Zomervakantie 2022 dag 21

Vrijdag 29 juli 2022:

  • Terschelling – Richel, 7 mijl, 298 mijl totaal
  • Vertrek 1120 = HW Terschelling + 0’40”, aankomst 1300 = HW Vlieland + 2’45”
  • Wind: NO 4-5
  • Weer: bewolkt, ‘s middags zon, 18 graden

Vanochtend was het bewolkt en stond er een pittige wind. Na de boodschappen konden we gelijk uit de jachthaven de kluiver uitrollen en de hele tocht verder zeilen. Bij de veer steiger kwam de Parel, de North Beach 24 van Jur binnen, vroeg vertrokken uit Ameland.

Met stroom mee voeren we door het Schuitengat. Eenmaal in de Vliestroom kregen we de ebstroom natuurlijk fors tegen en met 2,5-3 knoop kropen we naar de Richel. Er stonden forse wind tegen stroom golven en de boten die hoog aan de wind naar Vlieland kruisten kregen een hoop water over.

Ook bij de ingang van het Franse gaatje liep nog een hoop deining naar binnen. We voeren parallel aan de plaat, steeds een beetje naar binnen sturend tot we rustig vast liepen ongeveer 200 meter ten zuiden van de ponton van de vogelwacht, die overigens onbemand was. Door de golven lagen we eerst nog een beetje te bonken, maar spoedig trad de rust in, zij het dat de golven van de veerboten ons eerst nog deden rollen. Maar ook dat was snel over.

Gelukkig brak de zon door, wat alles een stuk vrolijker maakt. Tijd om wad te lopen. En om de totaal begroeide anode van het roer te vervangen. Hier wat foto’s:

Het anker van de vogelwacht ponton is een stuk kleiner dan de foto suggereert. Maar blijkbaar houdt het bij storm en ontij…
Boven de vloedlijn is het verboden toegang om de vogels niet te verstoren.
De Richel is inmiddels een echt eiland met begroeide duinen.

Rond 1830 kwam het water weer op en een uur later dreven we weer. Rond 2245 is het HW en we verwachten rond 0100 weer vast te liggen. De wind is inmiddels afgenomen tot 3 Bft en neemt gedurende de nacht nog verder af. We liggen met 1 platbodem en een grote charter op dit deel van het wad, verder westwaarts liggen nog 3 boten. We verwachten een mooie zonsondergang en een rustige nacht midden in de natuur. Heerlijk!

Plaats een opmerking

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.