Zomervakantie 2023 dag 8 en 9

Dinsdag 25 en woensdag 26 juli 2023:

Alvast twee lekkere daagjes op Schiermonnikoog! Met de westelijke stroming en de koude straalstroom stabiel boven ons hoofd blijft de depressie trein de komende periode doordenderen. Dus het blijft buiig, onbestendig en fris, maar je hebt er betere dagen tussen met droge periodes en zon.

Een Drascombe drooggevallen in het ochtend licht.
Lepelaars fourageren in de vrijwel drooggevallen Reegeul bij de haven.

Dat was dus lekker lezen in de beschutting van de kuip, fietsen rond het eiland en uit eten bij het havenrestaurant.

Het oude vuurtoren pad.

Schiermonnikoog heeft twee vuurtorens. Een wit gekleurde landinwaarts en een rode bij zee. Die laatste werkt ook nog. Ik dacht altijd dat die witte een oude was die vervangen was door de rode, maar dat is niet zo. Ze zijn gelijktijdig gebouwd en in gebruik genomen. Dat zit zo: destijds was er tussen de Brandaris op Terschelling en de vuurtoren op het Duitse Borkum geen licht. Het Friese zeegat was “onbevuurd” zoals dat heette voor de uitvinding van het elektrische licht. Terwijl dat zeegat veelvuldig gebruikt werd door de vissers van Zoutkamp. Er werden dus twee vuurtorens gebouwd die tezamen een lichtlijn vormden die de schippers de weg wees het zeegat in. Inmiddels ligt het zeegat heel ergens anders en is met de moderne betonning die geleidelijn niet meer nodig. Vandaar dat er nog maar één vuurtoren operationeel is ter oriëntatie van de schepen die nu geheel electronisch navigeren.

Vannacht vielen er pittige buien en ook vanochtend viel er nog een en ander. Maar vanmiddag was het prima fietsweer, dus we maakten de tocht om de oostelijke kwelder met het paarse lamsoor en het lichtgroene zeealsem. Dat laatste kruid werd vroeger tussen het linnengoed gelegd om het vlooienvrij het houden. Het ruikt zurig, blijkbaar houden vlooien daar niet van.

De koeien lopen er vrij rond, je moet nog uitkijken ook, want ze steken zonder pardon vlak voor je neus het fietspad over. Maar zo’n leven wil natuurlijk elke koe!

Vanmiddag liep de haven met toenemende wind weer goed vol. Morgen belooft een regendag met zuidelijke wind te worden en we blijven dus nog een dagje. Vrijdag is het beter en gaan we met W-wind het Lauwersmeer op.

Plaats een opmerking

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.