholen nog actief, wat bij deze stevige wind met die lichte bootjes vooral een cursus omslaan en weer overeind komen inhield.

‘s Avonds nam de wind af en kwam er weer wat meer zon, wat een prachtig avondlicht bracht. Vannacht staan er nog pittige buien op het programma, dus we vinden het wel fijn om hier in de luwte van de bomen te liggen. Morgenvroeg varen we naar de thuishaven en rijden we naar huis, met hopelijk nog een aantal lange zeil weekends in het verschiet!

Vakantie 2020 dag 24

Zaterdag 22 augustus 2020:

 • Workum, reparatie motor
 • Wind: ZW 5-6
 • Weer: half bewolkt, een enkele bui, 21 graden

Gisterenavond voor het slapen gaan checkte ik met de zaklantaarn nog even de bilge onder de motor in verband met het water dat erin was gekomen (zie blog van gisteren). Door het kuip douchen. Dachten we. Ik keek nog even goed naar de koelwaterpomp: foute boel: er drupte in tamelijk hoog tempo water uit aan de zijde van de lager. Hij zag er ook zeer gecorrodeerd uit, veel meer dan in het begin van het seizoen toen ik er een nieuwe impeller inzette.

Erger nog was, dat in de aandrijfriem een scheur zat, hij was op een haar na door. Zo was het niet verantwoord om door te varen: breekt die riem, dan heb je geen koelwater meer. Lees: geen motor meer. Dus we moesten op zaterdag – vandaag- een reparateur zien te vinden. Voordeel bij een nadeel: het betreffende riempje had ik als reserve aan boord.

Niet 1 maar 2 scheuren in de aandrijfriem van de koelwaterpomp…

Na een paar telefoontjes kon Douwe Van Workum Watersport een uur later komen. Super! Helaas bleek de pomp zelf ook heel ver heen. Nog los van het lekken. We kozen ervoor om die dan ook maar gelijk te vervangen à € 365,-…

Je kunt zien dat de oude pomp al een hele tijd aan het lekken is geweest.

Douwe moest ervoor naar Abma in Sneek rijden (een voorraad houdende Yanmar dealer), maar eenmaal terug was het vrij snel voor elkaar. Voor het luttele bedrag van €75,- arbeidsloon inclusief heen en weer rijden naar Sneek. Hulde! We kunnen weer met vertrouwen varen.

Verder was het een heerlijke dag met veel zon, een enkel buitje van 21 graden. We liggen pal bij de waterspuitende leeuwen. De hele dag proberen kinderen maar ook volwassenen in de volstrekt willekeurige pauzes tussen de water stralen tussen de beide leeuwen door te lopen. Dolle pret, vooral natuurlijk als er iemand het fout inschat en doornat wordt. We keken ook nog even op het dorpsplein bij de waag (zie bovenste foto) of er een leuk restaurantje was om te gaan eten, maar het massatoerisme stond ons tegen. Dus maakten we kip met Indonesische saus, rijst en paksoi. Heerlijk! Morgen weer varen! De wind wordt west kracht 4 in het binnenland, dus we kunnen goed zeilen.

Vakantie 2020 dag 23

Vrijdag 21 augustus 2020:

 • De Morra – Workum, 11 mijl, 485 mijl totaal
 • Vertrek 1145, aankomst 1445 uur
 • Wind: ZZW 4-5
 • Weer: zonnig, 25 graden

Vannacht was het bizar warm en ontstonden er heftige onweersbuien. Eentje trok er met gigantisch veel weerlicht via het Markermeer richting Drachten, een ander over Noord-Holland via Den Helder naar de wadden en de Noordzee. Spectaculair gezicht en beide buien gingen langs ons heen, we kregen slechts enkele spatjes regen.

We sliepen in de lakenzak want de slaapzakken waren veel te warm. Alles waar we een hor voor hadden bleef open. Want muggen houden ook erg van dit weer…

We sliepen lekker uit en ruim na de koffie vertrokken we op zeil. Met de ZZW wind was de hele tocht bezeild. Het laatste stuk naar Workum was hoog aan de wind en we gingen met een dikke vijf schijnbare wind lekker schuin. “Hee” zei Gonnie toen ze even naar binnen ging: er staat water in de boot. Oeps, dat is niet de bedoeling! Wat bleek: er stond veel water in de bilge onder de motor en doordat we zo schuin gingen liep het naar binnen. Foute boel! Met de lenspomp was het zo weggepompt, maar eenmaal aangelegd in de passanten haven, heb ik zodra de motor afgekoeld was de zaak goed droog gemaakt. Er lijkt niets te lekken, niet bij de schroefas, niet bij de afsluiters en niet in het koel systeem van de motor. Aan de bruine aanslag te zien stond het er ook al langer in. We wijten het aan het vele kuip douchen dat we de afgelopen weken gedaan hebben. Daarbij komt de kuip behoorlijk vol te staan en ook via de slang doorvoer loopt er wat water naar binnen. Ik had natuurlijk veel vaker moeten checken, normaal doe ik dat elke paar dagen. En vanaf nu natuurlijk even dagelijks!

