Zomervakantie 2023 dag 12 en 13

Zaterdag 29 en zondag 30 Juli 2023:

  • Stropersgat – Zoutkamp; 4,5mijl, 386 M totaal.
  • Vertrek 1030, aankomst 1200 uur.
  • Wind: WZW 3-4
  • Weer Half bewolkt, 20 graden

Na een rustige nacht en een rustig ontbijtje vertrokken we zaterdagochtend voor een kort bezeild tochtje richting Zoutkamp. De wilde runderen in het natuurgebied van het Lauwersmeer staan graag in het water. Ter verkoeling en wellicht ook tegen ongedierte.

Het idee was om het nodige te wassen deze middag, maar zowel wasmachine(s) als droger lieten het afweten met als gevolg dat eind vd middag de hele boot vol hing met halfdroog wasgoed. Gelukkig deed de havenmeester niet moeilijk en kregen we geld terug.

Munnikezijl, één van de vele zijlen (afwateringssluizen) in dit gebied. In dit geval van de Lauwers, van oorsprong één van de belangrijkste rivieren van Noord Nederland.

Zondag huurden we fietsen aan de binnenhaven en maakten we een rondrit van 25 Km rond het Reitdiep en de Lauwers. Er stond een heel forse wind dus we waren blij dat we e-bikes hadden. We fietsten over waker-, dromer- en slaperdijken en door velden vol aardappels en graan. Zó anders dan Friesland. En overal vind je oude en nieuwe kunstwerken m.b.t. De waterhuishouding.

Gemaal de Waterwolf bij het gehucht Electra.

Bij NW stormen, vooral ‘s winters, werd het water van de Waddenzee ver landinwaarts opgestuwd, zodat het achterland niet meer kon afwateren. Dat afwateren gebeurde vooral door middel van Zijlen: keersluizen die bij eb vanzelf opengingen en het overtollige water van het achterland loosden. Maar bij hoge opwaaiing in de winter lukt dat niet meer. Met de industriële revolutie ging men stoomgemalen bouwen, later elektrische gemalen en vervolgens dieselgemalen.

Genomen door een vuil venster: één van de vier gigantische dieselmotoren die de pompen van de Waterwolf aandrijven.

De Waterwolf is begin 20e eeuw gebouwd om het hele achterland tot aan Groningen droog te houden. Het gemaal heeft vier enorme diesel aangedreven pompen die elk 1000 M3 = een miljoen liter water per minuut kunnen verplaatsen. Ca 60-70 dagen per jaar moet het werken, maar zelden op volledige capaciteit. Zeker sinds in 1969 de Lauwerszee werd afgedamd en Lauwersmeer werd.

Een oud schutsluisje naast de zijl. Al deze antieke kunstwerken worden nog steeds met zorg onderhouden.

We lunchten in Zoutkamp. Joost was nog niet uitgefietst en fietste tegen windkracht 5-6 in (oké, met ondersteuning) door de Kollumerwaard naar Dokkumer Nieuwe Zijlen. Een prachtig natuurgebied met oude kwelders en waddengeulen! Zie de foto’s.

Een paar kleine buitjes hadden we, verder een prima dag, die besloten werd met een uitstekende maaltijd in restaurant (hoe toepasselijk) De Oude Sluis. Morgen weer regen, maar we gaan wel varen.

Plaats een opmerking

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.