Zomervakantie 2022 dag 30

Zondag 7 augustus 2022:

  • Terschelling ankerplek – Vlieland ankerplek 8,5 mijl, 379 mijl totaal
  • Vertrek 0915, aankomst 1100 uur = LW Vlieland+0’50
  • Wind: W2, later ZW 3-4, ‘s avonds afnemend NW 2-3
  • Weer: half bewolkt, 18 graden

Na een rustige nacht achter het anker zag ik vanochtend af van een matineuze zwempartij vanwege de nodige blauwe kwallen in het water. Er stond weinig wind en we vertrokken met de laatste eb door het Schuitengat tussen de drooggevallen banken.

Ochtendlicht over Terschelling
Zee kanoërs langs het groene strand

Met de beginnende vloedstroom ankerden we in de Vliesloot onder de vuurtoren.

Het oranje anker boeitje gaf ons later problemen toen het tij goed ging doorstaan: de ZW wind stond tegen de stroom in en nam toe tot 4-5 Bft. In zo’n geval wordt de boot over het anker heen geblazen terwijl de kop wel op de stroom blijft. Op een bepaald moment waren we het oranje boeitje kwijt. De boot maakte een schuiver en draaide 180 graden. Wat bleek: het boeitje was onder de boot door getrokken en zat klem bij het roer. En daarmee trok hij ook het anker uit de grond….

Er zat niets anders op dan te water te gaan en met één hand aan de zwemtrap het boeitje te bevrijden. Dat lukt direct. Gevolg was ook dat het anker gelijk weer pakte en de boot weer stil lag. En daarmee moest ik alle moeite doen om in de flinke stroom de zwemtrap beet te houden, want de stroom was te sterk om tegenin te zwemmen. Gauw aan boord maar weer! Ondertussen waren we ca. 150 meter afgedreven en moesten we opnieuw op de goede plek ankeren. Maar eerst verwijderde ik het ankerboeitje! Want dit willen we vannacht met opkomend tij niet nog eens doormaken.

Een armada van jachten ligt voor de bomvolle haven te wachten tot ze erin mogen. Ons niet gezien!

Eind van de middag nam de wind af, werd het rustig en trok de lucht open. Op HW stond er geen stroom en ging ik alsnog een stukje zwemmen. Lekker hoor!

We maken ons op voor de 2e nacht ten anker. Morgen weer richting Harlingen.

Deze persoon legt zijn boot “ten anker” aan een boei….. Tja, wat moet je daar van zeggen. In ieder geval dat vannacht met opkomend tij de boei de boot zal raken.

Plaats een opmerking

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.