Verder liggen we hier in Workum -het lijkt zo beschikt- weer bij de veel besproken leeuwen beelden die water spuiten. Het is en blijft een trekpleister voor kinderen en volwassen toeristen. Het was een lekker dagje met beter weer dan verwacht. De komende dagen krijgen we buien en nog meer wind. We zullen zien waar we terechtkomen!

Zomervakantie 2020 dag 22

Donderdag 20 augustus 2020:

 • Woudsend – De Morra 9,5 mijl, 474 mijl totaal
 • Vertrek: 1515, aankomst 1730 uur.
 • Wind: Z3, later ZZO
 • Weer: half bewolkt, 25 graden

Na bijna twee weken thuis door de hitte en vanwege het herstel van Gonnie (dat voorspoedig verloopt), hebben we nog een paar dagen op de boot. Vanochtend regende het en hadden we nog bezigheden, dus we vertrokken na de lunch met nog steeds wat lichte regen van het overtrekkende warmtefront. Gaandeweg trokken de wolken weg en steeg de temperatuur. We zitten kort in de warme sector tussen warmte- en koufront, dat aan het eind van deze nacht alweer zal passeren (met veel wind).

Het inruimen van de boot en het aanslaan van de zeilen was dus een plakkerig karwei en we waren blij te kunnen vertrekken. Op het Heegermeer en de Fluessen stond een lekker bezeild windje en met vol tuig en 5 knopen vaart ging het richting Stavoren.

We voeren langs de Galamadammen, waar het grote hotel, restaurant, appartementen en jachthaven door corona failliet zijn gegaan. Het stond er financieel al niet rooskleurig voor… Het altijd zo bruisende complex maakte nu een doodse indruk. We zijn benieuwd wat er van zal komen, want het is nauwelijks voorstelbaar dat dit gesloten zal blijven. Op de Morra vonden we een heerlijk rustig Marrekrite plekje om aan te leggen.

Zoals gezegd komt er vannacht op nadering van dat koufront veel wind, maar we liggen hier lekker beschut. Er is tevens gewaarschuwd voor felle onweersbuien en inderdaad: de lucht is instabiel. Maar buienradar geeft vooralsnog geen rode pitten te zien. We hebben een heerlijke avond in de kuip en zien morgen wel wat we doen.

Zomervakantie 2020 dag 21

Vrijdag 7 augustus 2020:

 • Langsturte Poel – de Holken (Galamadammen) 12,5 mijl, 457 mijl totaal
 • Vertrek 1030, aankomst 1500 uur
 • Wind ZO2 soms even 3
 • Weer: zeer zonnig en heet, 31,5 graden

Toen we opstonden was het al 21 graden. We hebben prima geslapen in de lakenzak en… zonder muggen! Door de Holle Greft gingen we naar het Prinses Margrietkanaal. Het door ons en onze zeilvrienden zo geliefde Marrekrite plekje aldaar was afgesloten: het was overwoekerd door de Reuze Bereklauw met parapluvormige bloemschermen, een giftige invasieve exoot, waar je heftige brandblaren van krijgt. Er is geen kruid tegen gewassen. Jammer.

Door de Jeltesloot ging het (zeer druk met te hard varende motorboten), maar vanaf Heeg konden we zeilen, met een vaartje van ca 2,5 knoop.

De ankerplek in de Holken is mooi, maar de wind viel weg en het was bloedheet. Van de paraplu maakten we een luchthapper voor het luik, maar dan moet je wel wind hebben…. Binnen de boot warmde het snel op, ook al vanwege de donkere romp, maar toch was het daar beter uit te houden dan in de brandende zon. Zwemmen biedt even verlichting, maar dit is echt niet ons type weer.

We besloten -omdat dit hete weer nog lang aanhoudt- morgen naar huis te gaan en als het dragelijker wordt nog een weekje te gaan zeilen. Wellicht zijn tegen die tijd de wadden ook minder druk en kunnen we daar naar toe. Voorlopig dus het laatste stukje tijdens een heel zwoele mugrijke avond.

Zomervakantie 2020 dag 15

De wolkenvelden trekken weg, de avondzon breekt door.

Zaterdag 1 augustus 2020:

 • Warten – Eernewoude – Sitebuorster Ee, 10 mijl, 403 mijl totaal.
 • Vertrek 1100, aankomst 1430 uur.
 • Wind: W3
 • Weer: eerst zon, daarna wolken velden, ‘s avonds weer zon, 23 graden max.

