Zomervakantie 2023 dag 14 en 15

Buien over het Lauwersmeer

Maandag 31 juli en dinsdag 1 aug 2023

  • Maandag: Zoutkamp – Dokkum, 1000-1400 uur,15 mijl, 401 mijl totaal, veel regen, 17 graden, ZW3-4.
  • Dinsdag: Dokkum, Marrekrite plekje Deinumer rak, 1130-1600 uur, 15 mijl, 416 mijl totaal, half bewolkt, enkele buitjes maar ook zon, 17 graden, W5-6.

Maandag was echt een regendag. Helemaal ingepakt in de zeilpakken gingen we in de buiige regen en tegen de wind in over het Lauwersmeer en door het Dokkumer Grootdiep naar Dokkum. Daar was het druk. We vonden aan de zeilbotensteiger nog net een gaatje waar we in pasten. De middag verliep grotendeels droog dus we konden nog lekker buiten zitten met voldoende kleren aan. We zagen alle boten voorbij trekken. Veel grote platbodems.

De Dokkumer Ee.

Vandaag, dinsdag was het heel ander weer. Behoorlijk zonnig, geen motregen meer, maar enkele kleine buitjes (we boften, het meeste ging ten zuiden van ons langs) en veel wind, tot aan 25 knopen toe. De Prinsentuin in Leeuwarden lag tjokvol. Blijkbaar zoekt iedereen de stad op bij minder weer. Dat was een tegenvaller. We voeren door naar Deinum. In een zijtak van het van Harinxmakanaal liggen 5 nieuwe Marrekrite steigers. Een prima alternatief in de natuur voor de drukte in Leeuwarden.

Aanlegplekje in het Deinumer rak. Op de achtergrond de fietsbrug van Ritzumazijl.

Het was nog even ingewikkeld aanleggen. De stevige wind kwam schuin van achteren en we wilden met kop op de wind gezien de buien en 5-6 BFt. Het smalle vaarwater was niet breed genoeg om te keren. De oplossing in deze situatie voor ons is achteruit naar de steiger en eerst achter aanleggen. Daarna voor vastmaken en vervolgens de boot vanaf de steiger handmatig keren. Gaat altijd goed, ook met 5-6 Bft.

Ritzumazijl

In dit gebied stroomde vroeger de Middelzee langs Leeuwarden verder zuidwaarts. Ritzumazijl is één van de vele zijltjes die daarop afwaterden. De zijl is verdwenen, de Middelzee ingepolderd. Wat er over is zijn vaarwegen zoals het Deinumer rak waar we liggen en de Zwette die vanaf Leeuwarden zuidwaarts kronkelt.

Plaats een opmerking

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.