Warten als overnachtingsplek beviel heel prima. Het warmde snel op, maar de temperaturen waren vandaag dragelijker dan gisteren, ook al omdat de zon in de loop van de dag schuil ging achter wolkenvelden.

Eernewoude is naast Heeg, Stavoren en andere plaatsen een groot Watersport centrum en het is er dan ook enorm druk, vooral met motorboten en sloepjes die de Princenhof rondvaren. We vonden een nog vrije box in de passantenhaven om boodschappen te doen in de nabijgelegen supermarkt.

Met een klein windje zeilden we de Hooidamsloot af en voeren de Ee op, langs zeilschool de Veenhoop waar ik leerde zeilen toen ik 14 was. Daar waar de Ee zich verbreedt tot een echt plas vonden we een lege marboei waar we niet zonder moeite aanlegden: de boot dreef over de boei heen waardoor de lijn zich er omheen wikkelde. Afijn, het kwam goed.

We hadden een rustige, bewolkte middag waar de wind nog even aantrok naar 4 Bft. Na het avondeten brak de zon weer door en nam de wind af. Het werd rustig op het water, een lekker avondje dus.

Zomervakantie 2020 dag 12

Woensdag 29 juli 2020:

 • Oostmahorn
 • Wind: W 5-6
 • Weer: zwaar bewolkt, droog, 16 graden

We zijn nog maar een dagje blijven liggen. Het weer was hetzelfde als gisteren, behalve dat het vandaag droog bleef. Veel wind en koud: de 16 graden werden met moeite gehaald.

Ik fietste langs de dijk naar Ezumazijl. Al in de middeleeuwen was daar een houten spui sluisje: een zijl of siel. Zo’n deur die bij eb opengaat om het overtollige water uit de polder te lozen en bij opkomend water door de vloedstroom vanzelf gesloten wordt. Geweldig systeem eigenlijk. In de 17e eeuw werd hier een schutsluis gebouwd, die pas in de jaren ‘30 herbouwd en vergroot werd. Tegelijk werd er een elektrisch gemaal in interbellum architectuur gebouwd:

Gemaal, sluis en sluiswachtershuisje (zie bovenste foto) zijn rijksmonument. Tezamen zorgen zij ervoor dat NO Friesland droge voeten houdt. Het uitwateringskanaal loopt door de oude kwelder naar de voormalige lauwerszee. Het is moeilijk voor te stellen dat dit tot 1969 (ik zat in de brugklas) een zeesluis was die het door NW winterstormen opgezweepte hoge water buiten de polder moest houden. Hetzelfde geldt voor het keersluisje van Zoutkamp en de Dokkumer Nieuwe Zijlen.

Vandaar ging het tegen de wind in naar Anjum, waar ik de kerk en de molen wilde zien en ik nog enkele boodschapjes te doen had.

De molen is een achtkantige bovenkruier uit de 19e eeuw, tot eind jaren ‘60 in gebruik als koren- en pelmolen. In de 20e eeuw werd er een Kromhout gloeikop motor geïnstalleerd om ook bij windstil weer te kunnen malen.

Anjum is een terpdorp. Deze terp werd al ruim voor onze jaartelling opgeworpen op een kwelderwal. De kerk uit de 11e eeuw en de huizen er omheen staan dan ook meters boven het omringende maaiveld. In de kerk bevindt zich tevens het 17e eeuwse cachot… De begraafplaats herbergt een aantal Britse oorlogsslachtoffers en is een officieel Common wealth memorial war cemetery.

We gingen uit eten bij het havenrestaurant Het raadsel van de wadden. Beetje pretentieuze naam (het boek is verplicht leesvoer voor elke wadvaarder!), maar het eten was goed en de bediening uitermate prettig. Aanrader dus! Inmiddels klaart het op en is de wind sterk afgenomen. Morgen weer varen!

Zomervakantie 2020 dag 11

Buien, zon en wind, dat was het beeld van vandaag

Dinsdag 28 juli 2020:

 • Oostmahorn
 • Wind: WZW 5-6
 • Weer: zwaar bewolkt, af en toe zon en een bui, 16 graden

Na een nacht met veel regen oogde het vanochtend vriendelijk maar fris. De wind stak al vrij spoedig op en niet een beetje! Ik haalde één van de vouwfietsen uit de krochten van de boot en fietste de 3 km tegen windkracht 6 in naar Anjum, het centrum van deze NO uithoek van Friesland.

Hier is nog goed te zien dat dit gebied vroeger gewoon Waddenzee was. Op de hoge zandgronden (de oude banken) verbouwt men steevast mais, op de lager gelegen kleigronden andere gewassen en lopen koeien en paarden. De oude weggetjes en sloten zijn kronkelig en volgen de loop van de oude waddengeulen. Een schitterend gebied om door te fietsen, al moest de heenweg in de 2e versnelling vanwege de forse tegenwind.

Een boer rijdt gier uit en levert daarmee z’n bijdrage aan de ruim 40% stikstof (ammoniak) uitstoot waar de landbouw verantwoordelijk voor is… :-(. Zo arm kan die vette wadden klei niet zijn dat dit echt noodzakelijk is. Ik kan me niet onttrekken aan het idee dat dit gewoon een makkelijke en goedkope manier is om van de stront af te komen. Gelukkig stond ik bovenwinds…

In Anjum is een voortreffelijke Coop en ik sloeg zoveel in als het fietsje en ik dragen konden. Terug ging met meewind als vanzelf! Oostmahorn was vroeger de plek waar de veerboot naar Schiermonnikoog vertrok, toen natuurlijk nog tij-afhankelijk. De oude veersteiger is er nog, nu voor rondvaarten over het Lauwersmeer.

Erachter is een gigantisch vakantie park verrezen in nep-authentieke stijl en met enkel auto’s met witte nummerplaten en Duits als voertaal. De jachthaven is gelukkig nog in oude stijl en niet zo gereguleerd. Morgen blijven we nog een dagje, daarna knapt het weer lekker op en gaan we verder.

Zomervakantie 2020 dag 10

Maandag 27 juli 2020:

De foto’s van vandaag zijn gisteren gemaakt.
 • Schiermonnikoog – Oostmahorn, 7 mijl, 357,5 mijl totaal
 • Vertrek 1330 (HW-3), aankomst Lauwersoog 1430, Oostmahorn 1630
 • Wind: ZZO 4
 • Weer: bewolkt, enkele spetters regen, 19 graden

‘s Ochtends was er nog een waterig zonnetje en koud was het niet. Ik ging boodschappen doen in het dorp en de huurfiets terug brengen. Verder was het een relaxte ochtend met koffie, lezen etc.

De rest van de vakantie wordt het solozeilen van mij, want Gonnie kan met 1 bruikbare hand eigenlijk alleen maar in de kuip zitten en niet helpen bij het zeilklaar maken, afvaren en aanleggen bij sluizen en havens. Ik trof dus de nodige voorbereidingen waaronder landvasten op de middenbolders en natuurlijk de solo wimpel.

Het afvaren was simpel: middenlandvast op de middenbolder van de buurman, de rest van de landvasten losmaken en op m’n gemak opschieten, middenlandvast los en op de zuidelijke wind de boot vanzelf laten draaien met medegebruik van de wielwerking van de schroef. Daar was geen hulp bij nodig. We gingen vanaf de Reegeul rechtdoor naar de geul van Brakzand en vandaar naar Lauwersoog met de stroom mee.

Bij de Robbengat sluis moesten we -zoals eigenlijk altijd- lang wachten, maar aanleggen en afvaren ging ook daar ’smooth’. Je gaat in deze sluis van zout naar zoet water en dat betekent tegenstroom in de sluiskolk en behoorlijk ook. En dat is gunstig, want je kunt de boot in de tegenstroom sturen zonder dat hij voortgang maakt. Met met meer/minder gas hem precies bij de gewenste bolder krijgen.

De hele dag dreigt Buienradar al met verschrikkelijke buien, maar meer dan enkele spetters hebben we niet gehad, ook niet nu ‘s avonds, nu de bewolking weer dikker wordt.

Morgen gaat het een stuk harder waaien en blijven we hier. Op de fiets naar de Coop in Anjum voor de boodschappen. En dan zien we wel verder. Het voorlopige plan is om een paar dagen op het Lauwersmeer te blijven en vrijdag -als de wind oost wordt- over het wad terug te gaan naar Ameland en evt. Terschelling.

Zomervakantie 2020 dag 6

Donderdag 23 juli 2020:

 • Lauwersoog – Schiermonnikoog, 5 mijl, 350,5 mijl totaal
 • Vertrek 1030 (HW-3), aankomst 1130 (HW-2)
 • Wind: Z4
 • Weer: zwaar bewolkt, 20 graden

Het was een lekker en kort tochtje met goede wind over de geul van Brakzand en daarna recht op de Reegeul af. Jachthaven en eiland zijn superdruk maar men houdt goed afstand. We liggen als vierde in de rij.

Helaas ging het mis toen we naar het dorp liepen voor de boodschappen. Gonnie zwikte op de rand van de Reeweg en kwam lelijk ten val. Ambulance erbij en naar de huisarts. Een grote pleister op de neuswond, tetanusprik en morgen gaan we met de veerboot/taxi naar het medisch centrum in Dokkum voor een foto, want de elleboog doet erg pijn.

Gelukkig kwam ze wel zelfstandig over al die boten heen. Tja, zo stel je je de vakantie niet voor. Morgen weer verder.